Last news in Fakti

3 Май, 2023 18:15 11 707 28

Забраниха ремонт на апартамент – собственикът изкъртил стените

  • пловдив-
  • ремонт-
  • жилище

Властите в Пловдив проверяват годността на цялата жилищна сграда

Спряха със заповед основен ремонт на апартамент в пловдивска кооперация. До тук се стигна след серия от сигнали, подавани от съседи до компетентните органи – Регионална дирекция по национален строителен контрол /РДНСК/ и Община Пловдив.

Живеещи на ул. „Ниш“ алармираха, че новият собственик на жилище в сградата им е изкъртил носещи стени и трегери по време на обновяване на имуществото си. Те изразиха притеснение, че здравината на зданието вече е нарушена и излага всичките жители на риск, припомня Trafficnews.

След редица подадени сигнали институциите се задействаха. От РДНСК посочиха пред медията ни, че при извършена инспекция на място, не им е бил осигурен достъп. „Длъжностните лица са били възпрепятствани при изпълнение на задълженията си. След повторен опит за извършване на проверка, такава не е осъществена поради отказ на собственика да ги допусне до жилището“, обясниха от дирекцията по строителен контрол. След това сигналът бил препратен по компетентност до администрацията на район „Централен“ в Пловдив.

Припомняме, че районното кметство вече беше задействало паралелна проверка по граждански сигнал.Служители на дирекцията по Строителство към Общината са посетили апартамента на ул. „Ниш“. Отново обаче достъп не бил осигурен. Последвало запечатване на обекта и издаване на заповед за незабавно спиране на строителна дейност.

Било издадено още едно нареждане – за осигуряване на достъп с краен срок 4 май. Това вече е съобщено на собственика на апартамента. В случай че той не пожелае да се съобрази със заповедта, Община Пловдив има право да влезе в апартамента с полицейско съдействие и ключар.

Очаква се след извършване на проверка комисията да издаде констативен акт. Ако се докажат незаконни ремонтни дейности и компрометирана здравината на сградата – собственикът ще трябва да ги възстанови за своя сметка.

Междувременно жители на сградата заявиха, че са установили връзка със своя съсед – възложител на ремонта. По техни думи мъжът е поднесъл извинението си, обяснявайки, че не е имал наблюдение над работата на наетата от него строителна фирма. Той обещал да възстанови щетите.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Башмайстора

    81 3 Отговор
    Мнооо яко да си режеш клона на който седиш?!

    Коментиран от #3

  • 2 КОТарАК

    36 6 Отговор
    и 4-5 колони е изкъртил нали? те докато са пиели кафе у тях , са забелязали
  • 3 Хаха

    51 4 Отговор

    До коментар #1 от "Башмайстора":

    Колоните на 3 апартамента в нашия вход липсват за да им е по-широко на съседите,това е нищо,говорим за 6 етажен блок

    Коментиран от #6

  • 4 Няма такава държава !

    69 2 Отговор
    Селяци в действие.
  • 5 ха ха

    72 3 Отговор
    Тия са по-хамави психопати и от собствениците на питбули.
    Ремонтаджии психари!
    Ако няма стена - правят я, ако има бутата я.
    Пълни несретници.
  • 6 споко

    38 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Има такива и 16 етажни блокчета.
    А колко са на външни носещи стени от стъкло, че да има бай селян магазин в,место партамент на първия етаж...............
  • 7 Хахаха

    2 30 Отговор
    Те комунистите преди или годината е 1986,накараха хората, ако не ги съедините ще ви ги отнемем. А след 1989 масово по градове се разваляха цели апартаментиразчукваха и тоалетните им са в коридора, и от там на родителите ни от 6 етаж на долните всички фекалии, и тук е същото, собствениците не идват, водата тече, бай х милиционера псува, че водата влиза в мазетата. Ок сме в Бг хохо пенционер село и чокромбоид, директор ян младши го продаде за 70 хил, малък, а 100 кв м без пари, и сега кога аз съм имала късмет, като си будала продадохте, но хората млади са добри и още един отгоре купиха, а на герб по няколко в Пловдив хаха, а с големи деца и на 39 г. Ако това не е къснет итн дундю дебел здраве му кажи, давай герб дпс бсп и итн, да ви е честито бедняци крадливи

    Коментиран от #15

  • 8 Анонимен

    18 1 Отговор
    Как ще намаляте подпорна стена, де акъл и на другите тоалетна в коридора.
  • 9 345

    10 0 Отговор
    Итн никога този дебелия. Очите не му се виждат. Писна ни от ограничени хора да ни управляват, да ходи на жена си лили по сватбите да говори, а тя да пее
  • 10 Момчил

    36 2 Отговор
    Да го съдят за непредумишлено у.бийство,ако наистина е така. И всеки оттук нататък ще се замисля какво да бута. Ако е пр.ост и не е знаел,че са носещи ,това не го оправдава - да е учил повече.

    Коментиран от #12

  • 11 ха ха

    26 1 Отговор
    Властта е безхаберна. Редно е на няколко години да се прави оглед на сградите. Щом има фонд бедствия, който се предоставя на гражданите, трябва да има и превенция.

