Отидете към основна версия

11 575 65

Никой не обича посредниците, но всеки иска да бъде такъв

  • imot.bg-
  • инж. перфанова-
  • посредници-
  • брокери-
  • работа-
  • клиенти-
  • купувачи

Инж. Перфанова: Технологиите навлязоха в ежедневието на брокерите и скоро ще бъде невъзможно да се работи без тях

Снимка: М. Богданова ©

Дейностите в редица професии през последната година и половина се промениха и то значително. Общото между тях е навлизането на технологиите. В някои случай този процес беше успешен, а в други – не даде очакваните ефективни резултати. Последните години много се говореше за навлизането им в сферата на недвижимите имоти. Защитаваше се мнението, че когато се купува собствен дом, той трябва да бъде „усетен“ от купувача. Това безспорно е така и пандемията не промени в голяма степен тази тенденция. Тази група от купувачите обаче, които се насочиха към покупка с инвестиционна цел се оказаха по-склонни да придобият имот, доверявайки се на това, което виждат през малки екран. Какви други промени настъпиха сред посредниците и какво да очакват клиентите? Отговор на този въпрос дава в специално интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Инж. Перфанова, как новите условия (бел.ред. след пандемията) промениха работата на посредниците?

Работата на посредниците става все по-хаотична. Брокер / агент на недвижим имот вече е сериозна професия, в която се изискват освен умения и знания и високо ниво на професионална етика и личен морал. Често обаче маркетингът и търговските трикове побеждават професионалните устои. Това създава и недоверие към лицата заети в бранша. А възможността всеки да бъде посредник без контрол внася още по-голям хаос особено, когато пазарът е динамичен. Всъщност оказва се, че никой не обича посредниците, но всеки иска да бъде такъв.

Как в дългосрочен план ще се промени работата на консултанта по недвижими имоти?

Технологиите навлязоха в ежедневието на брокерите и агентите на недвижими имоти и скоро ще бъде невъзможно да се работи без тях. Това промени ролята на професионалния посредник, но също естеството на компетенциите и уменията, които трябва да притежава. Консултантът на бъдещето ще трябва да разполага с нужния технологичен ресурс и голям арсенал от познания, за да се превърне в ценен съветник на своите клиенти. Защото клиентът ще иска от него онова, което не може сам да направи. Изискванията към консултанта–търговец растат и поради голямата конкуренция.

В регистъра, който НСНИ е създало гражданите могат да направят справка за статута на дадена агенция, брокер или агент. У нас обаче все още не е популярна думата „агент“. Каква е разликата в случая между „Брокер“ и „Агент“?

Разликата между „Брокер“ и „Агент“ е в нивото на знания и степента на владеене на професията – натрупания опит. Брокерът е по-високото ниво, което има правото да управлява агентите и агенция за недвижими имоти. Т.е. в един регулиран пазар, за да управляваш агенция за недвижими имоти трябва да си достигнал до нивото на брокера – недопустимо е такава фирма да се управлява от лице, което не владее професията.

Брокерът е този, който може да подписва договори, може да е самонаето лице или да работи за друг брокер или агенция за имоти. Агентът може да работи само за брокер или агенция за недвижими имоти, докато премине на ниво „Брокер“. Казано с други думи брокерът е водещото лице в тази професия и има повече задължения, но и повече права.

Какъв процент от активно действащите агенции за недвижими имоти са включени вече в регистъра?

Процентът все още е незначителен за общия брой агенции действащи на пазара, но делът на тези желаещи да се включат расте ежедневно. Регистърът е на доброволен принцип и да бъдеш част от него е въпрос и на осъзнаване на ролята му, и на усещането за принадлежност към професионалната общност в страната. Въпрос на професионално достойнство е да заявиш доброволно, че това е твоята професия, твоята специализация и че си подготвен за тях.

Колко време, според Вас, ще отнеме повечето колеги в страната да бъдат в него?

Наличието на регистър в условията на не регулиран пазар е крачка към по-зрял пазар и заявка за поставяне на една професия между останалите уважавани професии. Надявам се времето да е по-кратко, но може да отнеме и години. Всичко зависи от това как ще се наложи Регистърът сред потребителите. Засега дава много добри индикации. А НСНИ продължава да работи към обединяване в Регистъра на лицата, които наричат себе си професионалисти и да ги отличи от онези, които влизат само спекулативно в професията и нанасят вреди на нейния имидж.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 29 гласа.

Свързани новини