Отидете към основна версия

5 529 16

Поскъпване на жилищата и през 2022 година

  • чехия-
  • жилища-
  • цени-
  • строителни материали

До 9% ръст в цената на квадратен метър в Чехия

Снимка: Shutterstock

Чешките строителните предприемачи са на мнение, че поскъпването на жилища в страната ще продължи и през идната година. От 40 анкетирани компании 91% заявяват, че жилищата ще продължат да поскъпват след Нова година. По данни на CEEC Research цената жилищата през 2022 г. ще се повиши до 9%

„Поради значителния дефицит на жилища на пазара и фактът, че процедурата по съгласуване в Чешката република, както и досега остава една от най-бавните в страните-членки на Европейския съюз, търсенето ще продължи да надвишава предлагането. Прогнозирам, че това ще доведе до ръст на цените между 7% и 10% в близките 2-3 години“, казва генералният директор на Horizon Holding Ишай Фурман. По думите на експерта, във връзка с дефицита на жилища и ръста на цените, хората ще започнат да купуват жилища в радиус около 10 км около града, където цените могат да са до 30% по-ниски.

Рязкото поскъпване на строителните материали е другата причина за ръста на цените на жилищата от първичния пазар. Девет от 10 строители усещат поскъпване – 87%, а останалите 13% отчитат, че то е частично. Освен това, близо 70% от компаниите вече отчитат при калкулациите си по-скъпи строителни материали.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.

Свързани новини