Last news in Fakti

17 Август, 2021 09:21 11 532 65

Никой не обича посредниците, но всеки иска да бъде такъв

  • imot.bg-
  • инж. перфанова-
  • посредници-
  • брокери-
  • работа-
  • клиенти-
  • купувачи

Инж. Перфанова: Технологиите навлязоха в ежедневието на брокерите и скоро ще бъде невъзможно да се работи без тях

Никой не обича посредниците, но всеки иска да бъде такъв - 1
Снимка: М. Богданова ©

Дейностите в редица професии през последната година и половина се промениха и то значително. Общото между тях е навлизането на технологиите. В някои случай този процес беше успешен, а в други – не даде очакваните ефективни резултати. Последните години много се говореше за навлизането им в сферата на недвижимите имоти. Защитаваше се мнението, че когато се купува собствен дом, той трябва да бъде „усетен“ от купувача. Това безспорно е така и пандемията не промени в голяма степен тази тенденция. Тази група от купувачите обаче, които се насочиха към покупка с инвестиционна цел се оказаха по-склонни да придобият имот, доверявайки се на това, което виждат през малки екран. Какви други промени настъпиха сред посредниците и какво да очакват клиентите? Отговор на този въпрос дава в специално интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Инж. Перфанова, как новите условия (бел.ред. след пандемията) промениха работата на посредниците?

Работата на посредниците става все по-хаотична. Брокер / агент на недвижим имот вече е сериозна професия, в която се изискват освен умения и знания и високо ниво на професионална етика и личен морал. Често обаче маркетингът и търговските трикове побеждават професионалните устои. Това създава и недоверие към лицата заети в бранша. А възможността всеки да бъде посредник без контрол внася още по-голям хаос особено, когато пазарът е динамичен. Всъщност оказва се, че никой не обича посредниците, но всеки иска да бъде такъв.

Как в дългосрочен план ще се промени работата на консултанта по недвижими имоти?

Технологиите навлязоха в ежедневието на брокерите и агентите на недвижими имоти и скоро ще бъде невъзможно да се работи без тях. Това промени ролята на професионалния посредник, но също естеството на компетенциите и уменията, които трябва да притежава. Консултантът на бъдещето ще трябва да разполага с нужния технологичен ресурс и голям арсенал от познания, за да се превърне в ценен съветник на своите клиенти. Защото клиентът ще иска от него онова, което не може сам да направи. Изискванията към консултанта–търговец растат и поради голямата конкуренция.

В регистъра, който НСНИ е създало гражданите могат да направят справка за статута на дадена агенция, брокер или агент. У нас обаче все още не е популярна думата „агент“. Каква е разликата в случая между „Брокер“ и „Агент“?

Разликата между „Брокер“ и „Агент“ е в нивото на знания и степента на владеене на професията – натрупания опит. Брокерът е по-високото ниво, което има правото да управлява агентите и агенция за недвижими имоти. Т.е. в един регулиран пазар, за да управляваш агенция за недвижими имоти трябва да си достигнал до нивото на брокера – недопустимо е такава фирма да се управлява от лице, което не владее професията.

Брокерът е този, който може да подписва договори, може да е самонаето лице или да работи за друг брокер или агенция за имоти. Агентът може да работи само за брокер или агенция за недвижими имоти, докато премине на ниво „Брокер“. Казано с други думи брокерът е водещото лице в тази професия и има повече задължения, но и повече права.

Какъв процент от активно действащите агенции за недвижими имоти са включени вече в регистъра?

Процентът все още е незначителен за общия брой агенции действащи на пазара, но делът на тези желаещи да се включат расте ежедневно. Регистърът е на доброволен принцип и да бъдеш част от него е въпрос и на осъзнаване на ролята му, и на усещането за принадлежност към професионалната общност в страната. Въпрос на професионално достойнство е да заявиш доброволно, че това е твоята професия, твоята специализация и че си подготвен за тях.

Колко време, според Вас, ще отнеме повечето колеги в страната да бъдат в него?

