Last news in Fakti

10 Юли, 2023 17:25 3 297 18

Опитът на Израел

  • израел-
  • соларни панели-
  • земеделска земя

Използване на слънчева енергия върху земеделски земи

Опитът на Израел - 1
Снимка: Shutterstock

В България отношението към соларната енергетика върху селскостопански земи у повечето хора е отрицателно. Считат го за кражба и унищожаване на тези площи. Как в Израел, страна четири пъти по-малка от България с три пъти по-голямо население, в която има и три пустини, гледат на технологията агроволтай на обработваеми земи.

"Нашият проект се основава на класическото земеделие, и класическата слънчева енергетика. Нововъведение, за което имаме патент е, че панелите са закрепени под наклон на лента, която събира дъждовна вода и роса и ги изпраща за поливане на намиращите се под нея полета, които се редуват веднъж царевица, веднъж пшеница. Слънчевите батерии са на вишки в междуредовите пространства. Искаме по-голямо разнообразие, но това предполага соларните инсталации да са мобилни и сгъваеми.

Това на даденият етап не се разрешава от регулатора, тъй като електро-соларната част от проекта, трябва да е перфектно изпълнена, за да е безопасна. Много са удобни тези инсталации и за парници, където иначе се търси как да се затъмнят таваните, заради силното слънце, а така ,без допълнителни инвестиции, слънчевите инсталации, изпълняват и тази функция. Отпуснати са ни и участъци от необработваема земя в пустинята Негев и там благодарение на нашата технология, вече се отглежда пшеница. При това добивите са двойно по-високи от тези в минаващата за обработваема земя. Това прави зърнопроизводство от губещ в печеливш отрасъл, каза в "По първи петли" Дорон Ретер, цитиран от БНР.

Каква е връзката между водата и соларните инсталации питаме Дор Шварц, познат по-скоро като „бащата на капковото напояване“: "Преди 55 години създадохме продукт, който имаше за цел да се пребори с липсата на вода. Тънки маркучета отвеждат водата само в корените на растенията и така безценната, при нас ,течност не се пилее. Сега се добавиха още проблеми. Количеството на плодородната земя по света намалява, а населението се увеличава. С бързи темпове навлизат и слънчевите технологии и много се работи в областта агроволтай. Ние най-общо казано помагаме на селските стопани, за всичко което е под слънчевия панел и на енергетиците при автоматично измиване на повърхността на панелите.

И тъй като сме най-голямата фирма в областта на напояването в селското стопанство в света,и нашият девиз е да отгледаме повече продукция, с по-малко разхищения, то бе напълно ясно, че ще се насочим и към агроволтай. Както земеделците, така и соларните специалисти се обръщат към нас колкото си може най-рано, за да им помогнем в избора на земеделски участък, след това при решението кои земеделски култури могат да се отглеждат чрез съчетаване на соларни инсталации и напояване и накрая да решат какъв вид панели да използват: статични, следящи движението на слънцето и други. Съставяме им дигитализация не само за поливане и почистване на панелите, но и план кога ще да се даде предимство на растениевъдството и в кой етап предимството да е на енергетиката.

Всичко е на базата на добро познаване на етапите на развитие на растението и на метеорологичните прогнози и нуждите на потребителите и на двата продукта. И тъй като ни търсят фирми, които използват различни соларни технологии ние ги изучаваме и на базата на натрупаната информация се опитваме като стари сватовници да им предложим най-личната мома, сиреч най-продуктивната за тези условия земеделска култура.

Нашата цел е да оптимизираме резултатността и на двата отрасъла. Убеден съм, че след десет години агроволтай ще е най-използваната технология в света, но много е възможно да е отишла толкова далеко, че да не прилича особено много на това което се прави днес. Ще ми е любопитно за секунда да се прехвърля 10 години напред и да видя, как точно човечеството оползотворява ресурсите, които го спасяват от глад, от енергиен дефицит и от екологически самоунищожение, разаказа още за "Хоризонт" Дор Шварц.

Какъв е нашия принос? Създали сме начини да се добива и съхранява водата кондензирана върху слънчевите панели нощем или от падналата роса. Дори и в пустинята има такава вода. Използваме я за две неща: да почистим с нея панелите, защото всяко петънце се отразява върху количеството на добитата енергия, а също за капково напояване на растенията под соларните инсталации.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 12 Отговор
    Счита се за елегантен начин за кражба на земя.

