Last news in Fakti

8 Декември, 2023 15:07 3 675 14

Нова наредба повишава качеството на бетонни и стоманобетонни сгради

  • строителството-
  • наредба-
  • бетон

Проектът е публикуван за обществено обсъждане

С нова наредба ще бъдат осъвременени изискванията, правилата и реда за постигане на по-високо качество и ефективен контрол при изпълнение на бетонни и стоманобетонни сгради и строителни съоръжения. За обществено обсъждане е публикуван проект на Наредба за изпълнение, контрол и приемане на бетонни и стоманобетонни конструкции. С нея се регламентират монолитното изпълнение на такива конструкции, изпълнението на конструкции от готови бетонни и стоманобетонни елементи, контролът на качеството, документирането и приемането на изпълнените конструкции. Наредбата е разработена въз основа на БДС EN 13670 „Изпълнение на бетонни и стоманобетонни конструкции“ и националното приложение към него.

В проектодокумента са създадени изисквания за приемане на бетонни и стоманобетонни конструкции, отговарящи на действащите нормативни изисквания за устойчивост на сградите и съоръженията, за пожарна безопасност, за опазване на околната среда и др.

Предвидени са диференцирани стойности на допустимите отклонения за строителни конструкции, проектирани в съответствие с изискванията на Европейската система за проектиране на строителни конструкции – Еврокод и на Нормите за проектиране на бетонни и стоманобетонни конструкции (НПБСТБК). Стойностите на допустимите отклонения, посочени в БДС EN 13670, са съобразени с основните принципи и изисквания на Еврокодовата ситема, при съответните нива на сигурност на конструкцията, а стойностите на допустимите отклонения при проектиране в съответствие с НПБСТБК се запазват съгласно определените в Наредба № 3 от 1994 г.

След влизане в сила на Наредбата, тя трябва да отмени действащата Наредба № 3 от 1994 г., която съдържа изисквания, свързани с остарели строителни практики и отменени български държавни стандарти.

Предвижда се новата наредба да започне да се прилага половин година след обнародването ѝ. През това време участниците в строителството, държавните и общинските органи, браншовите организации и бизнеса ще могат да се запознаят с новите изискванията за изпълнение, контрол и приемане на бетонни и стоманобетонни конструкции.

Предложеният за обсъждане текст привежда националното законодателство в съответствие с европейските изисквания за определяне на хармонизирани условия за предлагането на пазара на строителни продукти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    10 11 Отговор
    Да му мислят хората, които са си купили сграда след 1991 до ден днешен. Противоземетръсна шайба йок.

    Коментиран от #3, #4, #5, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хахаха

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Батка":

    А мойта колиба е със 5 шайби 2005 строена 8 по рихтер
    Да му мислят панелите от преди 1989

    Коментиран от #13

  • 5 Инженер

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Батка":

    Прав си , новото строителство е като лего елементи , с некачествени материали и допълнително окрадени като количество. Целта е възможно най-ниска цена , а който купил после да му мисли, особено по централните софийски квартали

    Коментиран от #8

  • 6 дипломиран архитект

    9 1 Отговор
    Като ви одруса Рихтер със осмица и всичкото ново строителство става на шопска салата и отива зян . Старото е проверено. Айде бъдете умни.
  • 7 Софиянец

    6 3 Отговор
    Няма по-устойчива сграда , с якост и коравина, като ЕПК блоковете. То има защо да са грозни

    Коментиран от #11

  • 8 Селянин

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Инженер":

    Грозгето е кисилу
  • 9 Аз Кочо

    6 2 Отговор
    Браво, да му мислят такива като умен дето купуваха имоти с половин количество бетон и арматура но с две спални

    Коментиран от #14

  • 10 САМО КОМЕНТИРАМ 😉

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Батка":


    Вече не останаха строителни инженери в България. Много станаха програмисти заради по-леката и по-високо платена работа. А и кандидат-студентите и студентите са все по-малко. Даже вече в УАСГ приемат за ИНЖЕНЕРНИ специалности и с матура по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА. Всички проектантски бюра изпитват недостиг на инженери. Някои пускат обяви за работа по 5-6 месеца за 2-3-ма кандидати. Понякога няма нито един. Но и заплатите са ниски. Един проектант конструктор взима между 2000-3000лв. нето и то ако е с опит, с ППП и е навит да изпълнява авторски надзор из цяла България. Това е заплата на младши програмист с почти никакви отговорности. Просто няма смисъл човек с математически познания и логически умения да става строителен инженер в България към днешна дата.


  • 11 Строителен инженер

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Софиянец":


    В ЕПК сградите почти всички стени са стоманобетонни противоземетръсни шайби. Това ги прави доста стабилни на земетръс, стига фундирането им да е добро, както и цялостното изпълнение.

  • 12 Дааа

    3 2 Отговор
    Някой няма ли коментира новата турска тенденция за "антиземетресно" бързо строителство, да се излива кофража и после да се зидат стените с ъплътнява с тънка пяна до горна плоча. Виждал съм такива стени да падат от вятъра, при земетресение? Нов метод за бързо събаряне и разграждане на елементите на некачествено желязо, морски пясък и кацерогенен цимент. Зсщо се позволява това явно безумие.
  • 13 Баш Батка

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Къщите не влизат в списъка, защото човек като строи за него гледа да има качество!
  • 14 умен

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аз Кочо":

    Кочо е писател а не читател.