ФАКТИ.БГ

Съдът обяви строежа на "Алепу" за незаконен

Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок

Публикувана: 18 Февруари, 2021 13:18
38 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3805
Съдът обяви строежа на
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.

По протест на Окръжна прокуратура - Бургас срещу разрешение за строеж №100/10.09.2018 г. на курортен комплекс „Алепу Вилидж", днес 18.02.2021 г., Административен съд - Бургас обяви нищожността му.

След проверка на законността на строежа на „Алепу вилидж", възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) през м. юни 2020 г., от Окръжна прокуратура - Бургас бе внесен протест срещу разрешението на строеж, издадено на 10.09.2018 г. от главния архитект на общ. Созопол, с искане за прогласяване на неговата нищожност, съобщиха от прокуратурата.

По образуваното през юни 2020 г. дело, съдът е преценил, че протестът на ОП - Бургас е допустим и основателен. С акта на съда от 18.02.2021 г. се обявява нищожността на разрешение за строеж № 100/10.09.2018г., издадено от главен архитект на общ. Созопол, в полза на „Алепу Вилидж" АД за строеж: курортен комплекс „Алепу Вилидж" (етапно строителство); Първи етап – „укрепване на свлачище „Алепу Вилидж"; Втори етап – „курортен комплекс".

Съдът е приел позицията на прокуратурата и на свой ред е стигнал до изводa, че „разрешение за строеж № 100/10.09.2018г., издадено от главен архитект на общ. Созопол, е издадено при особено съществено противоречие с материалните разпоредби на закона, при липса на материални предпоставки, чието наличие е задължително, като юридически факт, обуславящ издаването му. Налице е такова нарушение на материалния закон, което касае правилността на административния акт, поради което издаването му е лишено от законова опора - т.е. същият е издаден при липса на условията, предвидени в приложимите материално-правни норми, а именно за законосъобразно изработени инвестиционни проекти, представляващи основна и задължителна предпоставка за издаването му. В случая са нарушени разпоредбите на чл.139, ал.2 и 3, 142, ал.1, 144, ал.1 и чл.161, ал.1 от ЗУТ, което обуславя наличието на особено съществен порок на оспорения административен акт, обосноваващ неговата незаконосъобразност до степен на нищожност, поради което съдът намира подадения срещу него протест за основателен".

Наред с това, в хода на производството пред Административен съд – Бургас са били констатирани данни за документни и други престъпления, които са установени от заключение на съдебно-почеркова експертиза, а именно - „част от инвестиционните проекти са изброени в Заявление рег.№ УТ-2112-18/12.02.2018г. до кмета на община Созопол, не са подадени от лицето, посочено в него за заявител, респ. не са подадени от лице, имащо качеството на възложител по смисъла на чл.161, ал.1 от ЗУТ, а изготвените след датата на издаване на първото разрешение за строеж – 26.02.2018г. инвестиционни проекти и комплексен доклад, послужили за издаване на процесното разрешение за строеж, не са приложени към Заявление рег.№ УТ-2112-194/30.08.2018г. до кмета на община Созопол, подадено от пълномощник на „Алепу Вилидж " АД и няма данни как са били приобщени към административната преписка по издаване на разрешението за строеж". В тази част ОП – Бургас ще сезира компетентната прокуратура.

Констатираното от ВАП при проверката, отразеното в протеста и изразеното от наблюдаващите прокурори, участващи в производството пред Административен съд - Бургас, становище бе, че процесното разрешение за строеж е нищожен акт и като такъв, не поражда никакви правни последици и не влиза в сила. В тази връзка от Окръжна прокуратура – Бургас бяха развити и съображения, че искането за обявяване на нищожността на акт може да се предяви без ограничение във времето. Видно от акта на съда, констатациите на прокуратурата са правилни, основателни и базирани изцяло на доказателствата по случая.

