Отидете към основна версия

8 619 27

Нов собственик на спорен недостроен комплекс на Черноморието

  • алепу вилидж-
  • комплекс-
  • нов собственик-
  • стоян василев-
  • дюни

Две години ще са необходими да бъде достроен "Алепу Вилидж"

"Отчитайки сезонността при строителството по Черноморието, ще са необходими 2 години за завършването на "Алепу вилидж". Строежът е консервиран и не се правят разходи за това. Аз имам и строителна фирма и мога да достроя обекта", каза за ФАКТИ новият едноличен собственик на комплекса Стоян Василев. Сделката по прехвърлянето на имота е финализирана на 28 април 2021 г. Досега компанията собственик се казваше "ГСБ Турс", но вече е преименувана на Блек сий фемили резиденс".

В същото време днес "Главболгарстой" в писмо до медиите заяви, че се оттегля от проекта "Алепу вилидж". Процесът по реализация на ваканционното селище датира от 2007 г. - собственик на земята и инвеститор в проекта е компанията „Алепу Вилидж“ АД.

През 2016 г. „ГБС Турс“ ЕАД се включва като партньор в проекта при вече обявено инвестиционно намерение от страна на „Алепу Вилидж“ АД. Застрашени са разположената в непосредствена близост пречиствателна станция за отпадни води, дълбоководното заустване на пречистените води и ваканционното селище „Св. Тома“. Неовладяването на свлачищните процеси и потенциалното засягане на действащата пречиствателна станция, създаваше реален риск от замърсяване на целия залив „Дюни“, както и на намиращия се в съседство плаж „Аркутино“, пише още в писмото до медиите строителната копания.

Независимо от факта, че извършените строителни дейности са напълно законосъобразни и в съответствие с одобрените проекти, последвалата негативна кампания и отрицателен обществен отзвук, водят компанията до решението да се откаже изцяло от участието си в проекта „Алепу Вилидж“.

Дружеството „ГБС Турс“ ЕАД, което е носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, е продадено на Стоян Василев. Той е частен инвеститор и строителен предприемач, притежаващ богат опит в хотелиерството. Василев работи активно за развитието на туризма и е подкрепял редица екологични каузи по Южното Черноморие. Сделката е финализирана и са подадени съответните документи към Търговския регистър.

Новият собственик заяви на пресконференция на 29 април, че планира провеждането на срещи с представители на туристическия бранш, представители на местната общественост и неправителствения сектор, включително еколози и природозащитници. Целта е да се намери оптимален вариант за завършване на комплекса.

Василев обясни, че достъпът до плажа ще бъде винаги свободен, тъй като ивицата е държавна собственост. Ако проектът остане на този етап - изградено свлачище, то ще стане част от многото "бетонни гробници" по морето. Според инвеститора има опасност събаряне на укрепителното съоръжение да активизира отново свлачището, да повлече близката пречиствателна станция и да доведе до екологична катастрофа и пропадане на съществуващия път.

Василев е придобил и концесията върху плажната ивица, известна като "Шофьорския плаж". тя е за срок от 20 години е до 2037 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.

Свързани новини