Отидете към основна версия

4 802 13

Изтича срокът за важно задължение към собствениците на сгради с асансьори

  • асансьор-
  • щит-
  • наредба

До 31 декември 2023 г. във всяка машина трябва да има предпазен щит

Снимка: БГНЕС

Под всяка асансьорна кабина във всяка жилищна сграда трябва да има монтиран предпазен щит. Срокът е 31 декември тази година, припомниха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). В случай, че това не бъде изпълнено, асансьорът трябва да бъде спрян и да бъде уведомена регионален отдел на Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“.

Съответните промени в наредбата датират още от 2014 г. Мярката е част от 10 други мерки, които касаят повишаването на сигурността на асансьорите и са синхронизирани с европейските норми и изисквания. Изискванията на БДС ЕN 81-20 са:

– 5.4.5. Предпазен щит;

– 5.4.5.1.Под всеки праг на кабината трябва да има предпазен щит по цялата широчина на разположената пред нея шахтна врата. Вертикалната му част трябва да е удължена надолу чрез скосяване, чийто ъгъл спрямо хоризонталата трябва да е най-малко 60 °. Проекцията на това скосяване върху хоризонталната равнина не трябва да е по-малко от 20 mm;

– Издатините откъм лицевата страна на предпазния щит, такива като закрепения не трябва да са по-големи от 5 mm. Издатините, по-големи от 2 mm, трябва да са скосени най-малко на 75 ° спрямо хоризонталата;

– 5.4.5.2. Височината на вертикалната част на щита трябва да е най-малко 0, 75 m;

– 5.4.5.3. При прилагане на сила от 300 N, разпределена равномерно върху площ от 5 cm2 с кръгла или квадратна форма, приложена перпендикулярно откъм етажната площадка към предпазния щит по продължение на долния ръб на вертикален участък, предпазния щит трябва да издържи без:

– без остатъчна деформация, по-голяма от 1 mm;

– еластична деформация, по-голяма от 35 mm.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 13 гласа.

Свързани новини