Отидете към основна версия

4 194 10

Реставрацията на историческа къща ще струва 1 650 000 лева

  • ламартин-
  • стария град-
  • пловдив

Къща "Ламартин" ще е с нова фасада и с реставрирани дограмата и врати, стълбища, парапети, подови настилки, стени, стенописи и тавани

1 650 000 лв. хиляди лева ще са необходими за реализацията на проекта за реставрация и консервация на емблематичната къща „Ламартин” в Стария град. Това става ясно от изготвения технически проект на софийската фирма „Новиза”. Той бе съгласуван в Националния институт на недвижимо културно наследство, а след това Община Пловдив издаде строително разрешение. След одобрения от НИНКН проект обаче престои най-сложната задача – набавянето на средства, за да заблести къщата в първоначалния си блясък.

„Община Пловдив едва ли ще има възможност да заложи средства за изпълнението на проекта в бюджета за 2022 г., така че ще кандидатстваме по програми на Министерството на културата. През тази седмица със заместник-кмета Пламен Панов ще имаме среща с новия директор на Френския културен институт в София, за да обсъдим биха ли могли да се включат в спасяването на тази изключително красива сграда”, коментира кметът на район „Централен” Георги Стаменов, цитиран от Trafficnews.bg.

Проектът за реставрация и консервация предвижда консервацията и реставрацията на фасадите на сградите, възстановяване и укрепване на мазилки и стенописи, дървени елементи и каменната зидария. Ще да бъде реставрирана дограмата и вратите, стълбища, парапети, подови настилки, стени, стенописи и тавани.

Заложен е ремонт на покрива, улуците и водосточни тръби, на санитарните възли, както и изграждане на отоплителна инсталация и подмяна на ел инсталациите. След ремонта къщата ще има охранителна система, видеонаблюдение, пожароизвестителна система и мултимедия.

Дворното пространство също ще бъде обновено – предвидени са намеси по съществуващите каменни настилки и стълбите, предвиждат се мерки за отводняване, реставрация на дворната порта и масивната ограда, обследване на растителността и при необходимост допълнително озеленяване. В двора ще има площадково и художествено осветление.

От години сградата е изключително проблемна. Тя бе творчески дом на писателите, но след като те я напуснаха, опустя. Състоянието ѝ в момента е тежко и се налага подобен ремонт. Миналата година тогавашният министър на културата Боил Банов посети къщата заедно с представители на френската дипломация. Тогава бе дадена заявка, че Франция има интерес сградата да се използва за културен център. Надеждата на местната администрация е, че ще има и финансова подкрепа на възстановяването на къща „Ламартин”.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини