Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 10:21 6 950 8

Важна новина за строителните предприемачи

  • строителство-
  • промени-
  • разрешително-
  • зут

Подготвят нормативни промени за облекчаване на процедурата по издаване на разрешение за строеж

Важна новина за строителните предприемачи - 1
Снимка: М. Богданова ©

Координационният съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор ще работи за облекчаване на процедурата по издаване на разрешение за строеж. Инициативата за нормативна реформа ще се развива паралелно в две направления. По-дългосрочният и радикален план включва създаването на изцяло нов закон под формата на кодекс, който да обедини и замени функциите на сега действащите ЗУТ, ЗРР, ЗУЗСО и ЗУЧК. В по-краткосрочен аспект се предвижда да бъдат предложени спешни промени в тази посока в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Проектът за изменение и допълнение на ЗУТ ще бъде разработен и съгласуван в сътрудничество с Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) към Столична община и след това внесен за разглеждане в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За това се договориха на работна среща на 21 октомври представителите на Координационния съвет и главният архитект на Столична община Здравко Здравков.

В момента процедурите по издаване на разрешение за строеж са тромави и продължителни, тъй като се изисква съгласуване и одобрение на всички проектни части в различни административни звена. Издаването на документа отнема от 3 до 5 месеца, което затруднява инвестиционния процес. Необходима е оптимизация на процедурата, която да регулира функциите и да разпредели правилно отговорностите между всички участници в строително-инвестиционния сектор. За тази цел може да се приложи немският опит, при който процедурата е значително облекчена и се изисква по-малък обем документация, смятат от бранша.

В Германия разрешение за строеж се получава след одобряване на идейния проект и съответствието му с предвижданията на градоустройството. В техническата и работната фаза на проекта, отговорността за качеството и пълнотата на отделните части е на главния проектант. По този начин не се дублират дейностите на администрацията и на експертите – автори и консултанти на проекта.

„В момента публичната администрация във всички общини е свръхнатоварена с дейности, които не са свойствени за нея по смисъла на нормалните европейски практики. Отговорността трябва да бъде разпределена справедливо и закономерно между всички участници в строително-инвестиционния процес. Целта е да се създаде ефективно работеща система, която да внесе ред в проектирането и строителството“, коментира проф. арх. Борислав Борисов, председател на Координационния съвет и зам.-председател на Камарата на архитектите в България.

Главният архитект Здравко Здравков изрази подкрепа за инициативата на Координационния съвет за облекчаване на процедурата по издаване на разрешение за строеж. Според него трябва да се намери механизъм, който да регламентира качественото, навременно и законосъобразно изпълнение на отделните фази на проекта. Целта е да се гарантира, че строителните дейности няма да започнат без съответните технически и работни чертежи. Процесът на реформиране на сектора трябва да върви паралелно и с дигитализация на административните услуги, която НАГ развива поетапно през последните години. В момента се подготвя пилотен проект за въвеждане на електронно подаване на проекти във фаза градоустройство.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    43 4 Отговор
    А процедурата по проверка на строителен стандарт за жилищни сгради, кога ще я въведете???
    Съвременните комплекси приличат повече на тип затворнически общежития, отколкото на жилищни сгради!!! Наблъскани, без тротоари, без зелени площи и без необходимия брой паркоместа???
    Мафията строи и мафията си се "проверява", а народът да мълчи и да плаща?!
    До кога така бе неуважаеми управници???
  • 2 Алфа Вълкът

    28 3 Отговор
    Моята важна новина е какви са тия реклами навсякъде да зидаш с монтажна пяна?
  • 3 GK44

    9 2 Отговор
    Точно този псевдо"професор" да говори за справедливост и закономерност...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПКП

    19 3 Отговор
    тоя пре стъпник Здравков и фан дъчка, когато и да влязат с до животни присъди в пандиза все ще е късно. Снимката е много показателна за мафиотския и умищожителен тандем на тия двамцата и шай ката на Г Р О Б на всички нива в София. те и другите бан дити Артекс осраха цели град безмилостно и безвъзвратно. Цели квартали са напълно унищожени

    Коментиран от #7

  • 6 Анти-комунист/демокртат

    25 4 Отговор
    Плюем времето преди 89-та, но тогава имаше място между блоковете, бомба да падне. Паркинг за всички живущи, детски площадки през 3-4 блока, зелени площи, тротоари. А сега от вас виждаш бримката на съседката, ако си на първи етаж рахид ще те хване от липса на слънце. После що сме били болни, стресирани, депресирани и какви ли не. Прецакахме всичко хубаво поради все по-незначителни причини, погледнати през призмата на времето.
  • 7 Съгласен

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "ПКП":

    Напълно сте прав. Само бих уточнил, че ужасите в градоустройството и строителството започнаха и преди цитираните от Вас "специалисти", без ни най-малко да ги оправдавам защото те просто са едни достойни приемници на тези преди тях и достойни предшественици на тези след тях.
  • 8 Дааа

    0 0 Отговор
    За какви 5-6 месеца говорят тия.Май не са от тази планета.
    Във Варна чаках 5 месеца само за допускане до ПУП/това е за един подпис само/,след това губиш още 2,5 години и ако не си се срещнал с,,правилните хора,,-няма край.Трябва нов затвор само за ,,общинари,,