Отидете към основна версия

7 632 9

Държава спасява падащия имотен пазар

  • китай-
  • сторителство-
  • фонд

Китай създава фонд с капитал 44 млрд. USD за решаване на проблеми в строителния сектор

Снимка: Shutterstock

„Китай ще създаде фонд за недвижими имоти с капитал до 44 млрд. USD, за да помогне на предприемачите да преодолеят опустошителната дългова криза и да възстановят доверието в индустрията“, казва говорител на държавната Bank of China. Тази стъпка ще бъде първата сериозна мярка на държавата за спасяване на пазара на недвижими имоти, който е в затруднено положение заради дълговите проблеми на предприемачите.

Фондът първоначално ще бъде определен на 11,8 млрд. USD с подкрепата на Народната банка на Китай (PBOC). Държавната China Construction Bank ще внесе още 7,4 млрд. USD във фонда, но парите ще дойдат от кредитна линия на PBOC.

Предполага се, че ако моделът проработи, други банки ще го последват и тогава фондът ще може да набере до 44 млрд. USD. Фондът ще се използва за финансиране на закупуването на незавършени жилищни проекти и завършването на тяхното строителство, след което отдаването им под наем на частни лица като част от усилията на правителството да увеличи жилищата под наем.

Фондът ще подкрепи над дузина строителни компании, включително затруднената China Evergrande Group. Регулаторите и местните правителства ще избират строители, отговарящи на условията за подкрепа от фонда. Фондът може да се използва за закупуване на финансови продукти, издадени от строители или за финансиране на придобиването на техни проекти от държавни купувачи.

„Все още не знаем подробности за фонда. Само 11,8 млрд. USD не са достатъчни за решаване на проблема. Вярвам, че фондът ще бъде част от по-голям пакет за справяне с настоящата дългова и ипотечна криза, защото няма да реши всичко сам… Имаме нужда от възстановяване на пазара на недвижими имоти“, казва Лари Ху, главен икономист на Macquarie за Китай.

„Ако фондът бъде реализиран в близко бъдеще, това ще помогне да се избегне неизпълнението на обектите на повече строителни компании и ще спомогне за подобряване на пазарните настроения и продажбите на строителите“, казва Реймънд Ченг, ръководител на китайските изследвания в CGS-CIMB Securities.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини