Last news in Fakti

4 Септември, 2022 10:12 38 093 19

Най-силното поевтиняване на жилищата от 2008 година

  • нова зеландия-
  • цени-
  • жилища-
  • поевтиняване

За 3 месеца е отчетен спад от 2.5% в Нова Зеландия

Най-силното поевтиняване на жилищата от 2008 година - 1
Снимка: Shutterstock

От месец май до юли на текущата година цените на жилищата в Нова Зеландия са се понижили с 2,5%, сочат данните на оценителската компания CoreLogic. Това е най-големият спад на тримесечна база от октомври 2008 г. Цените отчитат спад с 0,9% спрямо юни и са се повишили с 9,5% на годишна база, най-бавното годишно увеличение от ноември 2020 г.

Цените на имотите отчитат спад, тъй като Централната банка агресивно затяга паричната политика, за да ограничи инфлацията. Очаква се Централната банка да повиши официалния лихвен процент с още половин процентен пункт в началото на септември, което ще окаже допълнителен натиск за повишаване на лихвите по ипотечните кредити.

Друга причина за натиск върху цените е увеличението в предлагането. Това измести ценообразуването в полза на купувачите, докато банките също са по-селективни относно това колко кредити с ниски депозити разрешават. „Комбинацията от високи цени след значително поскъпване на стойността и нарастващи лихвени проценти ограничава броя на купувачите“, каза Ник Гудол, ръководител на проучванията в CoreLogic.

Достъпността на жилищата е малко вероятно да се подобри значително, докато лихвените проценти продължават да се покачват. Така че перспективите за разходите до края на 2022 г. вероятно ще бъдат същите, както през първата половина на текущата година.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стойте и гледайте мача

    24 0 Отговор
    Най-силното поевтиняване на жилищата от 2008 година
  • 2 МирО

    31 3 Отговор
    Нормално, на много места цените на имотите падат.
    С колко ще се сринат цените и в БГ ще видим, може да бием рекордите от 2009г.
    При тая криза, при проблемите с енергийните носители, при затягане на монетарната
    политика от страна на централните банки, дори и инфлацията (много хора ще закъсат с
    посрещане на сметките си за живот и в отговор се очаква много имоти да излязат на пазара за продажба)
    вероятно ще доведе до срив на цените на имотите, сколко - 10, 20, 30% или повече, ще се отчете през 2023/2024г.
  • 3 Аз Кочо

    34 1 Отговор
    Каквото и да се говори е доказана връзката между лихвите и цените на имотите. При високи лихви цените падат и обратното. Ако лихвите се вдигат а цените не падат то няма пазар, хората не купуват. А да не забравяме че повечето покупки са с кредит. Винаги има такива които са купили на границата на възможностите и идва момент в които високите лихви и инфлацията ги принуждават да продават бързо. Това е и момента в които пазара се срива. Така е било и ще бъде. Алчността е присъща на човека и тя е в основата на загубите на масата от хората.
  • 4 бл.134 в Zап. парк

    9 1 Отговор
    Няма що ! Така наречените централни банки ограбиха собственото си население и най вече това на бедните страни .Какъв спад при 50 процента за 2 години.Кога е било това
  • 5 Валентин

    9 2 Отговор
    Соростите компании целят жилищата да бъдат свръх скъпи за да има квартиранти.Едно към едно с Европейския съюз.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Запознат

    5 13 Отговор
    Хубавото е ,че в България имотите растат. У нас няма шанс да паднат,само нагоре🙏
  • 8 До умен или тъп

    12 1 Отговор
    Цената на нещо може да бъде вдигна от продавача колкото той пожелае. По важното е че купувача е този който решава дали дая плати. И ако купувача реши да не я плати, сделка няма. Продавача си остава със стоката а купувача отива при друг продавач. Тоест нас ания от тази ситуация е продавача
  • 9 А бе

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Умен или тъп човек":

    пазара не е това което ми харесва??
    срива на цените на имотите най - вероятно ще е страшен.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    5 8 Отговор
    България е остров на стабилността и център на вселената.Тук имотите само ще растат.
  • 12 мисля си

    9 1 Отговор
    най важното е как са в новата зеландия.
  • 13 Ванко

    17 0 Отговор
    Според мен единствената въпросителна е с колко ще бием рекордите на спад от 2009(а можеби ще направят и най-големия срив в историята на имотния бизнес)
  • 14 Коментар

    16 0 Отговор
    2,5% е средния спад за цялата страна от пика. Но Auckland най големия им град е със спад от 13% спрямо ноември 2021г. А тепърва ще затягат още кредитирането. Та внимателно със статистиката, странно защо Милена не е написала нищо за Аукланд, но подчертава че цените са с годишен ръст за страната.
  • 15 Чудя се

    10 3 Отговор
    Цял ден се чудя какво ми липсва - пък то било - не съм знаел, че цените на имотите в Нова Зеландия падат. Голяааама новина. Повиши ми се общата култура. Благодаря! Ще заспя спокоен!
  • 16 Спас

    15 1 Отговор
    До няколко месеца цените ще са с 50 процента надолу.
  • 17 ХОРА хОРА

    5 0 Отговор
    Ха мерика НАЛИ ТРЯБВА ДА СИ ВЪРНЕ ДЪЛГОВЕТЕ??!!!!!!!!
  • 18 Аз Кочо

    10 0 Отговор
    10 пр от закупилите през 2020 и 2021 в Торонто и Ванкувър вече са под вода. Цените са паднали 14 пр. от пика в които хората са купували. Освен това най разпространената фиксирана лихва е за 5г. При предодоговаряне след 2 до 3г лихвите ще са още по високи а цените вероятно още по ниски. Тоест маса хора ще са с отрицателен капитал и скъпа ипотека. В България ще е още по зле, защото 99 пр са на плаваща лихва. Освен това тук наемите не вървят за разлика от Канада. И тези закупили за инвестиция няма да могат да се спасят чрез отдаване под наем. Всичко ще тръгне от кредитополучателите. Но при рецесия ще има и много от надеждните платци които ще загубят работа и ще закъсат с вноските по кредита. Освен това се очертава десетилетие на по висока инфлация и лихви, а един имот се изплаща 10 20 30 40 г това което аз очаквам е към 2024 2025 предлагането да е огромно а търсенето вяло. Във всички случаи очаквам спад от поне 25, 30 пр. Може и повече. И да не забравяме че при вдигане на цените с 100 пр. Е дистатъчен спад от 50 пр за да се върнем на изходна позиция. Цените се катерят по стълбите но падат с асансьора
  • 19 силн поевтиняване на жилищата

    5 0 Отговор
    Кой купил на високите цени купил