Отидете към основна версия

7 173 17

Въвеждането на "зелена зона" може да увеличи цените на имотите в този столичен квартал

  • възраждане-
  • жилища-
  • цени

С близо 30% за година са поскъпнали жилищата в Зона Б-5, Зона Б-18 и Зона Б-19

Снимка: БГНЕС

Въвеждането на зона за платено паркиране може да увеличи цените на имотите в столичния район „Възраждане“ (Зона Б-5, Зона Б-18 и Зона Б-19). Това коментира брокерът на недвижими имоти Кънчо Абдо. Той посочи, че само за една година цените на имотите във „Възраждане“ са се повишили с 30-40%. „Сумите за квадрат в точно този район скочиха с около 400 EUR/кв.м за година, което за мен лично е доста голяма сума в сравнение с тези, които се предлагат на пазара в момента. Да не говорим, че съседен квартал до „Възраждане“ има как да се намери до 1000-1100 EUR/кв.м. Във „Възраждане“ стигат до 1800-1900 EUR/кв.м, дори има в чисто нови сгради, които се предлагат на 2000 EUR/кв.м“, каза Кънчо Абдо, цитиран от БНР.

Той посочи, че ако с конкретна сума пари в началото на годината е било възможно да се закупи тристаен имот във „Възраждане“, сега същата сума ще стигне само за двустаен апартамент.

"Хората купуват жилища с пари, които не знаят как да менажират, което е нормално, когато това е в резултат на слаба финансова култура. Когато хората не знаят да инвестират, те предпочитат нещо което е с нулев риск, а недвижимите имоти са с доста по-малък риск, а това също така е и изключително дългосрочен актив", припомня Абдо.

Хората се притесняват от финансовото си положение и изчакват, за да видят накъде ще тръгне пазара. Към момента няма тенденции тези купувачи, придобили имоти с цел инвестиция, да започнат да ги продават. Най-малкото възниква въпросът с въпросните пари от продажбата къде ще ги инвестират. Опцията отново е в недвижим имот.

Цените а гаражите също са "гореща тема". Оказва се, че район "Възраждане" още, когато е бил строеж е един от кварталите с най-много зачислени подземни гаражи. Архитектите са целели да има към 70% спрямо живущите гаражи. "Това е било 80-те години на миналия век. С нарастването на живущите към момента този процент пада докъм 50%-60%, което не е чак толкова голям ръст на цените, поради това, че има голям избор.", казва Абдо.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 14 гласа.

Свързани новини