Отидете към основна версия

4 875 5

Кое реално определя цената на имота

  • турция-
  • остров-
  • цена-
  • продажба-
  • търсене

Остров, който не можа да се продаде с отстъпка, започна да поскъпва

Снимка: Shutterstock

Остров Караджъ, който е разположен в залива Гьоков в югозападната турска провинция Мугла, в продължение на 2 години се продаваше, като офертната му цена падаше. Сега собствениците са решили да повишат цената до 25.9 млн. USD, след като са отчели интерес от чуждестранни купувачи, съобщава турското издание Hurriyet Daily News. По думите на брокера, на когото е поверена задача да намери нов собственик, интерес към имота са проявили трима арабски бизнесмени.

В момента островът е собственост на турски бизнесмен, който го е купил през 1980 г. с цел построяването на хотел. Три години по-късно обаче държава обявява острова с площ 316 000 кв.м за резерват, което автоматично води до забрана за строителство.

Собственикът му е плащал данъци в продължение на 40 години, но през 2019 г. решава да го продаде срещу 24.2 млн. USD. Следва корекция на офертната стойност до 20.1 млн. USD през февруари 2021 г. След проявения чуждестранен интерес е решил да повиши цената с 5.7 млн. USD.

На острова има три къщи, които се нуждаят от ремонт. Има и разрешително за строеж на кей и заведение за туристите.

Историята е типичен пример за това, че интересът определя цената на един имот. Колкото и хубав да е, колкото и да се намира сред уникална природа, ако няма купувач, собственикът е принуден да намали цената.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.

Свързани новини