Наличието на регистър в условията на не регулиран пазар е крачка към по-зрял пазар и заявка за поставяне на една професия между останалите уважавани професии. Надявам се времето да е по-кратко, но може да отнеме и години. Всичко зависи от това как ще се наложи Регистърът сред потребителите. Засега дава много добри индикации. А НСНИ продължава да работи към обединяване в Регистъра на лицата, които наричат себе си професионалисти и да ги отличи от онези, които влизат само спекулативно в професията и нанасят вреди на нейния имидж.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    115 8 Отговор
    Напишете ги с по-точната дума -Паразити.🤡👍

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Брадвата

    101 8 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    ТОТАЛНИ паразити. Две групировки в страната държат имотите. По 5-6% на имот - тва са милиарди всяка година на ръка дадени безотчетни пари за нищоправене. И не можело без тях, ти го гониш през вратата, то влиза през прозореца. Истински паразити.
  • 3 Хиени ООД

    82 8 Отговор
    3% от продавача и 3% от купувача обшо 6% от продажната цена за да ви пуснат обява в сайт, ковто всеки може да си пусне сам и да ви "консултурат" и проврят за тежести, последното може всеки нотариус или адвокат за много в пъти по малко пари!? Много често точно тези 6% които в суми са много пари "обръщат колата" и провалят сделките. До този момент никога, ама никога агенция не ми е свършвала работа нито, като купувач нито, като продавач! Напротив само проблеми и нерви с такива вкл. с т.н. "реномирани агенции"! И не е проблема в комисионна, а в скъсаните нерви и загубено време с тях. Запомнете, когато си продавате сами и ваш имот инате интерес, агенциите продават много имоти и вашия е просто само един от портфолиото им, сещайте се!

    Коментиран от #32

  • 4 Брокер

    13 81 Отговор
    Всеки труд се заплаща,стига сте хленчили

    Коментиран от #6, #10, #21

  • 5 2%на Посредник (брокер) ако не иска му

    45 7 Отговор
    Загрява Врата или го Заобикалаш, ако продължава да Наглее?? 2%нищо повече, никакви разлики!! Половината Брокери Играят Комбина с Техническите служби по Общини, данаци никой не плаща, нито Брокер, нито някой, от Техническата служба!! Така е от много години!! Даначните Слепи и Глухи!!

    Коментиран от #45

  • 6 За труда си

    41 4 Отговор

    До коментар #4 от "Брокер":

    си прав, ама не бачкате, бе! Схемаджии...
  • 7 До кога

    72 7 Отговор
    Какво работи бе айляк, мързи ви две не виждате. Само лъжи върху лъжи и измами при вас. Станахте най- омразното съсловие с страната. Какво вършите, показвате обява която вече я има, уж помагате за документи, който човек може да си изкара сам. Един адвокат ще свърши това за 10 пъти по- малко пари. Хора не ползвайте агенции и брокери а си продавайте имотите сами!!!

    Коментиран от #11

  • 8 Грульо

    47 4 Отговор
    Фрашкано е с посредници и прекупвачи 100% надценки. Всеки иска да лапа баница на чужд гръб без да бачка. :D
  • 9 комунист

    45 5 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Че и се нароили като паразити: агент, брокер, агенция, регистър,... И отгоре баш бирника - държавната администрация. Всичката тая паплач живее на гърба на производителните професии, които осигуряват биологичното им съществуване. За да осмислят това трябва да служат на хората срещу съответстващи на значимостта им приходи. На практика те изкарват много повече от тези, които ги хранят, обличат, строят къщи, топлят,... Затова капитализма е една пирамида, която изяжда всичко до което се докопа, в това число и собственото си бъдеще. Няма как да не се самоизяде като организъм с тумор. Кризите го доказват. А изречението в заглавието, с което каката се е опитала да изглежда умна и интересна всъщност заслужава внимание и по-задълбочено обмисляне. Води до въпроса: дали хората са по-умни от плъховете или само така ни се иска?
  • 10 Гост

    22 3 Отговор

    До коментар #4 от "Брокер":

    И всеки грях се плаща, рано или късно.
  • 11 Гост

    37 1 Отговор

    До коментар #7 от "До кога":

