24 Ноември, 2021 10:43 4 162 10

Реставрацията на историческа къща ще струва 1 650 000 лева

  • ламартин-
  • стария град-
  • пловдив

Къща "Ламартин" ще е с нова фасада и с реставрирани дограмата и врати, стълбища, парапети, подови настилки, стени, стенописи и тавани

1 650 000 лв. хиляди лева ще са необходими за реализацията на проекта за реставрация и консервация на емблематичната къща „Ламартин” в Стария град. Това става ясно от изготвения технически проект на софийската фирма „Новиза”. Той бе съгласуван в Националния институт на недвижимо културно наследство, а след това Община Пловдив издаде строително разрешение. След одобрения от НИНКН проект обаче престои най-сложната задача – набавянето на средства, за да заблести къщата в първоначалния си блясък.

„Община Пловдив едва ли ще има възможност да заложи средства за изпълнението на проекта в бюджета за 2022 г., така че ще кандидатстваме по програми на Министерството на културата. През тази седмица със заместник-кмета Пламен Панов ще имаме среща с новия директор на Френския културен институт в София, за да обсъдим биха ли могли да се включат в спасяването на тази изключително красива сграда”, коментира кметът на район „Централен” Георги Стаменов, цитиран от Trafficnews.bg.

Проектът за реставрация и консервация предвижда консервацията и реставрацията на фасадите на сградите, възстановяване и укрепване на мазилки и стенописи, дървени елементи и каменната зидария. Ще да бъде реставрирана дограмата и вратите, стълбища, парапети, подови настилки, стени, стенописи и тавани.

Заложен е ремонт на покрива, улуците и водосточни тръби, на санитарните възли, както и изграждане на отоплителна инсталация и подмяна на ел инсталациите. След ремонта къщата ще има охранителна система, видеонаблюдение, пожароизвестителна система и мултимедия.

Дворното пространство също ще бъде обновено – предвидени са намеси по съществуващите каменни настилки и стълбите, предвиждат се мерки за отводняване, реставрация на дворната порта и масивната ограда, обследване на растителността и при необходимост допълнително озеленяване. В двора ще има площадково и художествено осветление.

От години сградата е изключително проблемна. Тя бе творчески дом на писателите, но след като те я напуснаха, опустя. Състоянието ѝ в момента е тежко и се налага подобен ремонт. Миналата година тогавашният министър на културата Боил Банов посети къщата заедно с представители на френската дипломация. Тогава бе дадена заявка, че Франция има интерес сградата да се използва за културен център. Надеждата на местната администрация е, че ще има и финансова подкрепа на възстановяването на къща „Ламартин”.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ КРАДАТ

    27 3 Отговор
    Еййй за токо пари хората 4 етажа кооперация правят в лукс категория бе алооууу....ЗАТВОР ЗА ТОТЮ И ЗИКО!!!
  • 2 Ако беше Джипко на власт

    9 2 Отговор
    Щеше да хвърли 2 милиона през прозореца и да прибере обратно 1 в чекмеджето. А сега търсете финансиране... Аджамии
  • 3 И кой

    5 0 Отговор
    собствено ще я върши тази въпросната реставрация?
  • 4 един от многото

    14 0 Отговор
    Нещо и някакви средства за изглеждащите като след бомбардировки сгради от бул. "Иван Вазов"? Нещо , за от повече от три години стоящите без никаква работа по тях , стадиона на Спартак и оградената Сточна гара? Нещо за джунглите по река Марица и между блоковите пространства. Нещо за непипнатите от 50 години паркинги в жилищните квартали и вилнеещите башибозуци от общинска полиция и репатриране.
  • 5 Към Факти

    11 0 Отговор
    Толкова ли не можахте да намерите снимка на къща Ламартин. Снимката ви е на къща Клианти, която се намира отсреща и е реставрирана.
  • 6 Алекс

    6 1 Отговор
    Тази цена е безумна!?!Трябва да има национален регистър за подобни строителни поръчки,ама не като сегашния да трябва да изчетеш 1000 страници документация ,за да разбереш,че трябва да направиш покрив за 20 хиляди лева...с ДДС!

    Коментиран от #8

  • 7 Пламен

    9 1 Отговор
    От тази сума 10-15% реално се влагат ,а другото остава след делчо чиста "джоб парасъ" т.е. дребни за бонбонки...
  • 8 Иво

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Алекс":

    Реставрацията е скъпо нещо,нямаща нищо общо като цени със строителството!
  • 9 Христо

    7 0 Отговор
    Не сте разбрали правилно. Ремонта ще струва 165 хиляди, другите са оперативни разходи. Ще ги изпишат.
  • 10 Идеята е друга

    6 1 Отговор
    Ремонт за 100к другите по чекмеджетата