Отидете към основна версия

5 867 20

Една отлична дестинация за инвестиция

  • варна-
  • имоти-
  • сделки

Ръст на сделките с имоти във Варна

Българинът традиционно продължава да инвестира в недвижими имоти. Едно от доказателствата за това е Варна, където се отчита съществен ръст на сделките. Инвестицията в жилище е сигурна от много години насам, обяснява д-р Иво Костов, преподавател в Икономическия университет във Варна и същевременно първият българин, член на американското общество на оценителите.

Брокери отчитат, че от началото на годината търсенето на жилища в Морската ни столица е изключително голямо. "Съответно имаме 20% увеличение на сделките спрямо миналата година", казва посредникът Петко Иванов, цитиран от bTV, При около 70% от реализираните сделки купувачите се сдобиват именно с второ жилище. "Тристайните жилища в момента са много интересни за купувачите. Съответно двустайните са интересни, но ако са на добра локация. В момента е много важно за хората, които инвестират във Варна, да са покрай университетите", допълва той.

Рамките в цените са огромни в зависимост от локацията – от 600 до над 1500 EUR/кв.м. Тристаен апартамент от 220 EUR/кв.м в близост до Морската градина се продава за 380 000 EUR.

Едно от най-ценните неща на имотите във Варна е, разбира се, морската гледка. Тя може да оскъпи цената на едно жилище с 20 до 30%.

Повишеното търсене води и до по-високи цени на жилищата. Ръстът за страната в момента е средно около 5%. „Но има много интересен факт, че намалява доходността. Т.е. при наемите имаме спад около 10%, а този ръст на цените на жилищата и намаляването на наемните цени се отразява на нормата на възвръщаемост", обясни д-р Иво Костов, "Бизнес, инвестиции и недвижими имоти" в ИУ – Варна.

Запазва се тенденцията да расте броят на сградите в България. Към днешна дата у нас има около 4 млн. жилища.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.

Свързани новини

  • Нова голяма инвестиция във Варна

    Изграждането на новата индустриална зона е сред приоритетите в работата на Община Варна през 2021 г. За тази цел в тазгодишния общински бюджет са зало ...
    25.02.2021
    8 250
    24