Last news in Fakti

23 Юни, 2022 21:55 3 453 8

Натискат банките да подкрепят строителите

  • китай-
  • банки-
  • строители

В Китай те трябва да осигурят спасителен пояс за индустрията

Натискат банките да подкрепят строителите - 1
Снимка: Shutterstock

Китайските банки са изправени пред нарастващ натиск да подкрепят строителите с ограничени финанси. Регулаторите не успяха да увеличат кредитирането в индустрията в продължение на няколко месеца.

Местните клонове на Народната банка на Китай призоваха за срещи с банки в няколко града, за да се прецени защо кредитирането се забавя, както и трудностите, пред които са изправени банките.

Строителите и регулаторите разчитат на китайските банки да осигурят спасителен пояс за индустрията на недвижимите имоти, тъй като финансирането на облигации и продажбите на жилища се изчерпват. Въпреки това, банковото кредитиране на предприемачи е намаляло с почти 30% през последните месеци. А продажбите на жилища от 100-те най-добри строителни компании в страната паднаха с 59% на годишна база през май. Това подкопа усилията на президента Си Дзинпин да ограничи спада на недвижимите имоти, който изостря забавянето на втората по големина икономика в света.

Липсата на заеми е свързана не само с офертите на банките. Рискът от слаби продажби също кара някои частни предприемачи да не желаят да теглят заеми за нови жилищни проекти. „Която и банка да осигури на строителните предприемачи спасителна линия, те ще трябва да поемат риска и защо предприемачът трябва да поема повече дълг, без да вижда по-добри перспективи за продажби? Без достатъчно търсене на жилища. Това би било задънена улица както за банките, така и за разработчиците“, обяснява Шен Мън, директор на базираната в Пекин инвестиционна банка Chanson & Co.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиква

    6 3 Отговор
    Пу пу. Четем и си викам кой натиска Нашите Банки. Не дал Господ. То било за Китай . Акъла си изкарах бе.
  • 2 Факт

    15 5 Отговор
    Китай е до ушите в борчове.Само една фирма дължи 300 милиарда.Туй като тръгне да фалира ще бъде огромна вълна и ще повлече всичко.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Иван

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Да не е фирма на Бойко или Пеевски? Тия смешни пари които ги пишеш. Там са за семки и бомбонки. Стегни се малко...
  • 4 Хо Хо хо

    0 3 Отговор
    Как подкрепят отзад банките...
  • 5 Миро

    17 0 Отговор
    Китай ако кихне, Европа се позакашля, САЩ получат главоболие и ние сме мъртви. Ако имате възможност ограничете харченето още сега и заделяйте пари въпреки инфлацията.
  • 6 Миро

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Тези пари за Китай са на нищо.
  • 7 МирО

    18 1 Отговор
    Скоро и унас, имотния Дирижабъл ще даде фира.
    Дали и с колко ще се сринат цените ще видим,
    моите очаквания са преобладаващо да слязат с 20 до 30%
    (банките няма да позволят повече - предполагам).
    Който купил на високи цени - е понякога печелим, понякога губим (трябва да има и балъци)
  • 8 Гост

    3 3 Отговор
    До 7 - с това правителство всички ще едеме дръвотУ.Ще се усетети най добре зимата.Даже и да паднът имотите/което не вярвам/,ще е с малко,никой няма да ти подари имот.Тия 10,5 милярда които ги теглиха за 7месеца,ще ги връщаме НИЕ.