Last news in Fakti

8 Март, 2019 14:44 21 663 33

Забраняват нелоялни практики в агенции за имоти

  • съд-
  • комисия-
  • защита-
  • потребители-
  • решение

Агенциите не могат да изискват заплащане на комисионна на база протокол за оглед

Забраняват нелоялни практики в агенции за имоти - 1
Снимка: Shutterstock

ВАС и СГС са потвърдили решения на Комисията за защита на потребителите (КЗП), която е забранила неравноправни клаузи и нелоялни практики в работата на агенциите за недвижими имоти.

„Неравноправните клаузи въвеждат необосновано високи или изобщо без основание неустойки за насрещната страна по един такъв договор. Например - предвижда се неустойка за клиента при просрочие на задължение по договора, а липсва аналогична такава за търговеца, когато той не изпълни свой ангажимент в срок.”, казва председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Съдът също така излезе и с решение относно т.нар. арбитражни клаузи. Те изключват възможността даден спор да бъде решен от съда, а се препраща към определени арбитражни съдилища.

ВАС забранява и практиката агенцията да изисква заплащане на комисион на база протокол за оглед. "Според протокола, ако впоследствие си купите даден имот, без съдействието на тази агенция, ѝ дължите комисионна – нещо, което според мен е чисто плащане без основание”, коментира председателят на КЗП.

Делото за тази клауза е заведено от КЗП срещу конкретна агенция за недвижими иомоти. Потребител се обръща към комисията, след като направил оглед на имот с брокер от въпросната посредническа фирма и подписал протокол за това. Там била и следната клауза: „...страните се съгласяват, че за извършеното посредничество при покупко-продажбата на подходящ имот, предложен от Посредника на Клиента, последният дължи и заплаща на Посредника комисионна в размер на 3% без ДДС - от продажната цената на имота предмет на сделката. Така определената комисионна се дължи и при придобиване на гореописания имот от роднини на клиента, или всякакви други свързани с него физически или юридически лица по смисъла на българското законодателство“.

В друга клауза на протокола било записано, че същата комисионна е "дължима само при закупуване от страна на Клиента или свързани с него физически или юридически лица на имот, предложен от Посредника“.

По-късно този имот е купен от партньорката, с която клиентът живее на семейни начала, чрез друг посредник. Клиентът е неприятно изненадан, когато научава, че му е заведено дело в Арбитражен съд -София с претенция за комисионната от страна на въпросната агенция.

Съдът обаче приема, че клиентът не може чрез протокол да бъде обвързан със задължения, които следва да бъдат предмет на договор за посредничество. Така ВАС потвърждава решението на по-долната инстанция, че е недопустимо за "потребител, извършил и присъствал на оглед на недвижим имот, да възникне задължение за заплащане на възнаграждение на посредника в случаите, в които се закупува същия имот от трето лице."


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    60 7 Отговор
    Винаги има навлеци който искат пари без да са свършили нищо.

    Коментиран от #8

  • 2 Начко

    53 6 Отговор
    Голяма част от т.нар Агенции за НИ са агенции за далавери и неплащане на данъци! Те трябва да подлежат на регистрация по определен режим, дейността им да се регулира и да плащат данъци като всички останали данъкоплатци !
  • 3 жжжж

    20 38 Отговор
    Дали ще е брокер, дали ще е сергия на пазара, дали ще е селска бензиностанция, дребният предприемач в България трябва да бъде смазан.

    Коментиран от #9

  • 4 Агенцията е "Адрес"

    57 2 Отговор
    Въпросната агенция е агенция за недвижими имоти "Адрес" или Имотека, те са едно и също..
  • 5 Ррр

    39 1 Отговор
    И Обединени български брокери са същите
    измамници!!! Нагли и нелоялни към клиентите си!
  • 6 Ъпъп

    46 5 Отговор
    Браво! Крайно време беше да се премахнат тези клаузи и практики при агенциите за недвижими имоти. Искат от нищото пари да вадят и то не малки пари, а в същото време не си внасят и реалните данъци, които дължат!
  • 7 Чочо

    40 2 Отговор
    В повечето случаи са некоректни и безкрайно алчни.И забележете комисионна 3% без ДДС а кой плаща данъка и колко процента става с ДДС така че внимавайте четете и между редовете те ви пробутват добре обмислени договори който са в тяхна полза само
  • 8 почти чичка

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Брокери ли им викаха на тези или агенции
  • 9 тъп съм само ако плащаш

    40 0 Отговор

    До коментар #3 от "жжжж":

    Картел от банки и агенции не е дребен бизнес. От три апартамента нито една фактура за комисионна. Да не говорим за манипулирането на пазара и тн.
  • 10 Лакомия

    48 2 Отговор
    Комисионна вземат и от продавача и от купувача...ей така хоп- 3% и хоп п- 3% - общо колко ? И за кого работят за продавача ИЛИ за купувача. Чий интерес защитават. Май само собствения.
  • 11 Калоян

    31 18 Отговор
    Че има некоректни практики, има.
    Но, че първата мисъл която хрумва на така наречения"клиент" е как да не плати нищо е също толкова вярно. И когато няма регулация на отношенията, всеки прави каквото може.

