Last news in Fakti

19 Септември, 2023 09:21 11 292 22

Планират национализацията на 240 000 жилища

  • германия-
  • жилища-
  • берлин

Германия разработва проект на закон за социализацията на апартаменти

Планират национализацията на 240 000 жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Експертна група, създадена от бившата берлинска коалиция R2G, представи доклад правителството, в който се посочва, че национализацията на 240 000 апартамента в Берлин в съответствие с резултатите от референдума на Deutsche Wohnen & Co Enteignen ще се счита за конституционна.

Още през септември 2021 г. 59,1% от жителите на Берлин подкрепиха идеята за национализиране на жилищата на референдум по този въпрос.

Сегашното правителство обаче не направи много за прилагането на резултатите от референдума.

Един от аспектите на коалиционното споразумение беше, че ако назначената експертна комисия заключи, че национализацията на жилищата в Берлин е конституционна, тогава те ще бъдат принудени да изготвят закон, позволяващ обратното изземване на жилища от компании за недвижими имоти.

Според комисията тази мярка няма да доведе до финансов колапс на местната власт, тъй като тя няма да трябва да плаща сегашната пазарна цена, за да закупи 240 000 апартамента.

Експертите смятат, че ако Берлин иска да избегне по-нататъшно неравенство на жилищния пазар и изместването на наемателите с ниски доходи в предградията, в момента няма решение, което да гарантира, че наемните цени за жителите с ниски доходи се поддържат под контрол.

Според доклад на фондация "Роза Люксембург" национализирането на жилищата в Берлин би помогнало за намаляване на разходите за наеми с 16%.

В съгласие с настоящото правителство комисията реши да разработи проект на закон за социализацията на жилищата и да определи подходящия размер на обезщетението за компаниите за недвижими имоти.

В споразумението обаче се посочва също, че законът "ще влезе в сила две години след обнародването му", което означава, че компаниите, обект на референдума, ще имат достатъчно време да продадат активите си.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    38 3 Отговор
    Тук, ако стане това ще гръмне имотният балон за месец!

    Коментиран от #3

  • 2 Опаа

    60 4 Отговор
    Частната собственост е неприкосновена, ама друг път! Мечтата на новите либерал комунисти…

    Коментиран от #21

  • 3 Дървен Философ

    44 1 Отговор

    До коментар #1 от "Исторически парк":

    Нищо няма да гръмне, в Европа тече огромно и невиждано ограбване на бюджет, данъкоплатци в полза на корпоративни интереси с неясен произход и структура.
    Задлъжняването на държави и общини ще е космическо, след подготовката и реновирането на инфраструктура и т.н. ще бъде дадени на безценица и изведнъж демократичния гражданин ще е феодална единица живееща в полза на и за кефа на каста търтеи, цели държави буквално ще работят и съществуват само заради тях
  • 4 Ухаааа

    50 3 Отговор
    Тия строят комунизъм! Следва национализация на средствата за производство! И американската окупация е като съветската- национализация, командно-административна икономика, свобода на словото отдавна липсва, фалшиви и манипулирани избори, ограничения на правата и свободите на гражданите!
  • 5 Умирам от смях

    63 3 Отговор
    В демократичния Запад национализират апартаменти... Кво стана, другари демократи?

    Коментиран от #11

  • 6 Гостът

    48 1 Отговор
    Маркс и Енгелс в действие. Не им увират главите на Германците не искат да разберат че чрез комунизъм не става. Ще ги национализират ще ги дадат на циганора след пет-шест години ще ги съсипят и пак ще стигнат до извода, че трябва да са частни.
  • 7 национализация до дупка

    22 11 Отговор
    национализацията е прекрасно нещо. Венсеремус другари
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ето защо

    46 3 Отговор
    Ето защо 90% от българите имат собствени жилища.Ние никога не сме били спокойни,че някой ще се погрижи за нас,когато станем стари и немощни и ще имаме поносим наем.Само се чудя,докога Германия ще плаща социални помощи на прогресивно увеличаващите се хора, желаещи да живеят само на помощи.Стават много"маймунките на клона".
  • 10 Рушли Путинов

    29 3 Отговор
    Този който е писал статията да обясни , че Берлин иска да национализира 240к арр.защото те са в ръцете на няколко частни фирми ,които помпат цените брутално и апартаментите станаха непосилни

    Коментиран от #13

  • 11 Ще ти замръзне усмивката!

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Умирам от смях":

    Като ти потропат атанасов, бойкикев и борисов (с черната кожена тожурка) на вратата и на чист български език ти кажат: Гет аут ъф хиър!
  • 12 бай Иван

    22 0 Отговор
    Вчера в Тик Ток гледах едно видео за национализацията на жилищата във Великобритания, щото и там има такава инициатива. За да не преразказвам може да си го видите assendimitrovvendetta. Поредните малоумщини на "западняците".
  • 13 бай Иван

    22 1 Отговор

    До коментар #10 от "Рушли Путинов":

    Ох ,като те слушам си станал социалист. Нали частната собственост беше неприкосновена. Нали в пазарната икономика цената е резултат на търсене и предлагане. Това са основните устои на капитализма, пред който се прекланяхме и мечтаехме да сме част от него. А сега де? Какъв е строят в които ти национализират жилище /та дори и купени от фирми/ , държави в които спират кола с чужда регистрация и ти я конфискуват на улицата заедно с пари, телефони ,дрехи и те пускат да си одиш обратно, щото правителството не харесвало това на собственика на колата. На това му викам пиратство!!!. Така пиратите в средновековието са събирали данък на кралицата .Крадът за себе си , но за да не ги закача кралицата отчитат и на нея / абе то по Бойково време май и при нас беше така/.Не ,че после не са ги обесили . То историята , за това е история да се ,чим от нея.
  • 14 БгТопИдиот🇧🇬

    20 1 Отговор
    национализация експоприация комунизъм

    Хищническият капитализъм нема вече какво да граби и почва свойте поданици.

    канибализъм
  • 15 Аз Кочо

    12 5 Отговор
    Хахахаха, Еми очаквам скоро и в България да има национализация подкрепена от нашите инвеститори в кавички
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 незнайко

    5 0 Отговор
    Демокрация а сега НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ !!! Това не е ли връщане на старото време ???

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Е не!

    6 0 Отговор
    Тея се уляха.Виждат ,че имотният балон се пукна и го поддържат на хуманно дишане.
    Спряха постъпленията в имотният бранш и сега "законно" гледат да ги държат над водата,като им платят едни пари за нещо,което не струва толкова.
  • 21 Порно

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Опаа":

    Неслучайно е името на фондацията - Роза Люксембург, младите да питат чичко Гугъл коя е.
  • 22 Някой си

    3 0 Отговор
    Какво се чудите: Нямате да имате нищо и ще бъдете щастливи
    Национализация, конфискация, чипизация, ваксинация, базов доход, цифрови валути……