Отидете към основна версия

3 310 18

Опитът на Израел

  • израел-
  • соларни панели-
  • земеделска земя

Използване на слънчева енергия върху земеделски земи

Снимка: Shutterstock

В България отношението към соларната енергетика върху селскостопански земи у повечето хора е отрицателно. Считат го за кражба и унищожаване на тези площи. Как в Израел, страна четири пъти по-малка от България с три пъти по-голямо население, в която има и три пустини, гледат на технологията агроволтай на обработваеми земи.

"Нашият проект се основава на класическото земеделие, и класическата слънчева енергетика. Нововъведение, за което имаме патент е, че панелите са закрепени под наклон на лента, която събира дъждовна вода и роса и ги изпраща за поливане на намиращите се под нея полета, които се редуват веднъж царевица, веднъж пшеница. Слънчевите батерии са на вишки в междуредовите пространства. Искаме по-голямо разнообразие, но това предполага соларните инсталации да са мобилни и сгъваеми.

Това на даденият етап не се разрешава от регулатора, тъй като електро-соларната част от проекта, трябва да е перфектно изпълнена, за да е безопасна. Много са удобни тези инсталации и за парници, където иначе се търси как да се затъмнят таваните, заради силното слънце, а така ,без допълнителни инвестиции, слънчевите инсталации, изпълняват и тази функция. Отпуснати са ни и участъци от необработваема земя в пустинята Негев и там благодарение на нашата технология, вече се отглежда пшеница. При това добивите са двойно по-високи от тези в минаващата за обработваема земя. Това прави зърнопроизводство от губещ в печеливш отрасъл, каза в "По първи петли" Дорон Ретер, цитиран от БНР.

Каква е връзката между водата и соларните инсталации питаме Дор Шварц, познат по-скоро като „бащата на капковото напояване“: "Преди 55 години създадохме продукт, който имаше за цел да се пребори с липсата на вода. Тънки маркучета отвеждат водата само в корените на растенията и така безценната, при нас ,течност не се пилее. Сега се добавиха още проблеми. Количеството на плодородната земя по света намалява, а населението се увеличава. С бързи темпове навлизат и слънчевите технологии и много се работи в областта агроволтай. Ние най-общо казано помагаме на селските стопани, за всичко което е под слънчевия панел и на енергетиците при автоматично измиване на повърхността на панелите.

И тъй като сме най-голямата фирма в областта на напояването в селското стопанство в света,и нашият девиз е да отгледаме повече продукция, с по-малко разхищения, то бе напълно ясно, че ще се насочим и към агроволтай. Както земеделците, така и соларните специалисти се обръщат към нас колкото си може най-рано, за да им помогнем в избора на земеделски участък, след това при решението кои земеделски култури могат да се отглеждат чрез съчетаване на соларни инсталации и напояване и накрая да решат какъв вид панели да използват: статични, следящи движението на слънцето и други. Съставяме им дигитализация не само за поливане и почистване на панелите, но и план кога ще да се даде предимство на растениевъдството и в кой етап предимството да е на енергетиката.

Всичко е на базата на добро познаване на етапите на развитие на растението и на метеорологичните прогнози и нуждите на потребителите и на двата продукта. И тъй като ни търсят фирми, които използват различни соларни технологии ние ги изучаваме и на базата на натрупаната информация се опитваме като стари сватовници да им предложим най-личната мома, сиреч най-продуктивната за тези условия земеделска култура.

Нашата цел е да оптимизираме резултатността и на двата отрасъла. Убеден съм, че след десет години агроволтай ще е най-използваната технология в света, но много е възможно да е отишла толкова далеко, че да не прилича особено много на това което се прави днес. Ще ми е любопитно за секунда да се прехвърля 10 години напред и да видя, как точно човечеството оползотворява ресурсите, които го спасяват от глад, от енергиен дефицит и от екологически самоунищожение, разаказа още за "Хоризонт" Дор Шварц.

Какъв е нашия принос? Създали сме начини да се добива и съхранява водата кондензирана върху слънчевите панели нощем или от падналата роса. Дори и в пустинята има такава вода. Използваме я за две неща: да почистим с нея панелите, защото всяко петънце се отразява върху количеството на добитата енергия, а също за капково напояване на растенията под соларните инсталации.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.

Свързани новини