    Коментиран от #13

  • 12 Частно лице

    42 9 Отговор
    Вече има Интернет! Елементарно е да си пуснеш обява! Защо давате пари на това излишно звено?
  • 13 hmhmhm

    19 7 Отговор

    До коментар #11 от "Калоян":

    Според мен който финализират сделката той трябва да получи нещо. НО на 99% тези фирми или брокери са измамници.

    Коментиран от #22

  • 14 Петърчо

    11 0 Отговор
    Агенция "Олимп".

    Коментиран от #15

  • 15 nezawisim

    28 30 Отговор

    До коментар #14 от "Петърчо":

    Не е реално това което е решила КЗП ,агенцията го е завела показала , а после той я прескача (уж с друга агенция) и не дължи комисионна ,не е честно,кой ще плаща за положения труд , за загубеното време , за това сме на това дереже .Който не иска да плаща комисионна просто да си търси сам , без агенции,много е лесно.

    Коментиран от #19, #21

  • 16 Биби

    23 0 Отговор
    Имотека са огромни мошеници и по-специално Борислав Борисов. Той е психично болен. Как е възможно да държат такива служители на работа. Не се занимавайте с тях!
  • 17 Kalina

    27 4 Отговор
    Други нелоялни практики на агенциите:
    1. За да преговарят за коментар относно цената изискват 2% от обявената цена, внесена по сметка на агенцията,а 3-те % без ДДС за какво са ....
    2. Изискват капаро за спиране на имота от продажба, но не споменават, че имота се продава от още 10 агенции и не желаят да представят документите за преглед от купувача преди внасянето на съответното капаро по сметка на агенцията.....!!!!!
    Внимавайте агенциите за недвижими имоти разполагат с голям набор от способи за измама!!!
  • 18 мен

    26 9 Отговор
    Работя в агенция за имоти, съответно и на пазара за имоти. Агенциите предлагат една смея да кажа малка част от имотите на пазара. По-голяма част се предлагат от инвеститори и собственици. Никой не задължава кандидат-купувач да се обажда на агенция за предлаган от нея имот, знаейки че дължи комисион. Щом иска да му е безплатно - да си намери имота, да си провери документите или да си плати на юрист. Като всеки бранш и в имотния си има пазарни правила и принципи. Колкото до договора на Адрес или Имотека - прекаляват.
  • 19 до 15

    35 3 Отговор

    До коментар #15 от "nezawisim":

    Агенциите да почнат да сключват договори за изключителни права над имота. Нямат ли изключителни права - те са само едни рекламодатели и не могат за нищо да искат пари. Не може да искат пари за щяло и нещяло - спиране на имота от продажба... как ще го спреш, като нямаш изключителни права за продажба? Пълни мизерници са повечето брокери. Направете анализ на имота - какви разходи има и т.н. Отворете обявите в Германия например - имаш карта с точно местоположение, енергиен клас на имота, консумация на енергия и детайлни описания. Обявите тук масово са по 3 реда, в които нищо смислено не пише.
  • 20 Гост

    19 2 Отговор
    Продавачите на апартаменти трябва да си поемат комисиона след като наемат брокер за тая работа. Купувача има задължение само да намери парите и да се яви на сделката. Време беше да ги спрат. Сега да се забванат с фалшивите обяви.
  • 21 Какво правят брокерите?

    32 5 Отговор

    До коментар #15 от "nezawisim":

    Пускат обява в 2-3 сайта и чакат. В повечето случаи дори не познават имота, не са ходили на предварителен оглед, не знаят история на имота, какви ремонти са правени и т.н. ТОТАЛНО БЕЗПОЛЕЗНИ СА! И само лапат проценти. В момента пречат на сделка между мен и собственика на един имот, защото отказах да им платя и аз 3%. Те за мен, като купувач, не са свършили нищо! Защо да плащам?
  • 22 Хоп

    20 2 Отговор

    До коментар #13 от "hmhmhm":

    Сделката се финализира от нотариус и на него му се плаща! Ако агенцията си има договор с продавача да извърши сделка и да набави всички документи, трябва да си търси парите от продавача. Всичко останало е рекет на потенциалните купувачи. Отивам на обява на която пише работим с колеги и казвам сам че си търся и веднага ми искат комисион без да имат основание за това.
  • 23 Роси

    21 1 Отговор
    Агенциите са безкрайно нагли ! Преди месец на мои близки им извиха ръцете за 3 % комисионна, точно поради такъв протокол. Да не говорим, че играеха с продавача на имота, вместо с клиентите, които има платиха. Пълно безобразие ! Не ползвайте услугите на Глобал адвайзър !