    Какви документи вадят? Една гаранция, че имота нямал утежнения и туй то. Я питай онези 50 човека, които изгоряли с подобни гаранции с имоти по морето. Уж гарантирано и проверено от посредника, че имота не бил заложен, а след няколко месеца банките почват да дерат новия собственик, да погасява старите задължения на предишния.
  • 12 Банишореца

    8 30 Отговор
    Абсолютни скъпари и тарикати са брокерите,но наистина се оказа, че трудно без съдействието им човек може да си закупи жилище в София!?3% ми взеха и на мен,но свършиха работата коректно!Сам не успях да се справя в това начинание!
  • 13 Ние

    36 2 Отговор
    Истината за тези брокери лапачи е, че е време да бъдат изпратени на полето, селяндури подвизаващи се като брокери щъкат напред назад скубат здраво и съответно нищо не работят възползват се от строителя, ами той и сам може да си договаря и рекламира, няма никаква необходимост от тези навлеци мързел.
  • 14 Алекс

    18 4 Отговор
    Аз живях в такава държава но от бившият Съветски съюз където точно няма никакви посредници спекуланти!!!
    От завода в складовете и директно в магазините,от колхоза също.
    А така наречената недвижимость под строгият контрол на на съответната служба за да не се укриват данъци!!!!
    Хайде сега кажете кое е по доброто...?!!
  • 15 Кольо,

    19 2 Отговор
    Ей как сте я изстипосали тази застаряваща кака,направо се надървих от желание да ми продаде едно апартаментче...!!!!

    Коментиран от #16

  • 16 И аз така

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кольо,":

    Като приключите сделката , обади се....аз да изкупя останалите апартаменти в блока
  • 17 Антиброкер

    20 5 Отговор
    Това са търтеи и кожодери , живеещи на гърба на отрадения човек !!! Трябва да се забрани със закон да има такива , въобще!
  • 18 Домакин

    13 2 Отговор
    Оправдават за безмисленото си съществуване.
  • 19 Неотрален

    12 27 Отговор
    Ако не са брокерите да регулират пазара, ще търсите един апартамент по-вече от две години. Собствениците си надценяват имотите, а купувачите ги подценяват, разминаването е голямо и никога няма да се срещнат без помоща на брокера. По-добре си плати 3% комисион и купи на нормална пазарна цена, отколкото собственикът да ти го продаде с 15% надценка и да спестиш 3% комисион. Но за тези неща се иска малко ум в главата не всички го имат. Народа го е казал "Евтини на брашното скъпи на триците".

    Коментиран от #20

  • 20 awecgweg

    14 4 Отговор

    До коментар #19 от "Неотрален":

    Смешко, ако нямаш нищо горе може и 330% надценка да платиш на брокер. Ти леж на тая, че само 3% надплащаш.
  • 21 123456

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Брокер":

    Че какво толкова се трудите? Хайде да се разменим - ти ще отглеждаш зеленчуци, а аз ще скубя от хората. Както и г-жа Перфанова казва всеки иска да харчи непотени пари!
  • 22 Бивш Брокер

    5 0 Отговор
    Ахааа, значи учебниците веднага трябва да се пренапишат. Там определения за брокер и агент са различни - брокер търгува за собствена сметка, докато агента само посредничи. Ние тук в БГ-то обаче сме дали други определения, защото така ще накараме всички агенти да си платят " такса обучение " и да станат брокери. ПО отношение на компетентността - това си зависи от човека и дали само иска да се облагодетелства от пазара или има и амбиции за кариера. През далечната 2007 ги говорехме същите неща, за 15 години никаква промяна, затова и смених бранша след толкова години прекарани там . В момента дори в рамките на една и съща агенция не може да се спазва стандарт и ниво, тез се опитват за страната да го направят.
  • 23 Дид

    16 0 Отговор
    Брокерите по света за недвижими имоти имат много строга селекция и лиценз.Тука днес решавам и утре съм брокер.Измамник ли съм ,знам ли материята ,имам ли някакви финансови умения и познания в строителство и обзавеждане...никой не го интересува!Куцо и сакато стана брокер!
  • 24 Потърпевш

    12 4 Отговор
    4900 лева за 2 показвания на имота и несигурен договор за покупка.Взех си адвокат,който за дребна сума ми изготви нов договор.Брокерите си взеха парите.Господ бави ,но не забравя!!!!!!!!!ГОСПОДА брокери, намалете си възнагражденията за да не останете без работа.
  • 25 Брадвата

    15 4 Отговор
    Някъде пишеше, че брокерите посредничели при ценообразуването. Да, така е. В момента точно брокерите надуват цените като за последно, защото такъв е И техният интерес. Те може да чакат и 6 месеца да се продаде имот, но едно е да вземеш 3к евро комисион, друго е да вземеш 5к. А овцете си блеят доволни

    Коментиран от #30

  • 26 НЕ на брокерите

    14 2 Отговор
    Защо, когато частно лице търси да закупи имот "брокерът" иска и от него комисионна? Работел и за двете страни? Е*ати работата! Нищо не представят - никакви книжа за произхода на имота, историята му, проектите за ВиК и Ел-инсталациите, които са необходими за ремонтите, ако имота е жилище. ТУНЕЯДЦИ. Искат да печелят от нищо. В заглавието е казано - не искам някой да ми посредничи, когато купувам жилище (защото нищо не допринася), но нямам нищо против и аз да съм "брокер", за да се облажа (с нищо работа) за сметка на продавача и купувача.
  • 27 Брокер

    8 8 Отговор
    Никой не ви кара насила да купувате и продавате с брокери

    Коментиран от #28, #29

  • 28 НЕ брокер

    17 3 Отговор

    До коментар #27 от "Брокер":

    Никой не ни кара, ноооо в момента в който пусна обява за продажба на собствения си имот и то написано с големи букви (БЕЗ АГЕНЦИИ) и вие нагли и : (още безброй епитети които ви пасват защото си ги заслужихте) се избивате да ми звъните и да се представяте за клиенти. Даже имате НАГЛОСТТА да пускате свои обяви с копи/пейст на моята дори без да сте ме попитали. Само погледнете от колко "агенции" се предлага даден имот. И ако се обадите на всичките се почват едни лъжи и обяснения как трябва да се обадят за повече информация и после ще ви върнат обаждане.
  • 29 Умен

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Брокер":

    Ех, броко. Как никой не те задължава?! Нали при оглед се подписва декларация ли, какво беше, че ако го купиш имота дължиш на брокера комисион без значение дали си ползвал брокера за сделката!
  • 30 Здравей те

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Брадвата":

    След малко след толкова писаници и глупости, ще вземеш сам да си повярваш. Успокой се, хората си правят кинти, а ти се чудиш , откъде да изкараш пари за една БИРА.
  • 31 Гост

    10 9 Отговор
    Повечето тука сте гладни мишки и си чешате зъбите.Аз също съм продавал имоти и не съм плащал на агенции и брокери.Право е брокерчето,че никой не ви кара да ги ползвате.Аз също мога да си сменя гумите за зимата,но отивам на гумаджия и си плащам защото не искам да се цапам.Вечер жена ми може да ми сготви но ходиме на ресторант когато ми е кеф.И не рева по форумите,че ми е скъпо.Това се нарича ИКОНОМИКА,парите се вартят

    Коментиран от #33

  • 32 Нервите как са

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хиени ООД":

    Като попадаш на скапиняци , дето работят в измислени фирми е така. Има реномирани фирми, които работят на световно ниво, но пък ако си искал да продадеш някой обор , те не работят с подобни имоти. Сипи си една рикия и не се занимавай с брокери. Ти си много умен и голям тарикат нали?
  • 33 Умен

    6 4 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Сравненията ти са малоумни. Да и ти можеш да си смениш гумите ама нямаш машина за баланс. И жена ти може да сготви ама тя може само пържени яйца да прави. Та какво брокера може повече от теб или от един адвокат, че да взема 3% процента без ДДС. За гумите ми се обади, ще ти ги сменя срещу 3% без ДДС от стойността на колата ти по пазарни цени, щом си такъв баровец. Сега си отговори защо ще отидеш при гумаджия и защо няма да дойдеш при мен.
  • 34 Бакшиша

