Отидете към основна версия

15 Декември, 2023 10:53, обновена 15 Декември, 2023 10:53 12 773 57

Един от най-надценяваните квартали в София

Цените на имотите в столицата растат с около 20% на годишна база през 2023г. Това кара все повече хора да говорят за балон на имотния пазар, но те подценяват фундаментални фактори като инфлацията, търсенето, лихвените проценти по ипотечните кредити и увеличаването на средната работна заплата в София до 2700 лева. Ето защо пазарът макар и да се колебае, продължава да държи високи нива и темп.

Разбира се след всичко казано дотук, следва да се отбележи, че съществуват имоти, дори и определени квартали, които са често доста надценени на пазара. Един от тези райони е Малинова Долина.

Само за няколко години в ареала над Студентски град посока Околовръстен път се издигнаха стотици кооперации, голяма част от тях с противоречиво качество. Така се сформира още един нов, бързо развиващ се квартал на София, в който цените за последните 3 години са нараснали с близо 50+%, както е видно от графиката долу.

Към днешна дата в квартала има десетки жилищни сгради в процес на изграждане с безброй имотни оферти, като интересът от страна на купувачите остава висок. Тук идва въпросът - “Какво всъщност движи пазара при положение, че цените в Малинова Долина са сравними с тези в добре устроени квартали като Банишора, Зоните, Овча Купел и други?”

Цветослав Христов, управляващ партньор в Antre Real Estates отговаря по следния начин: “Търсенето в Малинов Долина е на високи нива, тъй като голяма част от купувачите са инвеститори. Те вярват, че Малинова Долина ще се развива през следващото десетилетие и ще стане модерен квартал, в близост до Витоша. Също така близостта до Студентски град и възможността инвестиционните имоти да се отдават под наем играе ключова роля за диверсифицирането на риска и съответно в увеличаване на търсенето. Не на последно място самите купувачи за лично ползване имат наистина богат избор от жилища, което в утвърдените квартали липсва. Отделно виждат именно и този потенциал за по-модерен и качествен живот в бъдеще. Дали това ще се случи, годините ще покажат. Лично аз съветвам купувачите си да погледнат и други квартали като Овча Купел, Павлово, Дружба, където на сходни цени човек може да се ползва от по-добра инфраструктура и като цяло условия на живот. ”

Наистина Малинова Долина сравнение с утвърдените квартали в София бледнее по редица признаци:

инфраструктурата е слабо развита с 4-5 основни улици, което благоприятства образуването на задръствания при излизането към главните булеварди; повечето по-големи магазини и заведения са съсредоточени по продължение на булевардите; навсякъде има строежи, а покрай това и много боклук, кал; липсват училища, като тази есен се откри първата детска градина; мрежата на градския транспорт следва да се развие, тъй като до момента 2-3 автобуса обслужват целия квартал; липсват спортни центрове и болнични заведения;

Всички тези фактори водят до много неудобства и се отразяват върху качеството на живот. Ето защо с оглед на цените може да се твърди, че районът е надценен. Все пак с времето вероятно ще се развие. Въпросът към купувачите е, колко време ще отнеме това развитие и дали наистина ще си струва?

Кои според Вас са другите надценявани квартали в София? Споделете в коментар.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.

Свързани новини