Отидете към основна версия

9 764 9

Над 30 семейства с предизвестие да напуснат общинските си жилища

  • благоевград-
  • общински жилища-
  • уведомление-
  • напускане-
  • община

Община Благоевград е изпратила 180 напомнителни писма до наематели на общински жилища

Снимка: Shutterstock

Колко социално слаби семейства са получили предизвестие за освобождаване на наетите от тях общински жилища в Благоевград, на какво основание са тези заповеди и в какъв срок трябва да освободят апартаментите е питането, което 8 общински съветници от различни политически сили депозираха при кмета на общината Румен Томов.

„Отговорът е необходим в спешен порядък поради желание за преработване на Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища и произлязлото от сегашното ѝ състояние обществено напрежение“, настояват Андон Тодоров, Гергана Муртова, Георги Корчев, Кирил Илиев, Васил Миладинов, Мехмед Вакльов, Албина Анева и Кирил Ваклинов, съобщава Struma.bg.

Искането за ремонт на наредбата идва месец след последната ѝ промяна на 22.12.2020 г., а конкретният повод за внесеното питане са жалбите, които пристигат в общината, за получените уведомителни писма. Основното притеснение на общинските наематели е, че остават на улицата през зимата.

От община Благоевград потвърдиха, че от началото на годината до момента са изпратили 180 напомнителни писма до наематели на общински жилища, че договорите им изтичат, и трябва да внесат отново документи за продължаването им. От всички подадени документи общината е отказала нови договори на малко над 30 благоевградчани, които по различни причини вече не отговарят на условията за наемане на общинско жилище, изредени в наредбата, уточни пиарът Злата Ризова. На същите е изпратено ново писмо с едномесечно предизвестие за освобождаване на общинското жилище.

Авторите на питането до кмета пък смятат да предложат на предстоящата сесия промяна в 2 члена на наредбата. Единият касае дохода на член от семейството, който е задължително условие за получаване на общинско жилище. Според сегашния текст той е „до размера на минималната за страната заплата“, която от тази година е 650 лв. Някои от тях са прескочили този праг около финансовите мерки на правителството за подпомагане на засегнатите от Ковид кризата и хората на първа линия

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Промяна в цената на общинските жилища

    Столичният общински съвет подготвя актуализация на цените на общинските жилища в София. В момента двустаен общински имот в столицата може да бъде купе ...
    29.12.2021
    2 630
    6