Last news in Fakti

21 Юни, 2023 09:21 5 807 12

Нови тенденции на жилищния пазар у нас

  • инж. перфанова

По-дълго време престояват офертите на пазара и е налице един вид аванс при преговори, който преди също не съществуваше

Нови тенденции на жилищния пазар у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

В последно време се засилва тенденцията, която с наблюдава от години у нас, българи живеещи в чужбина да купуват имот в родината си. Част от тях, които не разполагат с жилище, решават, че именно сега е моментът да го купят. Други купуват за децата си. Има и хора, които купуват чисто инвестиционно. "Последното особено се отнася за новото строителство, защото знаем, че у нас стандартът за ново строителство, който е пазарно утвърден, е да се строят жилищата и да се предават на шпакловка и замазка. И клиентите ги купуват в този вид. Оттам нататък дали те ще се ангажират да ги завършат, за да бъдат годни за отдаване под наем и обитаване, зависи от всеки един купувач. Ясно е, че струват доста пари. И това ще определи дали ще седят заключени или ще бъдат експлоатирани", казва инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение "Недвижими имоти".

Колкото е по-голямо търсенето и по-малко предлагането това вляе върху цената. В момента наблюдаваме подобна картина заради ограниченото предлагане, защото хората, които вече са инвестирали в недвижими имоти, са планирали в един момент да ги препродадат. Не намират правилния момент и правилната логика да го направят сега, защото какво ще правят с тези средства? Все още лихвените проценти по банковите депозити са изключително ниски и хората са предпазливи.

"Факт е, че вторичният пазар започва да се увеличава. Излизат имоти с реализирани довършителни работи, добре направени, на доста високи цени, може би по-високи, отколкото пазарът може да поеме, но пазарът ще си покаже дали това са нивата или те са надценени", казва инж. Перфанова.

Що се отнася до движението на цените на жилищата, то поскъпването продължава, но е плавно. Виждат се скокове, когато пазарът е по-активен. От началото на текущата година поскъпването е между 3% до 5% на определени места. някъде цените въобще не са се променили. "Впечатление прави, че един имот престоява все по-дълго време на пазара. Не е това, което забелязвахме през последните 2 години, а именно много бързо да се продава имот. Също така сме свидетели на един вид аванс при преговори, който преди също не съществуваше", допълва инж. Перфанова.

Другата тенденция, която се наблюдава е, че има ръст в търсенето на 4-стайни апартаменти. А също така и с тераси. Продължава търсенето и на имоти с добри гледки, но те намаляват, поради уплътняването на строителството.

в исторически план златото и недвижимите имоти се оказват най-сигурното убежище за паричните ни средства и са доказали, че във времето най-добре запазват стойността на парите. Надяваме се така да бъде и в бъдеще - недвижимите имоти ще продължат да държат своята стойност. Няма как пазарът да върви само нагоре или да е в една линия през целия си цикъл. Той при всички случай, ще превърти в някакъв момент. Отново ще има падове и пикове на цените, но в момента с цялата тази международна обстановка, оято наблюдаваме последните години, трудно е да прогнозираме в дългосрочен план", заключава инж. Перфанова.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    55 6 Отговор
    Само в България продават на шпакловка и замазка, а на маломерни апартаменти викат 3 стайни. Навсякъде по света, броят на стаите се измерва по броя на спалните, само Ганчо се прави на много хитър.
  • 2 Българин от Своге

    50 6 Отговор
    Преди месец останах много изненадан като разбрах че мой приятел от Букурещ си е купил преди две години къща около 180 м2 на около 3-4 км от града за 110 хил. еуро. Подобни имоти в България покрай Пловдив, Варна, Бургас са на двойни цени, а за тези покрай София не ми се говори. Оказва се че в Румъния, където заплатите са х2 от нашите имотите са два пъти по-евтини.

    Коментиран от #4

  • 3 Гладен брокер

    26 6 Отговор
    По два по три взимат хората да има😀
  • 4 Моарейн

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин от Своге":

    Няма да се учудя и ако са пет пъти по-качествени.
  • 5 Спри се бе

    25 7 Отговор
    Абе Ганьо спри да надуваш този балон бе! За какво ти е панел в България? Даваш си всичките пари за едни кутийки. Спри с това купуване! И аз се чудя кой още не си купи та ги строят тези грамандни комплекси а той Ганя от чужбина подарява парите сина комунистическите фирми и перачи, от които избяга преди години! Само тогава ще паднат цените - когато спреш! Как не го разбра бе балкански?
  • 6 Коментар

    24 2 Отговор
    Изпитвам трудности да чета подобни глупости. Интересно никъде не пише, че имоти се купуват за да се ЖИВЕЕ в тях. Имало тенденция за покупки на децата, за внуците, за под наем, за след пенсия която се приберат в България от чужбина. Никъде не пише купува се за да се ползва.
  • 7 ганювщини

    3 0 Отговор
    Аз бих казал обратното! Българи живеещи в България купуват имоти на свои любимки/ци в чужбина. Примери мога да посоча много, но няма да ми стигне мястото. А и без друго този коментар ще ми го изтрията защото е истина, а тук не обичат да се пишат истини. Виж, ако е някаква интрига или лигавщина никой няма да го пипне.
  • 8 Гост

    2 0 Отговор
    На коя планета са тия?
  • 9 Американски

    4 3 Отговор
    Това което намерих в София е страшно,този град е като след война.
    А улиците са като в Факултето и при тази бедност ,аз виждам само: заложни къщи,бързи кредити,банки,лотарии и аптеки.
    Блоковете като в Дамаск и много пушачи.
    Всичко е разрушено, питам тези разрушители :къде ще се радвате на това което заграбихте ????

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Американски":

    Столицата отдавна е превърната в кинеф, но самовярващите си още я мислят за някакво величествено място. И докато я хвалят с гордовдигнати брадички, не спират да се оплакват от мизерията, от трафика, от пушека, от мръсотията, от проблемите с битовите отпадъци, водата, жегата, престъпността и каквото още се сетите.

    Коментиран от #11

  • 11 Вуй

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Ама аз имам луксозен читиристайнь, вав факултето и мое да си паркираш коннь отпрет
  • 12 Аз Кочо

    4 1 Отговор
    Ситуацията е много зле: От голямата криза през 2008 г. не имало такъв кошмар на имотния пазар
    Намаляващото търсене доведе до забавяне на пазара за жилища – по-голямо от времето на Голямата рецесия

    Пред строителния сектор в Европа се очертават големи предизвикателства в средносрочен план и вероятно свиване на активността. Такива са очакванията на експертите от компанията за кредитно застраховане Coface на фона на високите цени на суровините, разходите за енергия и заплати и повишените лихвени проценти.

    В същото време от анализа става ясно, че ситуацията и на жилищния пазар е доста тежка – дори по-тежка от финансовата криза през 2007 – 2008 г