Община Созопол е осъдена да заплати на Окръжна прокуратура-Бургас направените съдебни разноски по делото в размер на 150 лв. Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Припомняме и, че на 27.08.2020 г., с постановление на Окръжна прокуратура – Бургас бе образувано досъдебно производство по чл. 282, ал. 1 от НК затова, че през месец септември 2018 г. съответното длъжностно лице е нарушило служебните си задължения при издаване на разрешителното за строеж, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 23 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния Софиянец
1 Отговор
Днес Лъвов мост се сцепи на четири места,а наскоро го ремонтираха . Оставка на Фандъкова!

Коментиран от #2, #4, #23, #26


Оценка:
-12 +68

2
Този коментар е премахнат от модератор.
РАДИО ЕЛТО
3 Отговор
герб всичко ще унищожът НАРОДА НА българия ЖИВЕЕ НА РЪБЪ

Оценка:
-7 +56

4
Този коментар е премахнат от модератор.
Е и?
5 Отговор
А кой ше разследва указания натиск от Министър върху кмет за издаването на незаконното разрешително?

Коментиран от #22


Оценка:
-1 +64

сигурно
6 Отговор
С още един куфар с евра ще стане пак законен строежа

Оценка:
-3 +46

Maлка Обява
7 Отговор
Подпорна стена набира камериерки.

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +69

Лилит
8 Отговор
Браво на съдиите и прокурорите!

Коментиран от #24, #29


Оценка:
-2 +38

Е нали е къща за птички😂😂😂
9 Отговор
Къде ще живеят птичките като си нямат къща😂😂😂😂

Оценка:
-1 +37

10
Този коментар е премахнат от модератор.
ДПС
11 Отговор
Както е незаконен така ще продължат да строят както нашия султан Доган собственик на България.

Оценка:
-0 +31

любител
12 Отговор
предизборно замазване на очите на хората.другия месец строежа ще продължи по план одобрен от боко крадеца.

Оценка:
-3 +35

9323
13 Отговор
Възможно е да се премахне строежа. Както премахнаха Краш пред Варвара. Трейс получиха правото да разрушават обекта а с натрошения бетон направиха милиони, като го сложиха за банкет на пътя. Желязото, дограмите всичко разпродадоха и взеха три пъти повече пари от държавата за разрушаването отколкото струваше да се построят сградите. Накрая оставиха едно бунище от полурарушени основи на сгради и чакаме да минат 500 години за да се разпадне докрай :)

Оценка:
-1 +19

Vandim
14 Отговор

До коментар #7 от "Maлка Обява":


Сяка стича с камирерка, гаранция от гроб за грижа!

Оценка:
-2 +7

Българка
15 Отговор
След като строителството е незаконно, да съборят веднага "подпорната стена"

Оценка:
-1 +14

За минала жипка през плажа цирк неземен
16 Отговор
Олелия до небето дюните разрушени природата отъпкана обаче за мутренските хотели били къщи за птички 😂😂😂😂😂😂и нямало нищо нередно да се излива бетона и багери да копат плажа😂😂😂😂

Оценка:
-0 +14

МОЗГАЗ
17 Отговор
ТОВА Е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА МУТРЕНСКО-МАФИОТСКОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ БОКО ТУЛУПА. КАК ЕДНА МУТРА МОЖЕ ДА СЪСИПЕ ЕДНА ДЪРЖАВА ЗА 10 ГОДИНИ. БРАВО НА СЪДА. ЗАТВОР ЗА ВСИЧКИ ЗАМЕСЕНИ В ТОВА ИЗВРАЩЕНИЕ НАРЕЧЕНО ПОДПОРНА СТЕНА.

Оценка:
-1 +22

hmhmhm
18 Отговор
ба-ти цирка!

Оценка:
-0 +12

горен
19 Отговор
ЗАРИВАЙ С ЗЕМЯ ТАЗИ ПОДПОРНА СТЕНА.ЗАТВОР ЗА ВСИЧКИ ДАЛАВЕРАДЖИИ ЗАМЕСЕНИ В ДАЛАВЕРАТА АЛЕПУ.БЕСИЛКИ ЗА ТЯХ ЗА ПЛОЩАДА ПРЕД НДК

Оценка:
-0 +18

Реалист
20 Отговор
И както вика катаджията "Е са кво правим"? Снасяме повече кинти и опааа пак е законен

Оценка:
-1 +9

6822
21 Отговор
Сега на ред е Росенец, да не го забравите ей ? Къде не е пипнато , там не се е разсмърдяло.

Оценка:
-0 +22

Никой, то е ясно!
22 Отговор

До коментар #5 от "Е и?":


Само ние може да окажем натиск. Но като не изисква е, ония си траят.

Оценка:
-0 +7

Фандъкова не
23 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


може да е виновна. Виновни са ЧЕЗ и районния кмет. И комунистите. Си "такава ни е природата"... 4/4/2021!

Оценка:
-0 +6

смерш
24 Отговор

До коментар #8 от "Лилит":


До тук добре,въпросът е дали ще се намери сила ,която да принуди Главболгарстрой да събори незаконната недовършена постройка и да възстанови нанесените поражения по ланшафта на защитената местност?

Оценка:
-0 +15

Санчо
25 Отговор
Строежът незаконен, тоест престъпен. Подведени ли са под отговорност всички замесени престъпници или пак има престъпление, но виновни няма?!?

Оценка:
-0 +15

ястребинче
26 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


калната вена как ти е,здрава ли е

Коментиран от #28


Оценка:
-3 +2

Антигерб
27 Отговор
Чувай, пак няма а има осъдени хора за издаденото разрешение за строеж или и те ще са осъдени на глоба 150 лв.

Осъдили общината - демек данъкоплатците пак - това е герберско правосъдие. Докато няма персонална отговорнос корупцията ще се вихри.

Оценка:
-0 +7

ястребинче
28 Отговор

До коментар #26 от "ястребинче":


щото мойта я разпраха

Оценка:
-0 +1

Браво
29 Отговор

До коментар #8 от "Лилит":


мизата се качва.Ама вие наистина сте си повярвали .По скоро е сигнал за пропуснато плащане.

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +8

КРАДЦИИИИ
30 Отговор

До коментар #29 от "Браво":


така си е ! И АЗ ТАКА МИСЛЯ ! РЕВИЗОРО ОБАЧЕ ОБЕЩА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ХОТЕЛА ДА СЕ ДОСТРОИ ! ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА КРАДЦИТЕ !

Оценка:
-0 +4

trucker
31 Отговор
Некой ви кара , да гласувате за толупа всеки път.

Оценка:
-1 +4

SS Lazio
32 Отговор
ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БОЙКО ОСТАВКА ФАНДЪКОВА!!!!ОСТАВКА БО

Оценка:
-1 +5

Махмуд
33 Отговор
Веднага да се разрушат всички натикани там строежи.

Оценка:
-0 +1

Кински
34 Отговор
След месец строителството продължава .споко

Оценка:
-0 +0

Фактолог
35 Отговор
Съдът си лае, строежа си върви... – (мъдрецит о Банкя)

Оценка:
-1 +1

КОМУНЯГИТЕ
36 Отговор
Става въпрос за терени, които са били апортирани от община Созопол в публично-частна фирма през 2005 г., след което отстъпени на частниците на скандално ниска цена. Фирмата, получила терените, е контролирана от управителите на ПЛАСТИМО АД, които са тясно свързани с масонския шеф и агент на ДС Борислав Сарандев. Реалната собственост обаче е скрита зад офшорки в Белиз.

Оценка:
-0 +3

1357
37 Отговор
Какво стана с хулигана -съпруг на тъпата Екатерина Захариева.Той именно рушеше българските дюни и строеше хотел/излъга нагло пред телевизията ,че е подпорна стена/.Наказан ли е? В затвора ли е? Или е на свобода?Ето за какво всички от Герб воглаве с комуниста-натовец Бойко М. Борисов трябва да са в СЦЗ.

Оценка:
-0 +3

Токин
38 Отговор
Ето тези хора, които подадоха оплакването срещу този незаконен строеж са истинските природозащитници в България! Не някакви псевдо-еко активисти като лявата ръка на олигарха Прокопиев - Тома Белев например!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери