Last news in Fakti

7 Декември, 2022 14:25 32 349 32

Рекордно поевтиняване на жилищата

  • нова зеландия-
  • жилища-
  • цени-
  • поевтиняване-
  • рекорд

За шести пореден месец жилищата в Нова Зеландия отчитат понижение

Рекордно поевтиняване на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Нова Зеландия претърпяха един от най-големите тримесечни спадове в историята през третото тримесечие на текущата година и най-лошото може би все още не е приключило.

По данни на CoreLogic New Zealand тримесечният спад от 4,1% е на второ място след спада от 4,4% след световната финансова криза преди 14 години. Цените паднаха за шести пореден месец, с 1,5% след спад от 1,8% през август, а годишният темп на растеж падна до 2,8%, най-ниското ниво от 2019 г.

„Тъй като лихвените проценти се повишиха и кредитите станаха по-трудни за получаване, жилищният пазар е в стабилно отстъпление след изключителен период на растеж. Въпреки забавянето през септември, вероятно е твърде рано да се каже, че жилищният пазар е издържал най-лошото от спада“, казва Ник Гудол, ръководител на изследванията в CoreLogic Нова Зеландия.

CoreLogic изчислява, че стойността на жилищата е нараснала с 41% през 19-месечния период до март тази година, когато пандемията от коронавируса затвори граници, а фискалните и монетарни стимули подхраниха рязко нарастващия брой собственици. Цените сега падат, тъй като Централната банка агресивно повишава лихвите, за да укроти инфлацията.

През септември поевтиняването продължи в шестте големи центъра. Цените в Оукланд, най-големият град в Нова Зеландия, паднаха с 4% за период от три месеца до средно 1,39 милиона новозеландски долара (790 000 USD). В столицата Уелингтън те се понижиха с 8,5%, с което годишният спад достигна 9,1%.

Някои икономисти прогнозират, че Централната банка ще продължи да повишава официалния лихвен процент през 2023 г., вероятно до 4,75%, което според Гудол вероятно ще удължи спада на жилищния пазар.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ддс брокера

    69 5 Отговор
    В България няма такова нещо, точно обратното ще поскъпват! Ние сме прецедент в световната инономика и строителството, при нас не работят тези процеси!
  • 2 Знаменосец

    80 6 Отговор
    Гледайте какво ще стане след Нова Година с цените на имотите в България! Главоломно поевтиняване и срив на икономиката! Чакат ни тежки времена и много други изненади!
  • 3 Шах

    21 1 Отговор
    1+2=0
  • 4 Бг брокер

    59 1 Отговор
    Неее, Защооо, какккк, от къде на къде ? В Нова Зеландия не четат ли бг платени брокерски статии ????
  • 5 МирО

    43 1 Отговор
    Нормално, това са икономически цикли на възход и падане, цикли има във всички икономически сектори, не само при недвижимите имоти. Самите цикли зависят от много фактори за продължителност и пикови стойности (за пример при недвижимите имоти есента на 2021 - хората имаха заделени пари и подплашени от инфлация,
    като добавка лесно отпускане на кредити от банките = лудо купуване на имоти (продаваше се и "непродаваемото"), което води до рязък пик в цените за кратко време). След пикът следва спад - колко ще е продължително спадането на цените на недвижимите имоти и до какви стойности ще паднат сега ще зависи от тежеста и продължителността на рецесията, в която светът влиза.
    Ще поживеем - ще видим, са казали старите хора.
    За купилите на високи цени - животът е радост и тъга.
  • 6 Аз Кочо

    35 4 Отговор
    Цената на имотите в цял свят е смешно над ценена. За това е виновна разхлабената парична политика на централните банки. Сега когато те започнаха да се борят с инфлацията цените по цял свят започнаха да падат. Ганьо ще каже че тук цените няма да паднат. Но това е бавен процес свързан с психологията на продавача а и с факторите определящи пазара на труда. Веднъж осъзнали списването на балона купувачите се изтеглят от пазара и с течение на времето най закъсалите продавачи и спекулантите ще започнат да изтерясват. Това ще доведе до лавина от продажби на ерозирали цени. Инфлацията ще е висока поне още 2 години което ще принуди ЕЦБ да задържи лихвите високи. Именно лихвите определят цените на активите. Просто имотният пазар е най бавно променящият се пазар на активи.
  • 7 Гост

    34 1 Отговор
    Дори да искам да купя нещо, при нас просто няма среден клас жилища. Всичко, което е обявено е или за събаряне, или за хора с милиони.
  • 8 Мочо

    18 3 Отговор
    В България кога?
  • 9 Коко

    17 14 Отговор
    Супер , цял живот спестявам имам 17 432 лева и 83 стотинки . Нямам търпение цените да се сринат и да купя тристаен за 350 000 лв вместо за 400 000лв. Знаех, че съм умен и трябва да изчакам цените да се сринат и сега балъците с имоти ще ми продават евтино… Аз и моите 17 бона ще диктуваме пазара от тук нататък, Кеша ще е цар. Ха-ха-ха.

