Last news in Fakti

29 Юни, 2022 13:21 37 162 3

Драстична промяна на пазара на жилища

  • чехия-
  • жилища-
  • цени-
  • наем-
  • покупка

Високите цени на имотите в Чехия карат младите да отлагат създаването на семейство и да наемат, а не да купуват имот

Драстична промяна на пазара на жилища - 1
Снимка: Shutterstock

В проучване, проведено от кметството в Прага, над 70% от хората, живеещи в Чешката република, казват, че липсата на жилища на достъпни цени е достатъчна причина за забавяне на създаването на семейство. А 40% от анкетираните обмислят преместване от един в друг град поради жилищната криза. Според експерти по недвижими имоти хората, които обикновено купуват апартаменти, отлагат покупката и отиват на пазара на наеми.

„От многогодишни анализи на продажбите на пазара на жилищно строителство знаем, че хората на възраст от 34 до 44 години, които имат поне едно дете, най-често купуват апартамент за собствено пребиваване. И за тях перспективите за закупуване на апартамент се влошиха значително през последната година“, казва Павел Линха от аналитичния отдел на развойната компания JRD Group.

Намаляването на наличността на апартаменти значително ще ускори търсенето на жилища под наем в Чехия, което досега е много по-слабо, отколкото в Западна Европа.

Промените в законите за ипотечните кредити и нарастващите лихвени проценти също тласкат хората към наемане. „Месечната цена на ипотечен кредит за среден апартамент в Прага в момента надвишава месечния наем за същия апартамент със 17%“, обяснява Линха.

Според JRD Group, близо 25% от жителите на Прага (340 830 души) се интересуват от наемане на жилище. Най-голямата група са студентите (41%), следвани от самотни хора и млади двойки (20%), семейства с деца (15%), по-възрастни двойки с възрастни деца (13%) и квалифицирани чуждестранни специалисти (11%).

Проучване на Deloitte показва, че през първото тримесечие на 2022 г. най-високият наем в Чехия е бил в Прага от 13 EUR/кв.м на месец, което е с 5,3% повече в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г. Следващият е Бърно, където наемът е 11,5 EUR/кв.м на месец (повишение с 2,2% на тримесечие). Наемите се повишиха във всички големи регионални градове с изключение на Ческе Будейовице, където спаднаха с 0,9% до 9 EUR/кв.м на месец.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДНСК-МАФИЯ

    17 3 Отговор
    В кв. "Кръстова вада" на ъгъла на ул."Димитър Манчев" с "Поп Сава Катрафилов" започна строеж без наличието на канал.
  • 2 Ники

    22 1 Отговор
    Чехите ги оставете те отидоха светлинни години напред бгето мислете
  • 3 КЛИМБО

    22 2 Отговор
    Защо ни занимавате с чехите? Нашите деца да не би да са по добре?