    6 4 Отговор
    Те и за нас така говорят и ни плюят,ама като падне малко дъжд,сняг и няма транспорт махат като луди за такси.Който мисли,че се изкарват много пари и е лесно,да заповяда.Дават се коли на аренда и на лизинг във всички фирми
  • 35 Андрешко е жив

    7 5 Отговор
    Не ги използвайте като ви пречат, не разписвайте посреднически договори и не им плащайте или променете правилата!!!Цялата злъч, която се изсипва тук е като ли че от хора, опитали да прецакат някой, но не са успели и сега самите те се чувстват прецакани. В случая се говори за брокери, по точно посредници при сделки с недвижими имоти. По същия начин яростно ще бъдат нападнати всички, упражняващи каквато и да е дейност в България, достатъчно е някой да каже добра дума за тях. Нека най-яростните противници на брокерите да кажат професията си и колко е полезна и да видим отзивите. Да живее анонимността!
    ИмаХ познат, който казваше "Ако се наложи ще си платим" Аз използвам услугите на една и съща агенция при ясни условия не защото не мога сам, а защото ценя времето си.

    Коментиран от #42

  • 36 Опитен брокер

    5 7 Отговор
    Много се забавлявам с адски злобните и ужасно неграмотни и некомпетентни излияния, които потичат винаги след публикуването на статия, свързана с имотите. Само се питам дали са двама- трима тъпанарите, които ги измислят или са много повече?
  • 37 АлСтоянова

    2 6 Отговор
    В милата ни Родина, всеки българин смята че може всичко, знае всичко, и е компетентен. Това се отнася за плюещите тук професията брокер, агент. За съжаление няма закон, който да регламентира труда на Агенциите за Имоти, но, нали никой не работи за без пари? Как решават повечето от вас, колко струва труда на занимаващите се с тази професия? ако не си със собствен бизнес, и се подписваш на толкова, колкото ти е определил шефа ти, от къде на къде ще изказваш мнение за нещо, което не разбираш? Но пък в крайна сметка, тия които мислят че всичко знаят, винаги може да им се случи нещо неприятно, и да си ближат после раните сами...

    Коментиран от #43

  • 38 Неккъв

    4 1 Отговор
    Брокерите освен да надуват цени и комисион,те друго тука не могат...с малки изключения.В Америка като бръкнеш в сайта за имоти можеш веднага да видиш последната цена на последния продаден имот с подобни параметри в квартала или селището,ама истинската цена!Тук накакъв софийски лешпер дето не е виждал село наследил обаче такъв имот ,който е пред събаряне и му сложил цена 60 хиляди евра.Абе готин ти пот по челото бърсал ли си?
  • 39 Хм Хм

    2 1 Отговор
    Това брокер и морал в едно изречение ...
  • 40 Жоро

    2 4 Отговор
    Тука си има дежурни които постоянно ревът,че заплатата им е ниска,това им било скъпо,онова еди какво си.Нормално,неудачници има навсякъде.
  • 41 Брокър

    4 1 Отговор
    Брокърити сме ТОТАЛНИ паразити
  • 42 Умен

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Андрешко е жив":

    Да те светна в една далавера. Използвай адвокат. Прави същото, но в пъти по-ниска цена за същото време. Аз съм един от тия дето си купих без брокер и броих в брой парите. Аз си ценя не само времето а и парите.

    Коментиран от #51

  • 43 Умен

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "АлСтоянова":

    А как броко е решил, че това му е цената? Защо не е примерно на твърда такса. Примерно 500 лв или 1000 лв на имот. С какво се различава работата му за продажба на имот от 10 000лв и 100 000лв, че да вземе 10 пъти повече?
  • 44 Стамат

    1 3 Отговор
    Ха ха ти не си умен.Защо една кола струва 5к а друга 200к
  • 45 Порно

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "2%на Посредник (брокер) ако не иска му":

    То и аз това си помислих. Вземат комисионната в брой , касов бон няма. Вземат в брой и суми над 10 000 лева , което е забранено. Не случайно няма агенция регистрирана по ДДС.Нима не правят 50 000 за 12 последователни месеца ? Тая да си покаже данъчните декларации , да не се окаже на помощи?
  • 46 Ганя

