Отидете към основна версия

8 415 4

Продажбите скочиха със 70%

  • португалия-
  • курорти-
  • купувачи-
  • цени

Силен интерес към ваканционните имоти в Португалия

Снимка: Shutterstock

Продажбите на жилища в португалските курорти са се увеличили рязко - със 70% през 2021 г. спрямо 2020 г. и надвишават активността през 2019 г. с 30%, сочат данните на проучване проведено от Confidencial Imobiliário в партньорство с Португалската асоциация на жилищния туризъм и курорти (APR).

Изминалата година е рекордна и по отношение на цените, които са достигнали най-високите си нива от 2016 г. „За година и половина цените на курортните имоти в Португалия показват признаци на възстановяване и дори през периода на карантината (първата половина на 2021 г.) те се повишиха с 8.6% на годишна база“ се подчертава в доклад, публикуван от APR. През втората половина на 2021 г. се наблюдава най-високото полугодишно увеличение на цените, регистрирано някога от 13%.

През 2021 г. средната продажна цена на имотите в португалските курорти е била 4205 EUR/кв.м., достигайки връх в района на Албуфейра/Лоле, където цените са средно 4850 EUR/кв.м.

Втората година на пандемията също донесе значителни колебания в структурата на международното търсене на курортни имоти в Португалия. Британските клиенти остават основният източник на търсене в Албуфейра Лола. Те представляват 42% от чуждестранните транзакции през 2021 г., въпреки че това е спад спрямо предишни години, когато делът им надхвърляше 50%.

Британците на португалския пазар на курортни имоти постепенно се замениха от хора от други европейски страни, като акцентът е върху Холандия, която представлява 12% от чуждестранните покупки в този регион, Ирландия - 9%, Германия, Франция и Швейцария - от 5% до 6%.

През 2021 г. предлаганите за продажба курортни имоти в Португалия са имали средна цена от 4420 EUR/кв.м. В основната курортна зона, гореспоменатата Албуфейра-Лола, където са съсредоточени 43% от къщите за продажба, средните цени са 5150 EUR, а в луксозния сегмент - 10 064 EUR/кв.м, което е рекорд в курортните имоти пазар.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини