Отидете към основна версия

3 356 2

Тук чужденците плащат до 60% по-скъпо за имот от местните

  • португалия-
  • цени-
  • сделки-
  • чужденци

Цените в Португалия спадат за трето поредно тримесечие

Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Португалия се понижават три тримесечия подред. Това обаче не означава, че търсенето отчита спад, особено в големите градове и сред чуждестранните купувачи.

Според данни, публикувани от Националния статистически институт (INE), през второто тримесечие на тази година средната цена на семеен дом, закупен в Португалия от клиенти с данъчен адрес в чужбина, е била 2411 EUR/кв.м. Това е със 7,7% повече от предходното тримесечие и с 58% по-висока от средната цена, регистрирана за купувачи с данъчен адрес в Португалия (1524 EUR/кв.м).

Сред 14-те региона, в които са регистрирани сделки с недвижими имоти с участието на чуждестранни купувачи през второто тримесечие на 2023 г., само три са били на стойност по-ниски от средната. А в три области разликата е над средната за страната (58%).

Така в Лисабон средната цена на квадратен метър жилище при сделки, извършени от купувачи с данъчен адрес в чужбина, е със 71,8% по-висока от цената, записана при сделки на купувачи с данъчен адрес в Португалия. А в Порто тази цифра е 70,2%.

Нищо обаче не може да се сравни с района на Централен Алентехо. Според INE средната цена на транзакциите с чужденци е 2,5 пъти (почти 148%) по-висока от средната цена на сделките, извършени от местни купувачи.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Въведоха таван на наемите

    Португалският парламент одобри ограничения върху увеличенията на наемите по програмата Mais Habitaçᾶo. Първоначалната наемна цена за нови догов ...
    22.09.2023
    12 638
    6
  • На места темпът на поскъпване на жилища се забавя

    През второто тримесечие на текущата година цените на жилищата в Португалия отчитат ръст от 8.7% на годишна база. За сравнение, през първото тримесечие ...
    13.09.2023
    1 677
    6
  • Цените на имотите се стабилизират

    През август португалският пазар на жилища се стабилизира, като регистрира скромно увеличение на продажните цени от 0,6% в сравнение с юли, сочат данни ...
    05.09.2023
    4 427
    12