6 Юни, 2021 11:11 5 839 20

Една отлична дестинация за инвестиция

  • варна-
  • имоти-
  • сделки

Ръст на сделките с имоти във Варна

Българинът традиционно продължава да инвестира в недвижими имоти. Едно от доказателствата за това е Варна, където се отчита съществен ръст на сделките. Инвестицията в жилище е сигурна от много години насам, обяснява д-р Иво Костов, преподавател в Икономическия университет във Варна и същевременно първият българин, член на американското общество на оценителите.

Брокери отчитат, че от началото на годината търсенето на жилища в Морската ни столица е изключително голямо. "Съответно имаме 20% увеличение на сделките спрямо миналата година", казва посредникът Петко Иванов, цитиран от bTV, При около 70% от реализираните сделки купувачите се сдобиват именно с второ жилище. "Тристайните жилища в момента са много интересни за купувачите. Съответно двустайните са интересни, но ако са на добра локация. В момента е много важно за хората, които инвестират във Варна, да са покрай университетите", допълва той.

Рамките в цените са огромни в зависимост от локацията – от 600 до над 1500 EUR/кв.м. Тристаен апартамент от 220 EUR/кв.м в близост до Морската градина се продава за 380 000 EUR.

Едно от най-ценните неща на имотите във Варна е, разбира се, морската гледка. Тя може да оскъпи цената на едно жилище с 20 до 30%.

Повишеното търсене води и до по-високи цени на жилищата. Ръстът за страната в момента е средно около 5%. „Но има много интересен факт, че намалява доходността. Т.е. при наемите имаме спад около 10%, а този ръст на цените на жилищата и намаляването на наемните цени се отразява на нормата на възвръщаемост", обясни д-р Иво Костов, "Бизнес, инвестиции и недвижими имоти" в ИУ – Варна.

Запазва се тенденцията да расте броят на сградите в България. Към днешна дата у нас има около 4 млн. жилища.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4555

    23 4 Отговор
    Инвестиция без възвръща мост. Не мерси
  • 2 Пурко

    19 5 Отговор
    Четири милиона и от тях два милиона и половина са празни понеже са прехвърлени на разни държавни пиявици и хайдуци за подкупи!
  • 3 Пурко

    31 2 Отговор
    Едва от един процент от недвижимите имоти може да се очаква някаква възвращаемост! Всичко останало са мъртви пари в бетон и тухли и се обезценява всеки месец! Поръчковите статии са на мода в БГ!
  • 4 инвеститор

    13 6 Отговор
    Инвестирайте в злато, но не в бижута.Цената му върви само нагоре, винаги може да се продаде при нужда, т.е. 100% ликвидност.

    Коментиран от #6

  • 5 Omega

    15 3 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите
  • 6 Греда

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "инвеститор":

    Сега е нагоре, преди години тренда беше обратен.

    Коментиран от #9

  • 7 ПКПка

    8 6 Отговор
    НИЕ от ГРОБ, всички без изключения инвестираме Ударно!

    Коментиран от #8

  • 8 МАЛОУМНИКА

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "ПКПка":

    Искал си да кажеи отГЕРБ /групата на боко от Банкя /.
  • 9 инвеститор

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Греда":

    Не посочвам период, направи си справка за последните 50 години, още повече че парите са боклук, който се обезценява всяка година.

    Коментиран от #16

  • 10 Един

    9 1 Отговор
    Блажен и са вярващите И като застанете срещу един блок по тъмно във Варна половината че и повечето не свети Инвестирайте парите си в имоти че да мне можете да ги скрие те от облагане с данаци и такси

    Коментиран от #11, #17

  • 11 отворко

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Един":

    Може би в твойто село къщите не светят!
  • 12 мдда

    12 4 Отговор
    Варна е ла*няна дупка!! Няма никакъв смисъл да се "инвестира" точно там.
    Градът е порутен и 100 години назад от другите.. само балами биха купили.
    фекални води.. чайки, разбита инфраструктура, са само една част от проблемите.

    Коментиран от #14

  • 13 Варна

    16 1 Отговор
    За съжаление хубавата ми Варна се напълни със селяндури.
  • 14 Ти луд ли си

    2 7 Отговор

    До коментар #12 от "мдда":

    Кои ще да са тези български градове 100 години по-напред от Варна!? И какъв ти е проблемът с чайките? Аман от разбирачи!
  • 15 www

    3 1 Отговор
    Ако ги няма баламурниците от околните области, които видят ли се с пари бързат да инвестират в тухли и уж да ги дават под наем и къде във Варна.
  • 16 фффф

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "инвеститор":

    E ти хубаво не посочваш ама нали все в някакъв момент ще искаш да си осребриш инвестицията. Те и цените на имотите растат последните 50 години нали?
  • 17 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Един":

    А то па щото имотите нямат ни данъци ни такси. Да си бях държал 100 000 лв в банката, на година им плащах 3 лв такса. Сега ги дадох за апартамент и на година плащам по 120 лв данък + още 280 лв такса вход.
  • 18 Гост

    0 0 Отговор
    Какъв е данъкът на тристаен апартамент във Варна? Колко горе долу се плаща за такса на входа?
  • 19 Гост

    0 0 Отговор
    В община Варна нямаше ли цели 61 свлачища, 18 от тях активни? Около и под Варна нямаше ли 21 дремещи свлачища?
  • 20 Рая

    0 0 Отговор
    Цените растат,но наемите намаляват и се говори за добра възвращаемост….?!?