Отидете към основна версия

7 918 34

Променят важен закон, касаещ всички

  • закон за етажната собственост-
  • промени-
  • второ четене-
  • парламент

През следващата седмица парламентът ще разгледа на второ четене Закона за етажната собственост

Снимка: М. Богданова ©

През следващата седмица парламентът ще разгледа на второ четене закона, който урежда отношенията между съседите в блоковете. През 2009 г, когато е написан първия вариант на Закона за управление на етажната собственост, не е имало нито професионални домоуправители, нито желание за въвеждане на някакъв ред от страна на живущите в блоковете. Десет години по-късно става ясно, че законът не кореспондира с практиката и има нужда от промяна.

От 2019 г Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост, започва активно да работи по създаване на нов закон, който да регламентира отношенията в бранша и да помага на хората, припомня БНР. Заради нестабилната политическа обстановка и постоянната смяна на правителства, едва на 9 юни тази година новият закон премина своето първо четене в пленарната зала. Второто предстои на 6 юли.

Професията "домоуправител" и нейната дейност ще бъде засегната с промените в закона и ще се създаде публичен регистър към МРРБ и това се налага заради стотиците примери на измами. В този регистър ще са вписани и вътрешните управители и ще се знае кой за какво носи отговорност.

Някои от предстоящите промени, които засягат милиони български граждани, представя Цветелин Цонев, професионален домоуправител от Русе и член на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост.

"Регистърът да бъде централизиран и всички да са вписани там. Да има прозрачност кой с какво се занимава, колко сгради управлява и т.н. И заради данъчното законодателство, но и за по-лесен достъп до съответния домоуправител от пожарна, полиция и други институции".

Другата съществена промяна се отнася до мнозинствата, с които се вземат решенията за всеки блок.

Промяна има и в отношенията с банките. Въпреки че парите са общи, на входа, титуляр на сметката е физическо лице.

Има нови текстове за фирмите, извършващи дейност като професионални домоуправители. За тях ще се въведат определени изисквания, както и задължителна регистрация.

Според запознати българският Закон за етажната собственост е ползвал добрата практика на Естония. Всички - и професионални домоуправители, и живущи се надяват с регулацията да се подобрят механизмите на работа с ясните правила.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 43 гласа.

Свързани новини