Отидете към основна версия

14 890 37

За денонощие построиха 10-етажна сграда (ВИДЕО)

  • китай-
  • сграда-
  • строителство-
  • технология-
  • broad group

С помощта на тази технология

Китайската компания Broad Group успя да построй 10-етажна сграда само за 28 часа и 45 минути. Сградата се намира в китайския югоизточен град Чанша. Това е сградата, която е построена най-бързо в света.

Каква е тайната? Използвани са готови модулни панели от неръждаема стомана. Те са направени по фабричен начин с размери 12.19 х 2.44 х 3 метра – стандартните размери на контейнер, което значително улеснява доставката им. Във всеки блок има ниша, през която да премине инфраструктурата – водопроводи, електрически проводници, които единствено трябва да бъдат свързани.

Предимствата на подобна технология на строителство е икономия на енергия и намаляване на разходите, но не само. Такива постройки е лесно да бъдат разглобени и преместени на друго място. Те са и устойчиви на земетресение. Това разкрива значителни предимства за сгради като болници и хотели, които лесно могат да бъдат премести на нужните, съответно по-доходоносни локации.

От Broad Group поясняват, че подобна техника може да се превърне в стандарт на строителство, тъй като тя е „идеална за изграждане на луксозни резиденции, 200-етажни небостъргачи, както и обществени и жилищни сгради“.

Broad Group прилагат за пръв път тази технология на строителство през 2009 г. През 2012-та компанията строи 30-етажна сграда за 15 дни. С тази техника те могат да построят за рекордно кратък срок 200-етажна сграда и да бият рекорда за най-висока сграда, каквото към момента се явява Бурж Халифа в Дубай със своите 163 етажа. Проектът обаче не е реализиран, тъй като през 2012 г. проектът не е одобрен от китайското правителство. А през миналата година строителството на небостъргачи беше силно ограничено.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.

Свързани новини