Отидете към основна версия

32 367 32

Рекордно поевтиняване на жилищата

  • нова зеландия-
  • жилища-
  • цени-
  • поевтиняване-
  • рекорд

За шести пореден месец жилищата в Нова Зеландия отчитат понижение

Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Нова Зеландия претърпяха един от най-големите тримесечни спадове в историята през третото тримесечие на текущата година и най-лошото може би все още не е приключило.

По данни на CoreLogic New Zealand тримесечният спад от 4,1% е на второ място след спада от 4,4% след световната финансова криза преди 14 години. Цените паднаха за шести пореден месец, с 1,5% след спад от 1,8% през август, а годишният темп на растеж падна до 2,8%, най-ниското ниво от 2019 г.

„Тъй като лихвените проценти се повишиха и кредитите станаха по-трудни за получаване, жилищният пазар е в стабилно отстъпление след изключителен период на растеж. Въпреки забавянето през септември, вероятно е твърде рано да се каже, че жилищният пазар е издържал най-лошото от спада“, казва Ник Гудол, ръководител на изследванията в CoreLogic Нова Зеландия.

CoreLogic изчислява, че стойността на жилищата е нараснала с 41% през 19-месечния период до март тази година, когато пандемията от коронавируса затвори граници, а фискалните и монетарни стимули подхраниха рязко нарастващия брой собственици. Цените сега падат, тъй като Централната банка агресивно повишава лихвите, за да укроти инфлацията.

През септември поевтиняването продължи в шестте големи центъра. Цените в Оукланд, най-големият град в Нова Зеландия, паднаха с 4% за период от три месеца до средно 1,39 милиона новозеландски долара (790 000 USD). В столицата Уелингтън те се понижиха с 8,5%, с което годишният спад достигна 9,1%.

Някои икономисти прогнозират, че Централната банка ще продължи да повишава официалния лихвен процент през 2023 г., вероятно до 4,75%, което според Гудол вероятно ще удължи спада на жилищния пазар.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 30 гласа.

Свързани новини