    Коментиран от #3

  • 2 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    24 2 Отговор
    Това на снимката селскостопанска земя ли е - чакъл, пясък и камъни...
  • 3 Здрасти Дончо мъкеДончо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Само да не забравя намайкати умъкедонската 🐿️!
  • 4 турист

    19 5 Отговор
    Скоро бях на екскурзия в Израел ,и мога да кажа ,че е наедно от първите места по технологии !! Та те пречистват каналните води , и с тях поливат земеделските земи , а че са направили от пустинята -Рай също е много вярно.

    Коментиран от #5, #13

  • 5 Туй нищо не е

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "турист":

    В Скопие направо ВиК изливали водата в питейните извори! Днес по телевизиите им беше голямо шоу!
  • 6 Радо

    11 0 Отговор
    За протокола само Израел е 5 пъти по-малка по площ и населението и е 1,5 пъти повече от на БГ.
  • 7 смятайте къде е

    5 4 Отговор
    В Израел един зает в селското стопанство храни 97 човека , в ЕС- 54 , а в Русия цифрата е 23.

    Коментиран от #12

  • 8 Механик

    27 2 Отговор
    Да, в България тия фотоволтаици са престъпление.
    Не давайте за пример Израел, където целогодишно пече слънце та се не трае, а земята е пясъчлива пустиня, която без "сизифовски усилия" не дава нищо, освен някой трън и то тук-таме.
    Ние нямаме толкова много слънце като там, но по-важното е, че земята ни е плодородна. Престъпление е декари обработваема и ПЛОДОРОДНА земя да бъдат закрити от фотоволтаици, които нищо не произвеждат, а ние да внасяме домати, краставици и чушки от Турция, а всичко останало от Полша.

    Коментиран от #11, #18

  • 9 Рада Глибоката

    3 1 Отговор
    И аз либя маркучета ромулски гугълотранслейтни дааа...
  • 10 Киру Глъвътъ

    9 1 Отговор
    а ние,гриндърягите превърнахме Рая в Пустиня....
  • 11 градинар

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Ти лично колко килограма зеленчуци произвеждаш годишно?
  • 12 в Щатите

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "смятайте къде е":

    2% от населението се занимават с фермерско производство. Достатъчно е за вътрешния пазар и са световен износител на пшеница и царевица. Американският кравар управлява машини за почистване, хранене, доене и други грижи за кравите.
  • 13 Вуй

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "турист":

    Те направиха от пустинята рай, а ние от рая пустиня
  • 14 Станчев

    2 1 Отговор
    Имам много близки многогодишни контакти с евреи от Израел,светлинни години са пред нас и ние само можем да се учим от тях: 1. Изобщо не са стиснати. 2.Имат изключително иновативно мислене.3. Много са единни и се поддържат изключително здраво.4. В най-неловката и неблагоприятна ситуация излизат печеливши. и т.н. и т.н. ... Ние само плюем и се почесваме самодоволно,но просто те са от друга величина.Много са ми помагали и подкрепяли,само се усмихват и махат с ръка дори и когато съм искал да си плащам.Не знам имал съм си работа само със Ешкенази/те са 12еврейски племена/,но впечатленията ми са такива ,не са така както масово ни ги представят хора които дори и не знаят къде е Израел на картата!
  • 15 Не е истина ли

    3 0 Отговор
    Ако съдим по опита на Израел, тук в България, националните предатели щяха вече да гният.
  • 16 реалист

    2 0 Отговор
    Няма база за сравнение с Израел. Условията са други, възможностие за ползване на "безплатни пари" също.
    У нас соларките имат смисъл там където няма мрежа или ти отказват включване.
    Ей така да изтърсиш 1 мегават генериращ на случаен принцип по средата на нищото и да чакаш някой да ти изгради преносна мрежа и съоръжения, това е нереалистично.
    Отделно някой още живеят с идеята че "ЧЕЗ задължително трябъ да ни я изкупи"
  • 17 Лагрестин

    1 0 Отговор
    Ето една държава от която си заслужава да черпим опит.
  • 18 Мхм

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Пустиня непустиня пак имат смешен капасити фактор определящ се като времеработа на година в проценти.