Отидете към основна версия

5 019 13

Цените вървят нагоре

  • германия-
  • жилища-
  • цени

Имотите в Германия продължават да поскъпват

Снимка: Shutterstock

Ръстът в цените на имотите в Германия продължават, въпреки пандемията и спадът в икономиката. „Пазарът на жилища във ФРГ е удивително стабилен“, казва Щефан Митропулос, експерт в компанията Landesbank Hessen-Thüringen. Спад не може да се очаква. Единствено участниците на пазара могат да станат свидетели на забавяне в темпа на поскъпване. Жилищата през текущата година ще поскъпнат не с 5-6%, а с около 4%.

По-рано се очакваше, че общото забавяне на световната икономика, ръстът на безработицата и намаляването на доходите ще поставят края на дългогодишния бум на имотния пазар. През третото тримесечие на 2020 г., по данни на Федералния статистически институт, имотите са поскъпнали със 7.8% спрямо същия период на 2019 г.

Експерти от Института за градско, регионално и жилищно изследване – GEWOS, че факторите, които до момента са влияели на поскъпването на имотите, ще се запазят. Сред тях са демографията, която формира силно търсене на жилища, дефицитът на парцели за жилищно строителство, ниските лихви по ипотечните заеми, липсата на алтернатива за инвестиции в други сектори, поради нестабилността им.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.

Свързани новини