Last news in Fakti

2 Октомври, 2020 08:21 8 538 23

Съседите трябва да работят 14 години за жилище

  • сърбия-
  • жилища-
  • заплата-
  • цена-
  • изплащане

Не се очаква поевтиняване на имотите в Сърбия

Съседите трябва да работят 14 години за жилище - 1
Снимка: Shutterstock

Съотношението цена на жилище/средна месечна заплата в Сърбия през първата половина на текущата година е най-добро за последните 20 години. Въпреки това на гражданите на западната ни съседка са им необходими 14 години, за да си позволят жилище с разгъната застроена площ от 60 кв.м. в новострояща се сграда и то в случай, че купувачът отделя цялата си заплата за придобиване на имота. Само допреди 10 години сърбите е трябвало да се "трудят" 20 години, за да придобият имот с въпросната големина, съобщават от Фонда за развитие на икономическите науки към Университета в Белград. Средната цена на квадратен метър жилищна площ през юни 2020 г. е 1420 EUR, а заплатата - 510 EUR.

"Разбира се, данните са различни за различните градове. За покупката на жилище от 60 кв.м в Белград са необходими 15 години, докато във Врнячка Баня те са 13, а в Нови Пазар - 11", казва Александър Радивоевич, собственик на агенция за недвижими имоти.

Причината за намаляване броя на годините на работа, необходими за покупка на жилище, е по-високият ръст на средната заплата спрямо средната цена на квадратен метър жилищна площ. Средната чиста заплата в Белград за последната година и половина, бележи ръст от 21%. За нови Сад процентът е 22%, а за Крагуевац, Кралево, Вршаце, Суботица, Чачак и Ужице - на 17% За разглеждания период средните цени на жилищата отчитат незначително повишение. Дори в някои градове няма промяна, а във Вршаце дори е регистрирано поевтиняване.

Фактът, че средната заплата расте с посочените темпове, не означава, че цените на жилищата ще поевтинеят. Според анализатори, поевтиняване при жилищата не може да се очаква дори в разгара на пандемията от коронавирус. "Ипотечният пазар в момента е много благоприятен и някои банки понижиха минималното самоучастие. Издадените разрешителни за строеж на нови жилища към юни 2020 г. е с 35% по-малко спрямо юли 2019 г. И ако продължи тенденцията на намаляване обема на ново строителство на фона на ниските лихви по ипотечните заеми и ръст на средната заплата, то пазарът неизбено ще реагира и цените на жилищата ще се повишат", казва Радивоевич.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    62 2 Отговор
    А ние само за ремонт над 10г.
  • 2 Както казвам по добре е да си

    39 2 Отговор
    Пияница на село и да живееш в обора отколкото да си роб на системата и да копаш цял живот за измислени ценности от управляващия световен елит
  • 3 архитекта

    46 0 Отговор
    А тука заем и после плащаш до пенсия , което ще рече - един живот.
    Само от партия гепи са по напред с нещата. Пример - Цветанов , Цачева , Караянчева и т,н.
  • 4 трол

    28 0 Отговор
    Хайде казвайте колко ще се вдигат цените на жилищата.Стига шикалкави,Всеки ден само със съседите ни занимавате
  • 5 един от многото

    14 0 Отговор
    Не е добре когато мечката играе в комшиите.
  • 6 Моля

    21 0 Отговор
    публикувайте статистика за 6 апартамента (с асансьори) колко време отнема на сърбите.
    А ако освен заплата имам и чекмедже с разни неща вътре колко време отнема в Сърбия за жилище.
    А ако съм бил шеф на банка колко време отнема в Сърбия?
  • 7 Обикновен човек

    25 3 Отговор
    Само 14 !!!!!
    А тука само 30+, и децата продължават да плащат.
    Е то тва е защото сме в цъвтящият и проспериращ ЕС.
    А "глупавите" сърби са към Евразийският съюз.
    Абе все сме "тарикати".

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Баш Батка

    4 22 Отговор

    До коментар #7 от "Обикновен човек":

    Ми стой си на селов бе маняк. Хората от градовете имат жилища.