    Коментиран от #11, #21

  • 10 Те да му мислят

    24 2 Отговор
    Вдигнали си цените с 41% за две години и сега реват,че цените им падали.При нас всичко е точно.Вдигнахме си имотите само със 100% за една година.
  • 11 Ипотекар до гроб

    25 3 Отговор

    До коментар #9 от "Коко":

    Имам две ипотеки до гроб, а и вероятно ще останат да се изплащат и след мен. Само въображаемата капиталова ми дава искра в животеца, затова като видя хора с много пари готови да купуват в брой ме е яд. Те нямат кредити. Много ме е яд и като видя статии за спад на цените на тухлите. А най мразя тези дето говорят за ръст на лихвите по кредитите.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Коко

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ипотекар до гроб":

    Хахахах
  • 14 Брокер

    5 18 Отговор
    Ехх,байрактарю,коя нова година ще се сринат цените,тая мантра от кога я слушамеее
  • 15 До 14 брокер

    24 2 Отговор
    Може и да не се сринат цените но продажбите вече се сринаха, така че цените вече нямат значение
  • 16 Фифи

    3 7 Отговор
    Всичко е на местна почва и тук ще почнат да падат само гледайте на запад са Ефтини щот нямат работна ръка продават и бягат ха ха ха
  • 17 Жоро

    7 0 Отговор
    Фихи, ти си неграмотник
  • 18 Ганьо

    26 1 Отговор
    Съседа лятото си продаваше апартамента за 82000 евро. Много огледи и никой не го купи, на всичкото от горе всички разбраха за промишления ни ток и нямането на партиди. Аз като по хитър го обявих моя на 77000 евро и купувача успя да ми свали от цената 2000 евро , и сигурно се е почувствал голям. Не знам как е бил в Енергото при смяната на партидата като му съобщили че целия блок няма партиди.
    Същия мой съсед сега на инат го е обявил апартамента в 9 агенции от 135000 до 140000 евро. Е сега и огледи няма. Така че гадно и когато искаш, обаче никой не дава двойно от реалното.
  • 19 Пълни глупости.

    4 8 Отговор
    Първо в Нова Зеландия чужденци е забранено да купуват, а ако случайно някой извади късмет да купи. То е на десеторно по скъпа цена. Вижте как в БГ пък цените на морето скоро ще се изравнят с цените в Сифия. Наскоро купих 2 и следях 6 месеца цените от Испания. За 6 месеца скочиха двойно. Студио ново строителство, което ще е завършено 2024г се продава на цена от 71000 евро в момента на Слънчев бряг.
  • 20 Знайко

    11 1 Отговор
    „Тъй като лихвените проценти се повишиха и кредитите станаха по-трудни за получаване, жилищният пазар е в стабилно отстъпление след изключителен период на растеж....ПОСЛЕДНО....ПО–ТРУДНИ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ ИЛИ ПО–ТРУДНИ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ? Еййй , то не е лесно да си списвач...по цял ден да се чудиш как да опишеш черното като бяло и после да се кефиш на шокираните читатели, които изпадат в паника....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    7 1 Отговор
    Пия си кафенцето и виждам,че добре сте драскали но може и още по добре.Ужасно ме разтоварвате и ме кефите и ви желая хубав ден.
  • 23 Йо Несбьо

    4 19 Отговор
    В резултат на рецесия или криза цените може и да се понижат, но намалението ще е леко €3-4-5000. Няма как обаче апартамент да е струвал последно €90 000 и да чакате да го купите за €50 000. Евентуално само ако собственикът е здраво закъсал, но там хиляда маймуни ще знаят за това преди вас.

    Исторически, в масовия случай, цените летят само нагоре.

    Коментиран от #25

  • 24 Ива

    8 4 Отговор
    Факти,
    пак провокативно заглавие!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Антон

    15 1 Отговор
    Ако дойде хиперинфлация, което е малко веероятно през 2023 г. цените ще растат, но на малцина ще им е до имоти (справка 1996 г.).
    Ако няма хиперинфлация, цените ще почнат да падат - няма да е главоломно поевтиняване, но няма да е - 3-4 процента на година, а повече. Населението намалява, а хората с пари купиха - като се обърне тренда все повече купувачи се отдръпват и ще купуват само хора, дето им е на зор.
  • 27 Софянец

    3 5 Отговор
    Ако,ако,ако,ако........... и той живота си мина ве
  • 28 Брадвата

    15 1 Отговор
    Разходете се вечер към 21ч. в който и да е областен град в централната част. Светят преко сили по 3-4 апартамента от 4-5 етажен блок. Хора няма, но никой не продава. Говорим за областен град. Вече в по-малките е тотално мъртвило след 9 вечерта. Никой не говори за това обаче, чакаме да растат цените :D без да има кой да живее в тия 40-50годишни коптори
  • 29 ЯН БИБИЯН

    10 0 Отговор
    не се безпокойте за цените на имотите,след време братята роми ще ги изкупят на приемлива цена

    Коментиран от #32

  • 30 Аз Кочо

    6 1 Отговор
    Цените вече нямат значение защото няма сделки и така и ще в следващите години
  • 31 Тото 1 и Тото 2

    5 1 Отговор
    а в Банкя и Барселона ?
  • 32 Гошо ъъъъъъъ

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "ЯН БИБИЯН":

    Туй и аз го повтарям от години , дори от днес давам макс 72 месеца