Отидете към основна версия

8 635 14

Нови правила в строителството

  • строителство-
  • устройствен план-
  • зут

Подготвя се нов кодекс за устройствено планиране

Снимка: М. Богданова ©

Строително-инвестиционният бранш подготвя нов кодекс за устройствено планиране и строителство. До края на годината ще бъде разработен проект, който да обединява темите на няколко ключови закона, които регламентират строително- инвестиционния процес.

Инициативата за законодателната реформа е на браншовите организации в сектора - Камарата на архитектите, Камарата на строителите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на инженерите по геодезия, Съюзът на архитектите, Българската асоциация на архитектите и инженерите - консултанти и Националната асоциация на строителните предприемачи.

Трябва да бъдат решени дългогодишните проблеми, свързани с постоянните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и наличието на разнопосочни нормативни документи, които често си противоречат и не защитават ефективно обществения интерес.

Синхронизирането на цялата нормативна уредба на базата на единни принципи и терминология ще допринесе за устойчивото развитие на строително-инвестиционния процес и създаването на качествена градска среда, смятат инициаторите.

Целта е облекчаване на административните процедури, подобряване капацитета на публичната администрация, стимулиране на инвестиционната инициатива и на възможностите за публично-частно партньорство. Не на последно място е ограничаване на корупционната среда.

Проектът на новия Кодекс за устройствено планиране и строителство ще бъде разработен и финализиран след поредица от дискусии и консултации с всички браншови организации. След това документът ще бъде внесен за разглеждане в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

До създаването и приемането на новия кодекс продължава оптимизирането на ЗУТ и преразглеждането на последните му промени, които затрудняват инвестиционния процес.
През юни браншовите организации внесоха предложения за промени в ЗУТ с цел облекчаване на инвестиционната инициатива и създаване на условия за постигане на качествена архитектурна среда.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини