Last news in Fakti

14 Декември, 2023 09:01, обновена 15 Декември, 2023 10:53 12 697 57

Един от най-надценяваните квартали в София

Един от най-надценяваните квартали в София - 1

Цените на имотите в столицата растат с около 20% на годишна база през 2023г. Това кара все повече хора да говорят за балон на имотния пазар, но те подценяват фундаментални фактори като инфлацията, търсенето, лихвените проценти по ипотечните кредити и увеличаването на средната работна заплата в София до 2700 лева. Ето защо пазарът макар и да се колебае, продължава да държи високи нива и темп.

Разбира се след всичко казано дотук, следва да се отбележи, че съществуват имоти, дори и определени квартали, които са често доста надценени на пазара. Един от тези райони е Малинова Долина.

Само за няколко години в ареала над Студентски град посока Околовръстен път се издигнаха стотици кооперации, голяма част от тях с противоречиво качество. Така се сформира още един нов, бързо развиващ се квартал на София, в който цените за последните 3 години са нараснали с близо 50+%, както е видно от графиката долу.

Към днешна дата в квартала има десетки жилищни сгради в процес на изграждане с безброй имотни оферти, като интересът от страна на купувачите остава висок. Тук идва въпросът - “Какво всъщност движи пазара при положение, че цените в Малинова Долина са сравними с тези в добре устроени квартали като Банишора, Зоните, Овча Купел и други?”

Цветослав Христов, управляващ партньор в Antre Real Estates отговаря по следния начин: “Търсенето в Малинов Долина е на високи нива, тъй като голяма част от купувачите са инвеститори. Те вярват, че Малинова Долина ще се развива през следващото десетилетие и ще стане модерен квартал, в близост до Витоша. Също така близостта до Студентски град и възможността инвестиционните имоти да се отдават под наем играе ключова роля за диверсифицирането на риска и съответно в увеличаване на търсенето. Не на последно място самите купувачи за лично ползване имат наистина богат избор от жилища, което в утвърдените квартали липсва. Отделно виждат именно и този потенциал за по-модерен и качествен живот в бъдеще. Дали това ще се случи, годините ще покажат. Лично аз съветвам купувачите си да погледнат и други квартали като Овча Купел, Павлово, Дружба, където на сходни цени човек може да се ползва от по-добра инфраструктура и като цяло условия на живот. ”

Наистина Малинова Долина сравнение с утвърдените квартали в София бледнее по редица признаци:

  • инфраструктурата е слабо развита с 4-5 основни улици, което благоприятства образуването на задръствания при излизането към главните булеварди;
  • повечето по-големи магазини и заведения са съсредоточени по продължение на булевардите;
  • навсякъде има строежи, а покрай това и много боклук, кал;
  • липсват училища, като тази есен се откри първата детска градина;
  • мрежата на градския транспорт следва да се развие, тъй като до момента 2-3 автобуса обслужват целия квартал;
  • липсват спортни центрове и болнични заведения;

Всички тези фактори водят до много неудобства и се отразяват върху качеството на живот. Ето защо с оглед на цените може да се твърди, че районът е надценен. Все пак с времето вероятно ще се развие. Въпросът към купувачите е, колко време ще отнеме това развитие и дали наистина ще си струва?

Кои според Вас са другите надценявани квартали в София? Споделете в коментар.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитрото

    58 5 Отговор
    Правилно Овча купел стара част е в пъти по - добре.

    Коментиран от #7

  • 2 Ивайло

    30 7 Отговор
    Витоша, Зоните, Младост
  • 3 честен ционист

    51 5 Отговор
    В София всеки квартал е надценен. Няма да забравя как в моя квартал като купувах някога имаше моята коопеация и до нея едно блато. Днес не е много по-различно, освен, че на мястото на блатото заселиха само блатяги. Друго си е на бунгалото на Байкал. Само едно семейство немчури комшии. Разбрани хора, не досаждат.
  • 4 антидържавата

    87 6 Отговор
    С тази потресаваща инфраструктура, градоустройство на ромска махала и въздух по-мръсен от ТЕЦ Бобов дол... всички имоти в София са гига надценени!
  • 5 Добро

    40 4 Отговор
    Изложение. Очевидно, фактите са налице - има много хора с пари получени по един или друг начин, без знания как да инвестират и следват старо правило. Когато имаш нещо което да пипнеш и видиш, това е добра инвестиция. Невярно разбира се, но много, ама наистина много хора вярват в това. Може би след десетилетия този квартал ще се развие и ще е примамливо място за живеене. Дотогава - който купува придобива пасиви който ще му тежат.
  • 6 Ко речи?

    37 4 Отговор
    Абе, по колко пъти ще я пускате тази "новина"?

    Коментиран от #8

  • 7 Буко Баламата

    46 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хитрото":

    Там няма улици.
  • 8 Масова психоза

    48 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ко речи?":

    Атаката на брокерите и списвачите трябва да е масирана и настъпателна, защото сделките спряха. Ако сега не се обърне тренда пак да се подплашат пилците - ше отиде коня у ряката
  • 9 Луди хора

    43 3 Отговор
    Лпкацията прави цената. На Малиновата долина локацията е на г--а на географията.
  • 10 Буха ха

    55 3 Отговор
    Съвет купувачите да погледнат ж.к. Дружба? Защо не, особено ако са до ромлянските блокове, всеки уикенд отвън има безплатно шоу, музика, песни и танци.
  • 11 Аз Кочо

    48 7 Отговор
    Ръстът на цените на жилищата в София е опасен. В 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон, според данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%.

    Стокхолм цените на жилищата за 12 месеца са се сринали с 22%. Ситуацията във Франкфурт също е трагична – 16% тотален срив. В Торонто има срив от 15%, в Амстердам – 14%, в Лондон – 14%, в Мюнхен – 14%, в Сан Франциско – 11%, във Ванкувър – 11%, в Сидни – 11%, във Варшава – 9%. Стабилни дестинации като Хонконг също имат 7% спад“.

    Коментиран от #14, #56

  • 12 Гост

    54 3 Отговор
    С тази централизация, всичко да се прибира за София. С това ламтене, всички инвестиции в София. С това неглежиране на останалата част от България, не се чудете защо всички българи емигрират в София. И ще продължават да го правят, докато държавата обезкървява провинцията, като тъпче средства само в София, а други райони са оставени на произвола. Колко ще понесе, тази София, преди да колабира под напора на ордите от орки, които ежедневно нахлуват в нея?

    Коментиран от #13

  • 13 На познати сина им бачкаше

    28 8 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    В ст загора година и половина за по 1000 ЛЕВА....... Отиде в София 2100......квартирата я дели със студент но работата я намери от първия път ТВА в провинцията няма посмъртно как да стане..,
  • 14 ТИ знаеш ли за КВИ цени става въпрос там

    23 10 Отговор

    До коментар #11 от "Аз Кочо":

    Хон Конг?!?!!??!?! Там смъртен жилище не може да купи от 100000 ДАЛАРА нагоре е квадрата..... БАРАБИТЕ ЖИВЕЯТ В мазета коридори на легла по на 3 ЕТАЖА в стая по 15 човека. Маси и столове и мебели няма.... САААМО 3 етажни лвгла..... И КВО паднала цената от 100000 на 93000......същото важи и другите но с по малки цифромании...

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Без ДДС

    28 5 Отговор
    Купувайте балъъъццциии.
  • 17 Аз Кочо

    19 5 Отговор

    До коментар #14 от "ТИ знаеш ли за КВИ цени става въпрос там":

    Хехехе, ето ти пример

    Торонто

    Референтната цена се понижи с 18,9%, или с $300 000, след пика през февруари 2022 г. и сега се върна там, където беше през септември 2021 г. по пътя нагоре.

    Трендът е надолу, никой не е казал че това е дъното.

    А и за теб ако 300к долара са малко значи си голям юклия, но пък те не драскат тук във факти

    Коментиран от #19

  • 18 Мен

    15 6 Отговор

    До коментар #14 от "ТИ знаеш ли за КВИ цени става въпрос там":

    Там смъртен жилище не може да купи от 100000 ДАЛАРА нагоре е квадрата.....

    Малко преувеличаваш, но то е характерно за нас българите

    Хонконг е начело в класацията и при сравнение на средните цени на квадратен фут - стойността там е 2 хил. долара (21,5 хил. долара на кв. метър).
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Смех !

    29 8 Отговор
    Що за лъжа !? Средната заплата в София е 1300 лв. От къде ги вадите тия измишльотини ?

    Коментиран от #22

  • 22 Смешко

    5 12 Отговор

    До коментар #21 от "Смех !":

    Продавачките в Билата и Лидла взимат 2бона,заплатите ще са само нагоре.

    Коментиран от #23

  • 23 Смешко

    9 2 Отговор

    До коментар #22 от "Смешко":

    Вуйчо съм , не моя да продам моя четиристайнь ме , не кой не търси ле да купува
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кой

    14 2 Отговор
    Продавам едностаен панелен,преустроен на четиристаен, с три спални,две кухни,просторна всекидневна .В район със свободно паркиране,ако намерите място,най-често в другия квартал.Огледи след 17 ч. срещу 50 кинта вход.Щото такъв лукс не се вижда всеки ден ....ха ха ха

    Коментиран от #28

  • 28 Плачко

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Кой":

    Пак в обедната ти идват факсове от космоса.Бачкай,бачкай и довечера ше ни кажеш какво те мъчи

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Смешен ник

    3 3 Отговор
    Ти си с обедни почивки, аз съм цял ден на дивана зимата и по шезлонгите лятото.
  • 31 Почти всички

    12 2 Отговор
    Лозенец, Младост, Манастирски ливади са най-бруталното доказателство за алчост и парвенющина.
  • 32 Почти всички

    9 2 Отговор
    Лозенец, Младост, Манастирски ливади са най-бруталното доказателство за алчост и парвенющина. Грозни и нискокачествени мастодонти с никакво отстояние и никаква зеленина.