    3 2 Отговор
    Ганя е мързелив,но за сметка на това много завистлив
  • 47 Европеец

    5 2 Отговор
    В една сделка ако си неопитен можеш да се подхлъзнеш поне на десет места. По добре си плати на брокер или адвокат отколкото да играеш ва банк. Познавам такива индивидуалисти които още през 2007 г. си изгубиха всичките пари без да са станали собственици на имот и до днес дължат още пари на банките и водят безмислени имотни дела. Кой каквото си направи никой друг неможе да му го направи. В Русия комисиона е 10%, в Германия 5%, в Чехия 5% и т.н. Значи тези хора са прости да плащат на агенции, а Българите сме най умните..

    Коментиран от #48, #50

  • 48 Умен

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Европеец":

    Работата, познанията и отговорностите еднакви ли са като на бг брокитата? Силно се съмнявам. Дали брокито взема и от двете страни в споменатите от теб страни? Писал съм го и под друго статии за брокита. Има смисъл от тях, но не и във вида, в който са в БГ!
  • 49 Реститута

    3 3 Отговор
    За всеки влак си има пътници.Аз от години ползвам само една брокерка и съм много доволен.Тя се занимава с отдаването под наем на имотите ми - два магазина.Така не си хабя нервите и времето. Това разбира се заплаща.Също така ходя на зъболекар,насила никой не ме кара.Ако можех сам да си правя пломбите,нямаше да ходя.
  • 50 Съдията Дред

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "Европеец":

    Няма агенция за недвижими имоти , която да отговаря пред купувача в случай на евикция/съдебно отстранение от имота/. Където са по големи комисионните, имат и това задължение. Тук има случаи, купувача си наеме адвокат, той намери проблем в сделката, но брокера започва агресивно да убеждава купувача как адвоката нищо не разбира. Ако брокерите бъдат задължени по закон да носят отговорност пред купувача, когото са убедили да си даде парите, нещата ще станат други.

    Коментиран от #53

  • 51 светнат

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "Умен":

    Да те светна и аз: адвокатите ли ще се ровят в интернет и ще звънят телефони за да отсеят некоректните обяви, да се ограничат до няколко реални оферти и да ти ги покажат. Светни простолюдието за такъв адвокат! Сори, че вместо Андрешко отговарям, ама е факт, че трябва да ти отстъпи ник-а си.

    Коментиран от #52

  • 52 Умен

    0 2 Отговор

    До коментар #51 от "светнат":

    Трябва да си невежа да не знаеш как се работи с интернет и с телефон. Това не струва хиляди евра! И брокера ли ти намира жени вместо теб. Щот трябва да излизаш на срещи и да въртиш телефони. Много прост народ има. Ти си харесай имот пък остави адвоката да се разправя и да проверява документите.
  • 53 Умен

    1 3 Отговор

    До коментар #50 от "Съдията Дред":

    Много правилно мнение. Ако брокера ми обеснява, че няма да се застрои хубавата ми гледка, а след 2 години се появи сграда пред хубавата ми гледка трябва да е отговорен брокера и да връща парите.
  • 54 Вуй

    1 0 Отговор
    Сигурен съм,че повечето от вас само лалат и не знаят какви рискове има в купуването на имот

    Коментиран от #55

  • 55 Умен

    4 1 Отговор

    До коментар #54 от "Вуй":

    Напротив. Знаем. Само че брокитата не покриват нито един риск с изключение на нещата, които един адвокат може да провери. И все питаме защо брокитата взимат процент от цената на имота а не са на твърда тарифа като адвокатите? С какво се различава работата и риска на брокера при покупко-продажба на имот струващ 10 000 и 100 000? Никой не ми е отговорил на този въпрос! И никой "репортер" не я пита този въпрос тая инж. Перфанова!
  • 56 Хитър петър

    5 4 Отговор
    Ходете при адвокатите, те гледат само това което им дадете. Знаят че за сделка трябва Данъчна оценка Скица прочете ти нотариалният акт и е готов. Не се сеща да пита има ли сградата акт 16, не пита за чл.87 прави куп елементарни пропуски защото адвокат често преглежда само това което вие му дадете, но вие нали сте всички схемаджий и само се чудите как да не платите на агенцията, точно тия накрая гризват ДЪРВОТО.

