Отидете към основна версия

3 079 17

Наемите растат по-бързо от инфлацията

  • германия-
  • наеми-
  • инфлация-
  • доходи

Недостиг от близо 700 000 жилища в Германия

Снимка: Shutterstock

Според нов доклад на специализирания германски сайт Immowelt цените на наемите в страната са се повишили с 9% за последната година. Това е по-високо от текущата инфлация от 6,4%.

Imowelt установява, че наемите са се повишили през последните 12 месеца в 69 от 80-те най-големи града в ФРГ. Анализаторите проучват искания наем за типичен апартамент (80 кв.м, три стаи, втори етаж, без комунални услуги), публикуван на уебсайта, и сравниха цифрите с данни от предходната година.

В Мюнхен - най-скъпият град в Германия, цените продължават да растат. Средните искани наеми са се повишили с 5,2% през последните 12 месеца до 17,55 EUR/кв.м. В Хамбург и Берлин наемите са се увеличили с 3,9%, в Щутгарт с 2,0%, във Франкфурт с 2,4%, в Кьолн с 2,7%.

Продължавайки дългогодишната тенденция, цените на наемите се покачват най-значително в по-малките градове и предградията, тъй като хората се отдалечават от големите населени места в търсене на по-изгодни сделки.

Siegen показа най-висок ръст в проучването на Imowelt, като исканите наеми се повишиха с 9% на годишна база. Други най-силни повишения са регистрирани и в Северен Рейн-Вестфалия: Мюлхайм ан дер Рур (+7,8%), Хам (+7,7%) и Ботроп (+7,6%).

В 10 от 80-те града, включени в проучването – Аахен, Ботроп, Хам, Хайлброн, Йена, Мьонхенгладбах, Мюлхайм ан дер Рур, Олденбург, Ремшайд и Зиген – наемите растат дори по-бързо от текущата инфлация от 6,4%.

Според Феликс Куш, управляващ директор на Immowelt, има малък шанс ситуацията да се подобри в близко бъдеще. „Рекордните напливи в Германия и спадът в жилищното строителство оказват допълнителен натиск върху вече стегнатите пазари на наеми. Особено тревожно е броят на завършените сгради да достига ново дъно всеки месец", коментира Куш.

Експертите изчисляват, че в момента има недостиг на около 700 000 апартамента в Германия и този брой ще продължи да нараства, тъй като страната изпитва високи нива на имиграция. Миналата година нетната миграция достигна рекордните 1,5 милиона души. Правителството обеща да строи по 400 000 нови апартамента годишно, но тази цел изглежда непостижима. Скорошно проучване установи, че нарастващите разходи могат да доведат до 32% спад в производството на жилища до 2025 г. Тази година се очаква да бъдат построени само 200 000 апартамента.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини