Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 14:21 2 104 23

Брокери откриват пропуски в проекта за наредба

  • нсни-
  • посредници-
  • брокери-
  • наредба

Липсват изисквания за знания за материали, суровини и технологии, които се влагат в строителството

Брокери откриват пропуски в проекта за наредба - 1
Снимка: М. Богданова ©

До края на октомври продължава общественото обсъждане на проекта за наредба на Министерството на образованието, с което се въвежда държавен образователен стандарт за брокерите на имоти. Чрез него може да се придобие квалификация за длъжността и тя да стане част от списъка за професионалното образование и обучение.

От браншът, обаче намират пропуски в нея. „Ще предложим да има специфични икономически знания, свързани с бизнеса, оценителни стандарти и методи за оценка. Тези неща не ги виждаме в новата наредба. Видове пазари. Липсват изисквания за знания за устройство на територията, архитектурата и строителството. Липсва познаване на кадастрални карти и устройствени схеми. И в предната, и в тази наредба липсва нещо много важно за дейността на брокерите - това са знания за материали, суровини и технологии, които се влагат в строителството. Ще оформим тези пропуски като предложение към наредбата, защото има дефицит на тези знания през последните години“, казва председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), цитиран от БНР.

В проекта на новата наредба има обаче и положителни моменти. Единият от тях е, че обръща малко повече внимание на професионалната подготовка, на предприемачеството. Ново е и организацията на работния процес, както се обръща повече внимание и на професионалната етика. „Младите колеги трябва да познават добрите практики. Трябва да знаят как да се отнасят с потребителите. Какви са техните ангажименти към собствениците, към купувачите“, допълва Ганев.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    10 1 Отговор
    А наредба за комисионна, от кой и колко искате ли? Щото не е някакси евроатлантическо да дерете и двете страни. Всъщност тези брокери трябва да бъдат забранени

    Коментиран от #6, #16

  • 2 умен

    11 0 Отговор
    Аз виждам и друг огромен пропуск. Това е отговорността на брокерите! За да вземат процент а не твърда такса трябва да носят отговорност! Да не ти обеснява, че с имота всичко е точно а после да се окаже, че от банятата ти тече на комшията отдолу заради не сменен сифон или не положена хидроизолация при лепенето на плочките. Или да ти обеснява, че пълномощното, с което се продава имота, е изрядно а после след превода на парите да се окаже анулирано! Също така брокера да има право да представлява само едната страна и съответно да взема такса/комисионна само от едната страна.

    Коментиран от #8, #17, #18

  • 3 любител

    4 2 Отговор
    ами нормално е да има пропуски след като наредбите се пишат от хора с професор отпред виж до къде докараха държавата
  • 4 Интересно щом

    7 0 Отговор
    За брокер трябва да се учи след като с тази професия се занимават хора останали без работа и никой не гледа сериозно на нея.После ще има доценти и професори по брокерство .
  • 5 Всъщност

    8 0 Отговор
    ако имаше по-малко бюрокрация в държавата, брокерите въобще нямаше да са нужни. Това са ненужни кърлежи и за двете страни
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да отбележа

    3 0 Отговор
    Миленка, миленкаааа....., пълен член се поставя само на подлога в изречението! Може ли неграмотни хора да стават журналисти !?
  • 8 ХаХаХа

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "умен":

    А бе те панел от стара тухла не могат да различат, а ти искаш..... Брокери стават хора, които за нищо друго не стават - некомпетентни, необразовани - направо неграмотни, нагли и алчни....., а ти отговорност искаш да носят!?

    Коментиран от #10, #14

  • 9 Да се забрани брокерската професия

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Изказваш се твърде неподготвен!
    От 6% до........ 6%+ДДС от 20% /т.е. 7,2%/се плащат от купувача! Първоначално цената на продавача се завишава минимум с 3%, и след това от купувача /за безценната услуга/ се вземат още 3%. Няколко големи агенции върху тия 6% добавят ДДС, или сумарно оскъпяването става 7,2%.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тото 1 и Тото 2

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Правилно , нека направо ги убием всичките ! Така ли казваш ? Или поне в затвора , всички !
  • 17 Зайо Байо

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "умен":

    Правилното е обЯснява - с Я , а не обЕснява - с Е ! Написал си го 2 пъти ГРЕШНО , което показва , че наистина не си наясно ! Научи го де , не е трудно !

    Коментиран от #21

  • 18 Йеронимус БОШ

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "умен":

    Пишеш интересни неща , които показват , че не си много наясно . Няма как един брокер да ти каже дали пълномощното е коректно и действително , това се прави и е задължение на НОТАРИУСА , който изповядва и проверява документите за сделката ! Няма и как брокера да каже какъв е сифона , как е сложен , колко качествена е инсталацията на жилището , нито кога е направена мазилката и от кого !

    Коментиран от #22

  • 19 ежко БЕЖКО

    3 0 Отговор
    Винаги този , който плаща , ще мисли , че дава много , а който получава , че получава малко !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 умен

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Зайо Байо":

    Интервал се поставя след препинателен знак а не преди и след! Направил си го ГРЕШНО 5 пъти, което паказва, че наистина не си наясно! Научи го де, не е трудно!
  • 22 умен

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Йеронимус БОШ":

    Добре, тогава защо взема процент от стойността на имота? С какво се различава работата му при продажба на имот за 10к и за 100к, че да взема 10 пъти повече при втория имот!? Щом нотариуса може да го провери може и брокера! Щом аз като купя имот с теч от сифона мога да го разбера, може и брокера!
  • 23 много ядосан

    0 0 Отговор
    защо приписват-копират чужди обяви без разрешение и притесняват собственици по телефона