    Коментиран от #10

  • 9 гост

    10 6 Отговор

    До коментар #7 от "Обикновен човек":

    14г. е ако даваш цялата си заплата за жилище. Ако сравним със София, то средната чиста заплата е 1355 лв. месечно, а средна цена на кв.м. в центъра е 3215 лв. За жилище от 60 кв.м. цената е 192 900 лв., които се изкарват за 142 месеца (около 12 години).
    За Белград данните са: средна месечна чиста заплата 940 лв. (56,682 динара). Средна цена на кв.м. в центъра е 5,056 лв. (304,672 динара). За 60 кв.м. цената на жилището е 303,360 лв., които са 323 месечни заплати или около 27 години.
    Данните са от международна статистика на потребителите numbeо соm.
    Явно съседите са гледали други градове или държави, а е много вероятно и да са послъгали.

    Коментиран от #13, #17

  • 10 Обикновен човек

    17 4 Отговор

    До коментар #8 от "Баш Батка":

    Ами аз съм си на село, БЕ МАНИАК. В едно село в чертите на София, със софийски градски транспорт. И понеже съм МАНИАК селянин и нищо неразбирам съм със соларни панели за всички нужди на къщата . А ти да си плащаш редовно сметките на ЧЕЗ и на ТОПЛОФИКАЦИЯ.
    И понеже съм селянин имам къща 156 кв.м
    , с веранда 30 кв.
    А ти в какво живееш, в гарсониерка от 40 кв.м., или в "голям" тристаен ОТ 57 кв.м. нова тухла с пяна между горната плоча и тухлената стена.
    Айде чао ти че кафето ми изстива на верандата, а ти гледй съседа ти да не е решил да направи още една дупка в стената Ви с Хилтито посреднощ.
  • 11 Активист на БКП

    6 2 Отговор
    На над бай Тошо ни построи за по 8000....
  • 12 Брокер

    8 1 Отговор
    Купувай народе на изчерпване са кутийките. Не останаха.
  • 13 Папуций

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Къде точно в България "средната работна заплата чисто е 1355 лв. "???
    Кажи да ходя да питам за работа там !
    Защото ако сложиш депутатските заплати и тия на 60% дето бачкат на минимална - прави таман 1355 лева средна работна заплата .
    Ама тия 60% ще си плащат жилището цял живот!
    А Цветанов си купува по един апартамент всяка година !

    Коментиран от #14, #16

  • 14 гост

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "Папуций":

    Влизаш в "Заплата.БГ" и слагаш брутна заплата 2 000 лв. Излизат ти 64 страници с предложения. Повечето от тях са за София. Прецени си сам къде точно ще можеш да се справиш. Ако можеш изкарай курс в Софт Уни за квалификация като програмист, където заплатите в бранша са около 5 000 лв. месечно.

    Коментиран от #23

  • 15 Гост

    4 7 Отговор
    А в София са нужни 30 години
  • 16 Нашмурлан Нашмъркаев

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Папуций":

    Значи, 1 човек яде 500гр. Свинско месо на всяко ядене , а друг яде само и единствено ориз. Като този баща който даваше само орис на децата си в течение на 6 месеца, и тръгна да се самоубива от безизходица. Нали знаеш средно статистически какво ще излезе че ядът двамата.
  • 17 abv

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Сравнението не е точно. В Сърбия и в Европа се продава чиста квадратура, а в БГ с разни измислени общи части и разликата е поне 30%. Това значи, че този апартамент от 60 квадрата трябва да се сравнява с апартамент от минимум 80 квадрата в София.
    За тази цена която пишеш 5056лв/квадрат можеш да си купиш апартамент в луксозният комплекс " Белград на води". Иначе в градът, на прилична локация цените са 1500-1800€, в крайните квартали са 800-1200€ . В строгият центар до 3000€. Има и до 6500€ луксозни.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Варна

    5 0 Отговор
    Ако всички можеха да си позволят скъпи жилшща,то нямаше да има бачкаторски квартали а само елитни,щеше да има 4-5 големи града,нямаше да има други градове и села
  • 21 Стамат

    5 0 Отговор
    Без пари никаде нищо не става
  • 22 Майстора

    3 0 Отговор
    О тигре, тигре имаш ли пари? Нямаш ли пари, стари бабички. Същото е при имотите.
  • 23 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Глей само как този бранш може да затъне ако индийците огладнеят. Не пиши глупости.2000 заплата в момента е лукс. Очаква се много народ на такава заплата да бъде уволнен тази зима.