Отидете към основна версия

11 501 10

Рязко повишаване на лихвите по ипотечни заеми

  • чехия-
  • лихви-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • повишаване

След изключително ниски лихви Чехия оскъпи жилищния кредит до 5.33%

Снимка: Shutterstock

Средната лихва по ипотечните заеми в Чехия е 5.33% в началото на месец май, сочат данните на Fincentrum Hypoindex. За сравнение, през април тя е 4,88%.

От миналия юни, когато Чешката народна банка (CNB) започна отново да повишава лихвите, средният лихвен процент по ипотеките се е повишил с над 2,8 процентни пункта. Управителният съвет на Чешката национална банка на последното си заседание също оскъпи цената на заемите. „CNB заяви, че ще повиши отново основния лихвен процент на заседанието си през май, така че е ясно, че сегашните лихви няма да продължат дълго. Ако ипотечните заеми на хората изтекат тази година и те все още не са договорили нов лихвен процент със своята банка или друга, трябва да побързат. Лихвените проценти по ипотечните кредити може да се повишат до 6% тази година“, каза Иржи Сикора, ипотечен анализатор във Fincentrum & Swiss Life Select.

Ипотечните лихви до 80% от оценената стойност на недвижимите имоти с годишна фиксиране достигнаха 5,5% през месец май, с фиксирана лихва за първите 3 години е 5,52%. Ипотечните лихви за 5 години са 5,14% и за 10 години – 5,15%, т.е. преодолели са психологическата граница от 5%.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.

Свързани новини