    Коментиран от #58

  • 57 Хитър петър

    3 4 Отговор
    Що не се обадите на адвокатчето Ви да ви каже когато има изгоден или нов имот, а звъните на брокера. Защо звънете на брокера да питате това ужким горе долу къде се намира, като неискате да плащате. Когато ползвате мойте услуги ще си плащате договореното, било то 2% или 15%. На сила ли ви караха да разписвате договорите за посредничество? На сила ли трябва да ви караме след като ви свършим работа да си плащате!!! Терикати колкото щеш, но те са тук в бг-то, в чужбина всичките си плащате до един, даже и въпроси не задавате. СМЕШКОВЦИ

    Коментиран от #59

  • 58 Умен

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "Хитър петър":

    Явно си бил при калпав адвокат или неспециалист в имотното право. Моя искаше да му донеса един куп неща, за които не ми беше минало и през ум. И тебе да те питам: С какво се различава работата и риска на брокера при покупко-продажба на имот струващ 10 000 и 100 000?

    Коментиран от #63

  • 59 Умен

    4 2 Отговор

    До коментар #57 от "Хитър петър":

    Аааа ти си бил от смешковите брокита. Е как да не е насила?! Нали за да ми го покажете имота искате първо да се разпиша! Разпитваме къде е имота, защото вашето "близко до метро" може да се окаже 15 минути с автобус. И каква работа си свършил повече от един адвокат, че да искаш процент а не твърда такса? В чужбина, ако се окаже, че има проблем с имота, брокито плаща като поп. Носи отговорност, че е подвел клиента и не го е информирал за някаква нередност с имота (например теч от банята в комшията отдолу). Тука се опитвате да ми продадете имот с пълномощно, което към момента на изповядване може да е изтеглено. Ти ли ще ми върнеш парите мишко?! Брокитата на запад знаят как ще се развива квартала. Тука не знаете какво е устройствен план.

    Коментиран от #61

  • 60 Умен

    3 2 Отговор
    И като не ти изнася работата тука марш в чужбина да видиш какво върши едно броки там. Ама няма да устискаш и 2 седмици. Там работата на броките не е само да нацъка с телефона някакви снимки и да ги качи в един сайт и да отключва вратата.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Вуй

    2 0 Отговор
    Ти не си умен.Ти си поредния гладен ревльо
  • 63 Хитър петър

    2 3 Отговор

    До коментар #58 от "Умен":

    За комисион 3% на 10 000 лв или по точно за 300 лв няма да намерите брокер. Брокера може да работи с теб месец или два и накрая да кажеш че ще му дадеш 300 лв, за огледи в 8.00 или 20.00 ч. Ти си голям умник дето търси балъци, но ще бъдеш разочарован: БЪЛЪЦИ НЯМА :)

    Коментиран от #64

  • 64 Умен

    5 1 Отговор

    До коментар #63 от "Хитър петър":

    Не съм посочил валута. Важна беше разликата в пъти на парите, които взима за еднаква работа. Така и не ми отговори на въпроса. Ама явно с прости хора няма как да се разбереш. Ти по 12 часа ли работиш всеки ден с един клиент за цял месец за един комисион? Направо сте смешни вече с другото броки дето ми слагате - а на вас си слагате +.

    Коментиран от #65

  • 65 Хитър петър

    4 4 Отговор

    До коментар #64 от "Умен":

    Пич няма да ти правя удоволствие да влизам в обяснителен режим. Мисля, че бях ясен:
    Когато търсиш имот обаждай се на адвоката ти;
    Когато ти се развали колата обаждай се на адвоката ти или водопроводчика;
    Но в агенция не влизай, най-мразя такива като теб дето искат инфо да ти убие час, два или месец и накрая да ти каже много пари искате.
    Търсете си сами и не ни губете времето, имаме достатъчно клиенти дето оценяват нашата работа.