Отидете към основна версия

7 851 19

Сменят статута на летните курорти

  • златни пясъци

Превръщането им в индустриални паркове може да се случи още до края на 2022 година

Снимка: М. Богданова ©

Две години на пандемия се отразиха драстично върху туристическия сектор. На летните и зимните курорти ще са им необходими поне 2-3 години, за да възвърнат загубите. През това време обаче са необходими пари за реновиране и поддържка на инфраструктурата, запазване на работната ръка и набиране на нова. Част от средствата могат да дойдат чрез смяната статуса на курортите и превръщането им в индустриални паркове.

"Курортът "Златни пясъци" АД може да стане оператор на индустриален парк по Закона за индустриалните паркове от 2001 г. За да бъде индустриален парк казваме, че произвеждаме стока и стоката е хотел, хранене, туризъм по Закона за счетоводството. Паркингът може да бъде наречен склад за автомобили, както е в индустрията, за да може автомобилите автоматично да се слагат в клетки и да се редят в етажни паркинги. Тук вече е важно колко метра надолу и нагоре са тези паркинги", казва пред ФАКТИ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По програмата за възстановяване и устойчивост има пари, които са предназначени за индустриални паркове. Водени са разговори с министрите на туризма и икономиката и съответно се преминава към реализиране на подобни индустриални паркове. "Де факто обръщаме туристическите курорти в индустриални паркове - Албена, Златни пясъци, Константин и Елена, за да може те да ползват всички преимущества на инвеститори, т.е. електронна обработка на документите, намирането на бързи разрешения и редица други предимства", допълва Драганов.

Индустриалните паркове също така решават редица социални въпроси, тъй като може да се инвестира в производства, които могат да са извън сезоните и те да бъдат свързани със сувенирната, преработващата промишленост, с всичко онова, което се ползва или потребява на територията на комплекса. "Вместо да са внос от чужбина мога да се произвеждат от работещите в комплекса през зимните месеци и сътворено да се продават през летните", допълва Драганов и допълва: "Също така решаваме въпроса със снабдяването, по отношение на това да може в туристическите комплекси да се продават местни млечни продукти, плодове и зеленчуци, напитки, за да не питаме защо българите ходят в Гърция, а да питаме защо българите в "Златни пясъци" ядат гръцки домати и краставици".

Технически курортите могат да бъдат превърнати в индустриални паркове до края на текущата година и да се възползват от сумата отредена по Националния план за възстановяване и устойчивост, която възлиза на 416 млн. лв. До края на годината трябва да се регистрират в министерство на икономиката, да представят документите - концепция, бизнес план, план за устройство на територията, както и всички други документи, които се изискват.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.

Свързани новини