Last news in Fakti

19 Май, 2022 09:21 11 497 10

Рязко повишаване на лихвите по ипотечни заеми

  • чехия-
  • лихви-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • повишаване

След изключително ниски лихви Чехия оскъпи жилищния кредит до 5.33%

Рязко повишаване на лихвите по ипотечни заеми - 1
Снимка: Shutterstock

Средната лихва по ипотечните заеми в Чехия е 5.33% в началото на месец май, сочат данните на Fincentrum Hypoindex. За сравнение, през април тя е 4,88%.

От миналия юни, когато Чешката народна банка (CNB) започна отново да повишава лихвите, средният лихвен процент по ипотеките се е повишил с над 2,8 процентни пункта. Управителният съвет на Чешката национална банка на последното си заседание също оскъпи цената на заемите. „CNB заяви, че ще повиши отново основния лихвен процент на заседанието си през май, така че е ясно, че сегашните лихви няма да продължат дълго. Ако ипотечните заеми на хората изтекат тази година и те все още не са договорили нов лихвен процент със своята банка или друга, трябва да побързат. Лихвените проценти по ипотечните кредити може да се повишат до 6% тази година“, каза Иржи Сикора, ипотечен анализатор във Fincentrum & Swiss Life Select.

Ипотечните лихви до 80% от оценената стойност на недвижимите имоти с годишна фиксиране достигнаха 5,5% през месец май, с фиксирана лихва за първите 3 години е 5,52%. Ипотечните лихви за 5 години са 5,14% и за 10 години – 5,15%, т.е. преодолели са психологическата граница от 5%.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    53 2 Отговор
    Скоро и тук ! Няма да ми се размине ! Очаквайте пукане на имотния балон отново !!!
  • 2 Amet

    32 1 Отговор
    А тука поне 6%
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Анонимен

    34 1 Отговор
    Европейската централна банка /ЕЦБ/от няколко дни комуникира бързо вдигане на лихвите по заемите от месец Юли,след 2 месеца спираловидно лихвите ще започнат да нарастват и в България .
    Времето на евтиния кредит приключи .
    Не купувайте жилища в момента и не теглете заеми -цените в момента са откъснати от всякакъв здрав фундамент и стойности заради балона който се наду ,пазете си парите защото точно заради тази инфлация банките вдигайки лихвите ще вдигнат и цената им ,а обратно всичко набалончено ще се пръсне .
    Вижте какво става на борсите последните дни -всичко е по пързалката ,но банките този път няма да наливат пари,защото целта е хората да спрат да харчат дори с цената на криза и безработица и така инфлацията на спадне
  • 5 Ванко

    36 4 Отговор
    Ако някой все още не е разбрал какво се задава ще му намигна с едното око - 2008 година умножено по три.С нетърпение очаквам да видя физиономиите на тези дето през 2008 са били пеленачета,a сега са с по 30 годишни ипотеки и горди собственици на поредния коптор,който ще е мухлясъл на третата година .......
  • 6 Истината

    28 5 Отговор
    Хайде сега гладните брокери, да ми обясняват, как само ще стават по-скъпи кутийките, които продават! Алчни, безочливи хора...не се наядоха, не се напечелиха. Айде, свърши се! Който продал- продал. На останалите, приятен полет до Земята, дано падането не е тежко. 1000е/квадрат за ново строителство, хайде няма нужда.
  • 7 ГЛАД И МИЗЕРИЯ

    19 1 Отговор
    ОЧАКВА НИ ГЛАД И МИЗЕРИЯ !!!! НЕПОСИЛНИ ЛИХВИ ПО КРЕДИТИТЕ И МНОГО ВЗЕТИ ОТ БАНКИТЕ ЖИЛИЩА !!!
  • 8 Реалист

    18 0 Отговор
    А тук така наречените кредитни консултанти ни убеждават как лихвите нямало да скачат и колко ще поскъпват апартаментите. Кредита като стане от 1000 на 2000 лв и ЧСИ-тата пак ще потъркват ръчички. Но както се казва докато има балъци ще има и тарикати. На печелившите- Честито.
  • 9 Мухаа,хаа! -

    31 1 Отговор
    Тепърва ще им гледаме чудото ,на т.н " ново поколение".На който ежедневно им промиваха и продължават да промиват мозъците.Че да живееш без кредити няма алтернатива.Че това е модерния западен модел.От телевизор,през айфонче,до жилище.И зомбито с огромно удоволствие ,буквално се загробва за 25-30 г напред.Питам една от този подвид в офиса? Вие защо с лека ръка,теглите такава огромна сума,при условие,че ще внесете и ваши пари? Защо ви е ,такъв финансов хомот? Убедена ли си ,че 25 г напред,ще имате високи доходи,който да покриват вноска+ нарастващи разходи за дете, храна и т.нОтговор: Мъжа ми е Айтишник". Какво са някакви си 970 лева? Но наскоро стана като увяхнало мушкато.Айтишника го махнаха,и сега не знае,на кой свят се намира.Банкстер+ строителни хиени са в идеална симбиоза.С удоволствие ще ви дават електронна хартия, която след това ще приберат през другата групировка- чситата с огромно удоволствие.Без имот,но пак длъжник.Замислете се,защо вашите родители купуваха жилище със спестени пари? Когато кредити бяха с 1,2%лихва фиксирани от държавата.Много ,хиляди ще изгорят.Не го казвам със злорадство .Не теглете и лев.Ако можеш- със собствен капитал
    По добре на тясно,но независим,от колкото роб на банка доживот.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.