21 Юни, 2022 19:07 7 806 19

Сменят статута на летните курорти

  • златни пясъци

Превръщането им в индустриални паркове може да се случи още до края на 2022 година

Сменят статута на летните курорти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Две години на пандемия се отразиха драстично върху туристическия сектор. На летните и зимните курорти ще са им необходими поне 2-3 години, за да възвърнат загубите. През това време обаче са необходими пари за реновиране и поддържка на инфраструктурата, запазване на работната ръка и набиране на нова. Част от средствата могат да дойдат чрез смяната статуса на курортите и превръщането им в индустриални паркове.

"Курортът "Златни пясъци" АД може да стане оператор на индустриален парк по Закона за индустриалните паркове от 2001 г. За да бъде индустриален парк казваме, че произвеждаме стока и стоката е хотел, хранене, туризъм по Закона за счетоводството. Паркингът може да бъде наречен склад за автомобили, както е в индустрията, за да може автомобилите автоматично да се слагат в клетки и да се редят в етажни паркинги. Тук вече е важно колко метра надолу и нагоре са тези паркинги", казва пред ФАКТИ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По програмата за възстановяване и устойчивост има пари, които са предназначени за индустриални паркове. Водени са разговори с министрите на туризма и икономиката и съответно се преминава към реализиране на подобни индустриални паркове. "Де факто обръщаме туристическите курорти в индустриални паркове - Албена, Златни пясъци, Константин и Елена, за да може те да ползват всички преимущества на инвеститори, т.е. електронна обработка на документите, намирането на бързи разрешения и редица други предимства", допълва Драганов.

Индустриалните паркове също така решават редица социални въпроси, тъй като може да се инвестира в производства, които могат да са извън сезоните и те да бъдат свързани със сувенирната, преработващата промишленост, с всичко онова, което се ползва или потребява на територията на комплекса. "Вместо да са внос от чужбина мога да се произвеждат от работещите в комплекса през зимните месеци и сътворено да се продават през летните", допълва Драганов и допълва: "Също така решаваме въпроса със снабдяването, по отношение на това да може в туристическите комплекси да се продават местни млечни продукти, плодове и зеленчуци, напитки, за да не питаме защо българите ходят в Гърция, а да питаме защо българите в "Златни пясъци" ядат гръцки домати и краставици".

Технически курортите могат да бъдат превърнати в индустриални паркове до края на текущата година и да се възползват от сумата отредена по Националния план за възстановяване и устойчивост, която възлиза на 416 млн. лв. До края на годината трябва да се регистрират в министерство на икономиката, да представят документите - концепция, бизнес план, план за устройство на територията, както и всички други документи, които се изискват.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    9 10 Отговор
    Сега всички чакат руснаците да си продадат имотите там.

    Коментиран от #8

  • 2 Димов

    59 2 Отговор
    "По програмата за възстановяване и устойчивост има пари, които са предназначени за индустриални паркове." ---------- Е, затуй е цялата работа. Първо хранихме хотелиерите с помощи 60/40, като почти ги превърнахме в болнични отделения - имаха ковид сектори. После ги хранихме с помощите за бежанци от Украйна. Сега ще ги храним с парите за индустриални паркове. Утре, ще им преименувате хотелите със статут на картофени ниви, ако ЕС отпусне пари за компири. Всичко в тази държава е съсредоточено в изхранването на хотелиерите.

    Коментиран от #9, #14

  • 3 Амчи тъй де

    28 2 Отговор
    работниците, лятоска ще сервират и ще чистят, пролет и есен че копат и че берат плодовете на своя труд... Истинско ТКЗС...
  • 4 За да гепим парите

    35 0 Отговор
    обръщаме туристическите курорти в индустриални паркове , а Девня я правим курорт
  • 5 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ...КАПИТАЛИСТИ

    25 0 Отговор
    Ако требе ша прайм хотелите и на свинеферми, само да оцелеем
  • 6 хотелиер

    10 0 Отговор
    ОХ КОТЬОО...
  • 7 Тия

    25 1 Отговор
    Се готвят дакрадат отново по някой европейска програма. Въобше не мислят за персонала. Няма ли даповишитевъзнагражденията на персонала работеш в индустриалния ви парк? Егати глупостта и няма кой да вземе мерки да пресече тая простия
  • 8 Съсед

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Матрософ":

    Отдавна ги продадоха. Останали са много малко с реални собственици путльовци!
  • 9 Запознат

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Димов":

    Прав си, така е, но това важи Само за Някой хотелиери, а не за всички!
  • 10 Простото Киро

    22 0 Отговор
    Може да ги прекръстят и на опера, театър, детски градини и какво ли още не само и само да намерят форма да дават на мутрите, бетонирали кафявоморието пари.
  • 11 Марко

    16 1 Отговор
    A аз мога ли да нарека моето магаре Мерцедес и да го паркирам в склада за автомобили? Ще осигурят ли зоб и вода за поддръжката на моят автомобил в склада и, ако да, на каква цена?
  • 12 Марко

    7 2 Отговор
    А аз мога ли да нарека моето Магаре, Мерцедес и да го паркирам в автомобилния склад и на каква цена? И може ли да осигури склада зоб и вода за поддръжката на моя Мерцедес, както и ветеринарно авто-обслужване за правилното му функциониране.

    Коментиран от #15

  • 13 Валери Симеонов

    12 0 Отговор
    Моя хотел съм го писал, че е магистрала. Туристите са коли, камиони, и бусове (са са малко с десни волани, жигулите и ладите ги отнема), а ядат винетки, спят в паркинги.
    Държавата да ми снася и за поддръжка. Ще лапам яко.
  • 14 За протокола

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Димов":

    Нали знаем кои са тези, които настроиха, предимно незаконно, огромните хотели по морските и зимните ни курорти.
  • 15 Простото Киро

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Марко":

    По-добре го обяви за депутат и го вкарай в Парламента - ще има повече полза от него, отколкото от сегашните депутати.
  • 16 Джо

    8 0 Отговор
    Този е тотален перко! Как си позволява да тълкува закона,и директно да го погазва.Но той е слуга на олигарсите ,не само в туризма-Велчеви,Ковачки и подобни.Всички програми до сега обогатиха именно тях,а малките и средни хотели не получиха и стотинка!!!
  • 17 ега ти

    4 0 Отговор
    Крадливите простотии
  • 18 На тъмно

    2 0 Отговор
    Защо държавата, трябва да инвестира в такива паркове, като са частни? По тази логика, всеки би трябвало да се реди на опашка за ремонт на апартаментите ни!
  • 19 Никой

    2 0 Отговор
    За да могат мутрите бетонирали България да крадат евросредства ще им дадат какъвто си искат статут. Може и като кравеферми.