Отидете към основна версия

7 170 7

Двоен ръст на цените на имотите от началото на годината

  • анталия-
  • турция-
  • жилища-
  • наем-
  • чужденци-
  • поскъпване

Месечният наем е над половината от заплатата на живеещите в Анталия

Снимка: Shutterstock

Цените на имотите в Анталия от началото на 2022 г. са се увеличили над два пъти в сравнение с година по-рано. В турския средиземноморски курорт на практика няма останали жилища под наем поради силното търсене от страна на чужденците. „Имаме невиждан бум в цените на пазара на недвижими имоти, главно поради високото им търсене сред чужденците. По темп на нарастване на цените на жилищата изпреварихме Истанбул, който традиционно се смята за най-скъпия град в Турция. Ръстът в търсенето на първични имоти и жилища под наем започна по време на пандемията, след като през 2021 г. надхвърли стандартните пазарни цени с 210-220%. Трудно е да се направи прогноза за края на тази година, ако ситуацията продължи да се развива със сегашните темпове“, каза ръководителят на Търговско-промишлената камара на Анталия (CCIA) Давут Четин.

Според събеседника на агенцията през 2022 г. пикът на цените на наемите в Анталия падна в началото на украинската криза. За наем чужденците плащат 2000 USD на месец, в брой и с 1 година предплата. „Стабилността на пазара на недвижими имоти е подкопана. Проблемът не е в чужденците, които идват тук с пари, а в местните граждани. Наемът от 1000 USD или повече за жителите на Анталия е много висок, за мнозина е повече от половината им заплата“, каза шефът на Търговско-промишлената палата.

Нешет Гюндуз, ръководител на клона на Турския съюз на потребителите, каза, че от началото на годината близо 1800 души са се оплакали в организацията срещу собствениците на къщи в Анталия, които, възползвайки се от ситуацията на пазара, са поискали увеличение на цената на наема или прекратяване на договори. "Необходимо е да се спре продажбата на недвижими имоти на чужди граждани. Сега чужденците определят цената на жилищата и наема. Този въпрос трябва да бъде под контрола на държавата", каза Гюндуз, цитиран от информационния портал T24.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.

Свързани новини