Отидете към основна версия

2 747 10

Градовете с най-бързо поскъпване на жилищните наеми

  • knight frank-
  • анализ-
  • жилища-
  • лукс-
  • наем

Луксозните имоти в Сингапур, Лондон и Сидни са в ТОП 3 на класацията

Снимка: Shutterstock

Наемите на първокласни жилища продължават да растат по целия свят. Според Knight Frank Prime Rental Index през второто тримесечие на 2023 г. средният ръст на този показател в световен мащаб е 8,5% на годишна база.

Наемите в Сингапур започнаха да се покачват с отварянето на границите му в края на 2022 г., позволявайки на чуждестранните работници да се завърнат. Според Knight Frank, увеличението на ставките на гербовия налог - до 60% за някои чуждестранни купувачи, е повишило цените на имотите, оставяйки мнозина сега зависими от имоти под наем.

Оукланд, Нова Зеландия и Хонконг са единствените два пазара в доклада на Knight Frank, които отчитат годишни спадове на наемите съответно с 0,8% и 3,6%. И в двата града обаче наемите са се увеличили за период от три и шест месеца.

„Въпреки забавянето на растежа, цените на наемите удрят нови рекорди, тъй като работниците се завръщат в икономиката на града. Тъй като обемите на жилищното строителство остават ниски поради недостиг на материали и високи строителни разходи, се очаква наемите да продължат да се покачват доста над тенденцията до 2023 г.“, каза Лиам Бейли, ръководител на глобалните изследвания в Knight Frank.

„Ключовият въпрос за инвеститорите е как правителствата ще реагират на нарастващите наеми. Засега горните граници на наемите изглежда са премахнати на повечето пазари и фокусът на политиката се измества към насърчаване на растежа на новите жилища, построени под наем“, добави експертът.

ТОП 8 на градовете с най-силно повишаване на наемите на луксозни жилища

град държава изм. %
1 Сингапур 31,50%
2 Лондон Великобритания 16,90%
3 Сидни Австралия 11,70%
4 Торонто Канада 10,30%
5 Ню Йорк САЩ 10,30%
6 Монако 8,10%
7 Токио Япония 4,80%
8 Женева Швейцария 3,40%

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини