Отидете към основна версия

38 100 19

Най-силното поевтиняване на жилищата от 2008 година

  • нова зеландия-
  • цени-
  • жилища-
  • поевтиняване

За 3 месеца е отчетен спад от 2.5% в Нова Зеландия

Снимка: Shutterstock

От месец май до юли на текущата година цените на жилищата в Нова Зеландия са се понижили с 2,5%, сочат данните на оценителската компания CoreLogic. Това е най-големият спад на тримесечна база от октомври 2008 г. Цените отчитат спад с 0,9% спрямо юни и са се повишили с 9,5% на годишна база, най-бавното годишно увеличение от ноември 2020 г.

Цените на имотите отчитат спад, тъй като Централната банка агресивно затяга паричната политика, за да ограничи инфлацията. Очаква се Централната банка да повиши официалния лихвен процент с още половин процентен пункт в началото на септември, което ще окаже допълнителен натиск за повишаване на лихвите по ипотечните кредити.

Друга причина за натиск върху цените е увеличението в предлагането. Това измести ценообразуването в полза на купувачите, докато банките също са по-селективни относно това колко кредити с ниски депозити разрешават. „Комбинацията от високи цени след значително поскъпване на стойността и нарастващи лихвени проценти ограничава броя на купувачите“, каза Ник Гудол, ръководител на проучванията в CoreLogic.

Достъпността на жилищата е малко вероятно да се подобри значително, докато лихвените проценти продължават да се покачват. Така че перспективите за разходите до края на 2022 г. вероятно ще бъдат същите, както през първата половина на текущата година.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.

Свързани новини