Отидете към основна версия

5 964 20

Строителството рязко спадна

  • германия-
  • строителство-
  • темп

Това се отнася най-вече за големите германски градове

Снимка: Shutterstock

През първото полугодие на текущата година броят на завършените нови сгради в Германия е намалял с 47% спрямо средното за последните две години, като още по-рязък спад е регистриран в жилищното строителство - възлиза на 54%. Това сочат данните на консултантската компания за недвижими имоти Bulwiengesa.

Германия преживява голяма промяна в тенденцията след края на ерата на евтините пари, която подхрани продължилия десетилетие бум на имотите. В момента индустрията е изправена пред неплатежоспособност, спад в сделките и падащи цени.

Reuters съобщи миналата седмица, че националната индустрия за недвижими имоти ще поиска от правителството многомилиардна подкрепа на среща с канцлера Олаф Шолц през септември. „Ситуацията е драматична. Чувам, че все повече строителни предприемачи предприемат съкращения на персонала“, каза Ян-Марко Лучак, парламентарист, който настоява за намаляване на данъците върху имотите.

Според Bulwiengesa обемът на недвижимите имоти в строеж е спаднал с 1,6% през първата половина на годината в сравнение с година по-рано, като по-рязък спад се наблюдава в големите германски градове. Оказа се, че жилищното строителство в най-големите градове е намаляло с 6,7%, а хотелското с 12,1%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.

Свързани новини