Отидете към основна версия

4 117 19

Пазарът на жилища продължава да е в подем

  • тайван-
  • тайпе-
  • жилища-
  • цени

Строги рестрикции срещу спекулативната продажба на жилища в Тайван

Снимка: Shutterstock

С 6.95% поскъпнаха жилищата в Тайван през третото тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2020-та. През четвъртото спрямо третото тримесечие увеличението е 1.42. През последните години пазарът на жилища отчита забавяне, след като бяха взети значителни мерки от страна на държавата да намали броя на спекулативните сделки.

За първите девет месеца на миналата година сделките с жилища в шестте най-големи тайвански града нараснаха със 7.3%, до 213 994 покупко-продажби, спрямо същия период на 2020 г.

С цел предотвратяването на спекулативни сделки, правителството внесе поправки в Закона за подоходното облагане от1 юли 2021 г. съгласно новите правила, ако собственик реши да препродаде имот до две години след като го е купил, той ще трябва да плати 45% данък.

Доходността от оставане под наем на жилище в Тайван остава много ниска – 1.57%. Цената на квадратен метър жилищна площ е 7112 USD. Стойността на жилище от 120 кв.м е 853 440 USD. Аналогичен имот може да се отдаде под наем срещу 1117 USD.

Тайпе влиза в ТОП 10 на най-скъпите градове в света за покупка на жилище, а също така и в ТОП 10 на локациите с най-бърз годишен темп на поскъпване.

Последната вълна на коронавируса в Тайван беше по-лека спрямо тази в съседните на нея държави. При това тайванската икономика нарасна с 3.7% на годишна база през третото тримесечие на миналата година, след годишен ръст от 7.76% във второто и 9.2% в първото тримесечие на миналата година. Това се дължи на стабилния експорт и електрически стоки.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.

Свързани новини