    Коментиран от #13

  • 12 строителен надзор

    22 0 Отговор

    До коментар #10 от "Момчил":

    Не е нужно да си специалист във всички области. Достатъчно е да се обърнеш към архитект, проектант или надзорна фирма и ще ти обяснят всичко. Така или иначе пак ще се сблъскаш с горните три, а в по-лошия случай с общинската администрация, полицията и съда.
  • 13 строителен надзор

    15 3 Отговор

    До коментар #11 от "ха ха":

    Властта не е длъжна да бди над всеки да не би да бръкне в контакта. Всеки има претенции за образование и интелект.

    Коментиран от #17

  • 14 гост

    40 3 Отговор
    Повечето панелки в България са изтърбушени по този начин,рязане на панели,сводове, слага в банята плочки и мебел за 10 000 лв,ама под плочките му се свиди хидроизолация,майсторчето да лепи направо с лепилото и още куп простотии.Искате в ЕС и да ви броят за европейци.Да ама в Европа преди ремонта идват от строителен надзор от местната община, проверява се плана на ремонта,одобрява се и чак тогава ФИРМАТА започва изпълнение.След завършването следва отново проверка.И такива майсторчета партизани като у нас просто не съществуват.Няма условия и предпоставки да си в сивия сектор,а ако случайно си и те набарат,а те ще те набарат рано или късно, жална ти е майка.
  • 15 МИНУВАЧ

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    КОГИ ТОВА, или кУмОниЗтитИ или Путин е виновен, или пишеш ей така

    Коментиран от #23

  • 16 Марта

    33 0 Отговор
    Браво, на пловдивската администрация! Ние, в София вече 2 години сме в ситуация да се страхуваме, ако има дори лек земетръс да не се срути кооперацията ни. Защото един вандалин разруши всички стени и до преди известно време продаде жилището. Всички институции Община, НАГ, ДНСК бяха информирани и само разменяха кореспонденции без да изпратят комисия, която да извърши оглед на място. И до днес е така. Утре ще им изпратя този материал за да прочетат поне как се постъпва.
  • 17 ха ха

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "строителен надзор":

    Щом плащаме данък сгради, значи властта е ортак и трябва да си наглежда имота. Ако сградата падне? Нали данъкът ще тряба да отпадне също...
  • 18 божидар

    26 0 Отговор
    Вече от 30 години слушаме за несъществуваща демокрация която по скоро е пропаганда отколкото е действителност един приме; В най "демократичната " стана наречена Америка само за да направиш изолация на под -покрива (става въпрос които живеят на последният етаж) трябва да изкараш разрешение като подробно описваш това което искаш да направиш след кoто подробно описва се и материалите които си използвал както и количеството и производителя след което идват на проверка проверяват и ако одобряват ти дават новият план -разрешение измененията коитo са направени в проекта. В България всеки прави това което си иска и това е - за тях това е демокрация.(станах случайно свидетел на това което описах).
  • 19 Гост

    25 0 Отговор
    Анархията е пълна. Всеки си прави каквото иска ,а институциите бездействат,за тях е важно да се получават заплатите другото не ги интересува.
  • 20 ганю

    16 0 Отговор
    понеже за съответните места са парашутисти-селяндури затова е така
  • 21 1122

    12 1 Отговор
    ТОВА МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ САМО ЕДИН ГЛУПАК. От посла строена стена не държи нищо,защото тя може да опира на горната плоча,но стои хлабаво там,и при едно евентуално земетресение може да падне,и ако и колоните поддадат странично,ЩЕ СТАНЕ КАТО В ТУРЦИЯ. Който му е дал разрешение за това и не е опражнил КОНТРОЛ ПРЕДИ И ПО ВРЕМЕ НА РЕМОНТА ,ДА МУ СЕ ОТНЕМЕ ПРАВОТО НА СТРОИТЕЛЕН ТЕХНИК ИЛИ АРХИТЕКТ,ЗАЩОТО ТОЙ Е ОПАСЕН ЗА ХОРАТА,КАКТО ПИЯНИЯ И ДРОГИРАН ШОФЬОР.
  • 22 Унуфри

    1 15 Отговор
    Браво, дано всички панелки изпопадат скоро.
  • 23 нека

    3 11 Отговор

    До коментар #15 от "МИНУВАЧ":

    Пyтин да умре.
  • 24 Кой иска разрешение?

    24 7 Отговор
    Никой!!!!!! В нашия вход от ляво махнаха на 1.етаж външна стена, от дясно на втория етаж също и само да вкарат миниатюрна тераска от едно квадратче към кухнята. Дебелата външна стена им пречела. Ама тя не била носеща. Половината от входа правиха и самоделна ВиК инсталация за да си направят хола кухня и всекидневна, а кухнята да е още една спалня. Тарикатите ще срутят блока и ще повлекат и нас, щото един не изпрати сигнал. Скоро един си направил тераса в Пловдив и по форумите масовото мнение беше, че на никого не пречел и някой съсед завистник се е обадил. Гламаво племе сме си и това е.

    Коментиран от #28

  • 25 Софянец

    15 2 Отговор
    Като дойдат разни хора от прованса, така се получава
  • 26 Край

    9 0 Отговор
    Без чатал на врата българина си е потенциален ром.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 умен

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Кой иска разрешение?":

    мила родна картинка в панелите. А панелкаджиите после хулят новото строитество колко било некачествено.