    Коментиран от #24

  • 24 Накова

    21 1 Отговор

    До коментар #23 от "Роси":

    Затова купувам директно от строител на зелено с адвокат(да провери документите ,предварителния договор).Веднъж се разправях с Адрес и дотам.Разгледах скиците,търсех на зелено и се оказа,че това било оглед и подписах протокол за предварителен оглед.Добре,че имаше грешка в протокола,не беше вписана дата на огледа,та адвокатът ми свърши работа.Оттогава без брокери,обикалям строежите в района, в който търся записвам телефони и така. После среща в офиса адвокат и т н.Много от брокерите са без образование,а трябва да имат иономически,юридически ,инженерни познания.Сега в УНСС има специалност "Икономика на недвижимата собственост",да учат,ама ги мързи.Да станат компетентни,за да им се доверим.
  • 25 Townboy

    9 4 Отговор
    Брокерите на недвижими имоти са лешояди, но не винаги могат да бъдат избегнати.
  • 26 ИнЯн

    5 15 Отговор
    Не е редно, от един или два случая да правите генерални изводи за агенциите. Всички които плюят по брокерите, респ. агенциите, дали те самите са си спечелили парите с пот на челото. Я се замислете! Рибата мирише от към главата! Защо не плюете по банките, които за всяко нещо взимат комисионни!? Или по Топлофикация или Софийска вода, които ни "дерат" както си искат! При това законно.Мълчите! Ами онези 240 лапачи в парламента, ами кметовете и т.н Но там иде реч за милиони в джобовете, но не във вашите. Каква работа са ви свършили гореизблоените за да присвояват милиони от нашите пари!? Никаква. Но и нямаме алтернатива. А вие сте се хванали за брокерите. Всичката Мара втасала, та брокерите са виновни. Никой от тях не е станал милионер от работата си. Взимат някакви мизерни проценти от 3 -те. но всичко си е за тяхна сметка, транспорт, терефони, осигуровки, данъци. Да не говорим и за битовите разходи. А там работят хора с образование, което може би нямат някои от тук пишещите. Така че срамен труд, няма!
    Който го е страх от мечки, той не ходи в гората! Никой, никого не принуждава да се обръща към агенция. Тук поне имаме алтернатива. Но трябва да знаете, че в цял свят имотите се продават чрез посредници. А там не са по прости от нас!

    Коментиран от #27

  • 27 Умен

    13 3 Отговор

    До коментар #26 от "ИнЯн":

    Броко това, че другите ни дерат не дава право да ни дерат и некадърните брокита. Я кажи какво висше са завършили? Я сметни колко са 3% на 100к евра? Аз за тия пари работя 3 месеца а броко ще ми ги вземе за това, че ми е казал добър ден и ми е отключил вратата. Я кажи за какво точно носи отговорност брокера, защото на запад носят, но не и тук, че да ми иска 3% без ДДС? Знаеш ли, че има таксиджии, дето имат висше, дай да им даваме по 2-3к евра на курс, а? Все пак те вършат повече работа от едно броки!
  • 28 Кккиикк

    3 2 Отговор
    Не използвайте услугите на Обединени Български брокери! Изключително нагли и лъжат клиентите за цените на имотите. Завишават ги от реалната цена, която иска продавача на имота.
  • 29 Клиент Варна

    5 0 Отговор
    Силно нелоялни са от агенция за недвижими имоти Адрес, не си го причинявайте. Силно бездарни и обяснителни...

    Коментиран от #30

  • 30 088

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Клиент Варна":

    След подписване на договор, изпаднаха в летаргия в моят случай. Създават повече проблеми от колкото решават. Съгласен!
  • 31 Ужас

    6 0 Отговор
    3.6% за адрес и накрая такава работа свършиха колкото един обирджия на банка крадци гледат си техният интерес продават и предлагат каквото им падне и говорят каквото им дойде скапаняци
  • 32 Иванова

    5 0 Отговор
    “Адрес”- нагли мошенници. Никога повече не бих ползвала “услугите” им!
  • 33 Потърпевщ от Адрес

    5 0 Отговор
    Нелоялни и некомпетентни!