    Коментиран от #34, #35

  • 33 Наблюдател

    11 2 Отговор
    Малинова долина и околността не виждам как ще стане що годе нормален квартал в близките пет години, сутрин и вечер Симеоновско е блокирано, ни да влезеш ни да излезеш, пренаселено, кал и мизерия навсякъде заради строителните машини, има улици, които чакат асфалтиране от десетилетия.
  • 34 Софиянец

    1 8 Отговор

    До коментар #32 от "Почти всички":

    Като искаш зеленина и тишина,ходи си на село - в Цръклевци при козичкити
  • 35 Ха ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Почти всички":

    Точно половината Лозенец е в зеленина - но като си от 10г. в София няма как да знаеш ривалди

    Коментиран от #36

  • 36 Умен

    13 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ха ха ха":

    Що се излагаш бе вуйчо. В Лозенец не се вижда слънцето ако не си на последен етаж. Въздух няма

    Коментиран от #37

  • 37 Ха ха ха

    6 5 Отговор

    До коментар #36 от "Умен":

    Казах половината - тази част около юж. парк ,около горите от двете страни,долни Лозенец е супер с малки изключения - личи си, че си от село

    Коментиран от #38, #39

  • 38 Детище

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "Ха ха ха":

    има още много хляб да изядеш докато пораснеш.Бачкай си там у Мантастико и зареждай олио и захар и не се занимавай с неща от които си много далече
  • 39 Хохохо

    8 2 Отговор

    До коментар #37 от "Ха ха ха":

    От лево от десно все тая презастроено мръсно.

    Празните имоти са 35 пр. Няма къде спре човек дори за 2 минути.

    Коментиран от #40

  • 40 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #39 от "Хохохо":

    В Париж има стотици жилища по 30 - 35м., там могат само да си мечтаят за наще гарсониери,па били панелни даже.Като ти е мръсно и искаш тишина и зеленина, върни се оттам откъдето си дошъл
  • 41 ООтт

    6 0 Отговор
    Така е, там и без пари да ми дават няма да отида ! Надежда си е супер
  • 42 Всичко

    10 4 Отговор
    в софийската кочина е супер надценено... Вижте си улиците само, един дъжд да падне и всичко става като във Венеция!

    Коментиран от #43

  • 43 Гащник

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "Всичко":

    Паси уфсити на село и не ръси мозък

    Коментиран от #44

  • 44 Бай Даньо

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Гащник":

    Ти като доде у софеата от на село не беше толку утра кън

    Коментиран от #45

  • 45 Аз Кочо

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "Бай Даньо":

    Не ме гледай бай Данйо чи съм гола и боса,а гледай какФа ва.ина нося

    Коментиран от #46, #50

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Вуи

    2 0 Отговор
    Каква Ва..ина носиш ФМИ- ри са на ли е
  • 50 Стамат

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "Аз Кочо":

    За тебее ривере знаеме,щурутиите ти край немат

    Коментиран от #51

  • 51 Бай Даньо

    1 2 Отговор

    До коментар #50 от "Стамат":

    Ц,ц,ц, хората са по ресторантите и баровете в неделя, а ти ме следиш дали пиша и все гледаш да отговориш последен! За психодиспансера си ти момко

    Коментиран от #52

  • 52 Плачко

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Бай Даньо":

    Лягай си ,че утре ше ставаш рано да движиш икономиката,пък ако има време в обедната ше драснеш некоя умна мисъл

    Коментиран от #53

  • 53 Умен

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "Плачко":

    Опсесив компулсив, няма оправяне. Господ да ти е на помощ
  • 54 хххх

    3 3 Отговор
    Жилище в София си купуват само абдалите!

    Коментиран от #55

  • 55 Гащник

    4 1 Отговор

    До коментар #54 от "хххх":

    каквото и да кажа ще е вповече
  • 56 АНИ

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Аз Кочо":

    Торонто - 1.4М, Ванкувър - 1.6М средна цена на жилище.Наем на гарсониера - 2600 CAD.
    И като като са паднали 11%,обикновеният канадец пак не може да си купи .
  • 57 Ганьо Мустафата

    1 0 Отговор
    Строителите масово си имат протежета в безполезния парламент и цените само ще си растат. В момента вече масово хора с доходи доста над максималния осигурителен праг не могат да купят жилище, което им е необходимо за да живеят, защото шепа спекуланти в тандем с въпросните лица по-горе си играят с пазара. Пореден жесток провал на сбирщината (тук визирам всичките т.нар. партии, които реално са една схема) в Народното Страдание.