Отидете към основна версия

11 726 28

Забраниха ремонт на апартамент – собственикът изкъртил стените

  • пловдив-
  • ремонт-
  • жилище

Властите в Пловдив проверяват годността на цялата жилищна сграда

Спряха със заповед основен ремонт на апартамент в пловдивска кооперация. До тук се стигна след серия от сигнали, подавани от съседи до компетентните органи – Регионална дирекция по национален строителен контрол /РДНСК/ и Община Пловдив.

Живеещи на ул. „Ниш“ алармираха, че новият собственик на жилище в сградата им е изкъртил носещи стени и трегери по време на обновяване на имуществото си. Те изразиха притеснение, че здравината на зданието вече е нарушена и излага всичките жители на риск, припомня Trafficnews.

След редица подадени сигнали институциите се задействаха. От РДНСК посочиха пред медията ни, че при извършена инспекция на място, не им е бил осигурен достъп. „Длъжностните лица са били възпрепятствани при изпълнение на задълженията си. След повторен опит за извършване на проверка, такава не е осъществена поради отказ на собственика да ги допусне до жилището“, обясниха от дирекцията по строителен контрол. След това сигналът бил препратен по компетентност до администрацията на район „Централен“ в Пловдив.

Припомняме, че районното кметство вече беше задействало паралелна проверка по граждански сигнал.Служители на дирекцията по Строителство към Общината са посетили апартамента на ул. „Ниш“. Отново обаче достъп не бил осигурен. Последвало запечатване на обекта и издаване на заповед за незабавно спиране на строителна дейност.

Било издадено още едно нареждане – за осигуряване на достъп с краен срок 4 май. Това вече е съобщено на собственика на апартамента. В случай че той не пожелае да се съобрази със заповедта, Община Пловдив има право да влезе в апартамента с полицейско съдействие и ключар.

Очаква се след извършване на проверка комисията да издаде констативен акт. Ако се докажат незаконни ремонтни дейности и компрометирана здравината на сградата – собственикът ще трябва да ги възстанови за своя сметка.

Междувременно жители на сградата заявиха, че са установили връзка със своя съсед – възложител на ремонта. По техни думи мъжът е поднесъл извинението си, обяснявайки, че не е имал наблюдение над работата на наетата от него строителна фирма. Той обещал да възстанови щетите.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 25 гласа.

Свързани новини