Last news in Fakti

26 Април, 2022 16:21 8 409 4

Продажбите скочиха със 70%

  • португалия-
  • курорти-
  • купувачи-
  • цени

Силен интерес към ваканционните имоти в Португалия

Продажбите скочиха със 70% - 1
Снимка: Shutterstock

Продажбите на жилища в португалските курорти са се увеличили рязко - със 70% през 2021 г. спрямо 2020 г. и надвишават активността през 2019 г. с 30%, сочат данните на проучване проведено от Confidencial Imobiliário в партньорство с Португалската асоциация на жилищния туризъм и курорти (APR).

Изминалата година е рекордна и по отношение на цените, които са достигнали най-високите си нива от 2016 г. „За година и половина цените на курортните имоти в Португалия показват признаци на възстановяване и дори през периода на карантината (първата половина на 2021 г.) те се повишиха с 8.6% на годишна база“ се подчертава в доклад, публикуван от APR. През втората половина на 2021 г. се наблюдава най-високото полугодишно увеличение на цените, регистрирано някога от 13%.

През 2021 г. средната продажна цена на имотите в португалските курорти е била 4205 EUR/кв.м., достигайки връх в района на Албуфейра/Лоле, където цените са средно 4850 EUR/кв.м.

Втората година на пандемията също донесе значителни колебания в структурата на международното търсене на курортни имоти в Португалия. Британските клиенти остават основният източник на търсене в Албуфейра Лола. Те представляват 42% от чуждестранните транзакции през 2021 г., въпреки че това е спад спрямо предишни години, когато делът им надхвърляше 50%.

Британците на португалския пазар на курортни имоти постепенно се замениха от хора от други европейски страни, като акцентът е върху Холандия, която представлява 12% от чуждестранните покупки в този регион, Ирландия - 9%, Германия, Франция и Швейцария - от 5% до 6%.

През 2021 г. предлаганите за продажба курортни имоти в Португалия са имали средна цена от 4420 EUR/кв.м. В основната курортна зона, гореспоменатата Албуфейра-Лола, където са съсредоточени 43% от къщите за продажба, средните цени са 5150 EUR, а в луксозния сегмент - 10 064 EUR/кв.м, което е рекорд в курортните имоти пазар.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 C20NE

    20 1 Отговор
    Милено, а запри са малко, а стига надува тоя пусти балон! Как не те е срам, така да подвеждаш сънародниците си, ти деца нямаш ли, не си ли тук, в България родена? Хората за хляб нямат, чудят се двата края как да вържат, ти със сетни сили пускаш новини, да ги накараш да купят ПРЕСКЪПИ имоти, на НЕРЕАЛНА цена. Вдигат се вече лихвените проценти в чужбина, това ще стане и в България до есента и край със спекулата, ще ги питам пишман бизнесменчетата и брокерчетата какво ще правят. Безделниците също, на баба му наследствената панелка- 60 000 евро...рано или късно гостоприемникът довършва паразитите, така е в живота.
    Айде успех, и мислете сънародници!
  • 2 Глупсти

    13 2 Отговор
    Само лъжете
  • 3 РЪСТ ръст ръст

    13 1 Отговор
    Браво Мими, днес ги разцепваш. Така трябва, психо атака. Ръст, ръст, ръст, ръст ръст на цените. Ще получиш медал за най активна пропаганда.
  • 4 Йеронимус БОШ

    5 1 Отговор
    Да не цъфне с къща и там някоя от бойковите плеймейтки ?