Отидете към основна версия

524 0

Започват проверки за състоянието на язовирите преди пролетното топене на снега

  • аварии-
  • действия-
  • трябва-
  • системи-
  • учение-
  • ползвателите-
  • защита-
  • собствениците-
  • комисия-
  • при бедствия аварии

Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет обсъди и прие указания на министър Неждет Моллов, председател на комисията, за действията при очакваното пролетно пълноводие през 2003 г.
Като се отчитат слабостите и пропуските, констатирани при миналогодишните проверки на състоянието на язовирите, указанията задължават собствениците, ползвателите и отговорните длъжностни лица да организират и проведат мероприятия за намаляване и предотвратяване на опасността от вредното въздействие на водите при ползването на водностопанските системи и водните обекти. Мерките предвиждат актуализиране на аварийните планове за действия при евентуални тежки аварии, привеждането в готовност за действие при критични ситуации на необходимите машини и техника, както и съгласуване на действията на собствениците и ползвателите на язовири в едно поречие на възможното провеждане на т. нар "висока вълна".
През февруари и март областните управители и кметовете трябва да проконтролират в границите на своята компетентност актуализацията на тези мероприятия, както и състоянието на мостовете - има ли затлачвания от наноси или пък подкопавания от нерегламентирана дейност на частни лица и фирми.
Собствениците и ползвателите на хидротехническите съоръжения трябва съгласувано с РИОСВ и регионалните структури на Министерството на земеделието и горите да прочистят речните корита след язовирите до 500 м от стените и дигите от прораснали храсти и дървета, строителни и др. отпадъци. Те трябва да проверят и функционирането на всички контролноизмервателни системи, както и техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени.
За контрола по изпълнението на указанията отговарят областните управители, които са и председатели на постоянните областни комисии за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. На свое заседание правителствената комисия одобри и годишния си план за работа. Той предвижда организационни и практически действия.
През март ще се проведе учение по предупредителните и детектиращи системи при радиационно и химическо заразяване INTEX ''03, за май е планирано участието на България в международното учение за действия при ядрени аварии "Инекс-2003", а за септември - републиканското командно-щабно учение "Защита 2003".
Превантивната дейност остава акцент в работата на комисията - предвидено до ноември да бъде изработена и приета единна методика за картотекиране на рисковите обекти от националното стопанство. Постоянната комисия ще изготвя и ежедневен информационен бюлетин, който ще бъде публикуван в Интернет-страницата на Държавна агенция "Гражданска защита". Сайтът ще бъде активиран в близките дни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини